featured

THY’NİN YERLİ VE MİLLİ HAMLESİ… 

Değerli okurlar, corona kabusu artarak devam ediyor. 2020 gidecek ama covidi 2021’e devredecek. Anlaşılan bir süre daha bu bela ile yaşamaya devam edeceğiz. Zaten işimiz gücümüz alışmak ! Depremle yaşamaya alışmalıyız, yoksullukla yaşamaya alışmalıyız, covidle yaşamaya alışmalıyız.. Zorunda mıyız? Sermaye ve kapitalizm, doğanın dengesini bozuyor, birileri küpünü dolduruyor, bize de onların yarattığı olumsuzluklarla yaşamaya alışmak kalıyor.

Geçmişte ilginç bir tuvalet kağıdı reklamı vardı. “Üretimde kullanılan ağaçları ormanlardan sağlamıyoruz, bu amaçla endüstriyel olarak kendimiz yetiştiriyoruz.” sloganı ile ağaç kesimini, doğa katliamını masumlaştırmaya çalışıyorlardı. Yani ağacı ileride kesmek için yetiştiriyorlar. Sonuçta ağaç kesiyorsun, “ben yetiştirdim, ister asarım ister keserim” mantığı ne kadar tutarlı? “Çocuğu ben yaptım, ister bilim adamı yaparım istersem ondan katil yaratırım.” düşüncesinden ne farkı var? Son yıllarda otoyol, köprü, havalimanı yapmak, maden aramak için milyonlarca ağaç kesildi. Bunun sonucu kuraklık, küresel ısınma, erozyon gerçeği, milyonlarca hayvanın doğal yaşam alanlarının yok edilmesi gerçeği   ile karşı karşıyayız. Doğanın dengesini bu kadar bozarsan  bugün covid çıkar yarın başka bir virüs… Doğanın dengesi demişken aklıma bir fıkra geldi:

Temel’i ormanda ağaç keserken yakalamış ve mahkemeye çıkarmışlar. Hakim sormuş:

– Ormanda doğanın dengesini bozarken yakalanmışsın, ne diyorsun? 

Temel şaşırmış:

– Anlamadum haçim bey, ne yapmişum?

– Doğanın dengesini bozmuşsun.

Temel rahatlamış:

– Haçim bey ben Doğan diye birini tanımayrum ki, yengesini bozayım !

Bugünler iyi günlerimiz… Doğaya bu kadar saldırdıkça bakalım daha başımıza neler gelecek. Bakın sadece haftada 2 gün uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları bile doğayı nasıl rahatlattı… Adeta kendini yeniledi. Dönelim covid belasına… Bilim insanlarının öngörüleri birer birer çıkıyor, “sonbaharla birlikte vakalar artacak, kış aylarında patlayacak.” diyorlardı. Aynen böyle oldu. Vaka sayıları da  açıklanmaya başlanınca felaketin boyutları daha net bir şekilde ortaya çıktı. Günlük 4000’lerde seyreden vaka=hasta sayısı  30.000’lere  fırladı. Ölüm sayılarındaki kuşkular hala devam ediyor. Geçmiş 9 aya bakıldığında en yüksek ölüm sayısı Nisan ayında gerçekleşmiş. O ay 3006 kişi yaşamını yitirmiş. 1 Aralık ile 27 Aralık arasında, sadece 27 günde  kaybettiklerimizin sayısı ise 5.942… Ayın son 4 gününü de dikkate alırsak Aralık ayının tamamında 7.000 vefat sayısını geçeceğiz. Korkunç bir rakam… Ocak ve Şubat aylarında tablonun daha da ağırlaşacağı anlaşılıyor. Bu gerçeklere bakılınca THY’nin evden çalışma süresini Nisan ayına kadar uzatma kararını takdir etmek lazım. Etkin ve yaygın bir aşılamanın 2021 yılının sonuna kadar uzayabileceği dikkate alındığında sıkıntının kolaylıkla aşılamayacağını söylemek kehanet olmayacak. 

THY AYRIMCILIK YAPTIĞINI KABUL ETTİ…

Yaprağın kıpırdamadığı havacılığımızda geçen haftanın en önemli iki olayı, Pegasus kazasına ilişkin Bilirkişi raporu ve THY’nin yabancı pilotlarla ilgili aldığı karardı. Pegasus kazası bilirkişi raporunun tam metni ni görmediğimiz için basına yansıyan kadarı ile yorum yapmak pek mümkün değil. Hepi topu 4 kişiye ve bir kuruma(HEAŞ) sorumluluğu yıkarak sonuca bağlandı ise, bunun yetersiz olacağı açık. Herkes bilir ki, bir kazanın oluşmasında birçok faktörün biraraya gelmesi lazım. Bu noktada, Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezinin de nihai raporu bir an önce hazırlamasında fayda var.

Diğer konu, THY’nin yabancı pilotlara tanıdığı kira yardımı, servis, pass bilet, blok izin gibi ayrıcalıkları kaldırması… Tuhaflığın daniskası ! Koskoca THY  yabancılara ayrıcalık yaptığını açıkça itiraf etti böylece. Hani yeterli pilotu olmayan, pilot yetiştirme imkanı bulunmayan, sivil havacılık kültürü gelişmemiş bir 3. Dünya ülkesi olsak anlarım. Yahu burası taa 1925-1930 arası uçak fabrikası kurmuş, bakım fabrikalarını hayata geçirmiş hatta yurtdışına uçak satmış, ilk pilot lisansını 1912 yılında vermiş, güçlü bir hava kuvvetleri kaynağını 1980’lerin sonundan itibaren sivil kaynaklarla birleştirmiş, birçok uçuş okulu olan bir ülke… Burkina Faso muyuz ki biz, yabancılara muhtaç kalalım? Bunu THY’nin son 15 yılına damga vuran yöneticileri bilmez mi? Tabii ki, bilirler. Ama dert başka. Türk pilotları terbiye etmek için yabancıları kullandılar. “Kendinizi alternatifsiz zannetmeyin, sizi atar yabancıları getiririz.” Tehdidi ile Türk pilotları baskıladılar. Bunun sonucu yüz milyonlarca dolar yurtdışına gitti. Bizimkiler de işsiz güçsüz ortada kaldı. Hani gelenler de, bizimkilerden kaliteli olsa gam yemem. % 10-15’ini çıkart, gerisi sıradan, hiçbir üstünlüğü olmayan insanlardı. Adını duymadığımız ülkelerden gelen, geçmişte Türk pilotları ile Ege’de it dalaşına giren Yunan pilotları el üstünde tuttuk. Sonrasını biliyorsunuz, pamdemi geldi cihane, kendi ülkende yatarak THY’nin gönderdiği paraları yemek şahane ! 

SENDİKANIN YETKİLİSİ VE ETKİLİSİ…

Neyse ki HAVASEN aylar önce bu konuda Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere resmi kurumlara başvurdu da, herkes olayın farkına vardı. SHGM de bunun üzerine istihdamda Türk pilotlara öncelik verilmesini tavsiye etti. Ardından THY’miz, ekonomik darboğazın da etkisiyle yabancı pilotları izne çıkardı. Bu hamle karşısında, yabancıların istifa ederek ayrılacağı düşünüldü. Ancak anlaşılan beklenti gerçekleşmemiş olacak ki, geçen hafta level atlayarak bu kez de tanıdığı ayrıcalıkları kaldırdı. Haa, bu işe yarar mı derseniz, yarın işler biraz normale dönsün, küresel havacılık piyasası oturana kadar o yabancılar yine gelip uçmaya çalışırlar. Çünkü zaten birçoğu kalburun üstünde kalan tipler değil. Başka ülkelerde iş bulamadığı için Türkiye’ye kapağı atanlar… Yazıyı bitirirken, iki laf da yetkili sendika Hava İş ve THY’ye edelim. Yahu birader, oturmuşsunuz Toplu Sözleşme imzalamışsınız. O Sözleşmede de “işverenin işçileri arasında ayrımcılık yapamayacağını” belirtmişsiniz. Hatta, işveren bir grup personele ilave hak tanırsa diğer işçilere de bunu uygulamak zorundadır yazmışsınız. İş Kanunu bile böyle diyor… Eee, bu ne iş Hava İş? Resmen yabancı pilotlara kıyak çekilirken Türk pilotlarına üvey evlat muamelesi yapılmış. Hava İş’ten tıss yok ! Attığı imzaya bile sahip çıkamıyor. O nedenle diyorum, THY’de iki sendika var. Biri yetkili Hava İş, diğeri etkili HAVASEN … 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 Yorum

  1. 3 sene önce

    Gripten kimse ölmüyordu, covid çıktı, eve veya kumese kapatın. Medya yönlendirmesi ile , arkadan ne Iş çevriliyor? Bir de bu yönden bakın. Medya kimin kontrolünde? Kanserden kayıplar, ve sebepleri ayrı tartışma konusu.

    Cevapla
  2. 3 sene önce

    Madem Hava-sen bu kadar mükemmel bir sendika, neden çalışanları ikna edip temsil hakkını elde edemiyor ?

    Cevapla
  3. 3 sene önce

    Marifet iltifata tabidir hocam. Havasen çalışıyor, yazar da onların hakkını veriyor.

    Cevapla
  4. 3 sene önce

    Sayın yazar yazınız gayet güzel, yazdıklarınıza katılıyorum, ama şu Havasen’ i devamlı övmeseniz daha iyi olmaz mı?

    Cevapla
  5. 3 sene önce

    Yine lafı gediğine orurtmuşsun hocam

    Cevapla
  6. 3 sene önce

    THY’nin ayırımcılığı B777 filosunda devam ediyor. Bu filoda halen uçan ( daha doğrusu THY’nin ihtiyacı olduğu için uçurtmaya devam ettirdiği) yabancı pilotların blok off günleri ve pas biletleri iptal edilmişmi? Bir araştırın. Bu pilotlara hala ihtiyacı olduğunu bilen THY, bu pilotların pas bilet ve boş günlerine dokunamayacaktır.

    Cevapla
  7. Bizlerin vebali üzerinizde olsun…geri alacağız yapılanın yanlış olduğunu kabul ettiniz ama neden iş başı yaptıramadınız ilker aycı….hani vicdan azabı hani içiniz rahat değildi.haksizlik yapıldı kabul ettiniz neden birşey yapmadınız….allah büyük ve bizler ailecek sizleri ona havale ettik….ilker aycı günahı olmayan insanlar hala zor durumdalar hele ki su dönemde.hadi artık korkmadan bi adım atın işbaşı yaptırın…yoksa gerçekten toprak bile affetmeyecek sizleri….

    Cevapla
  8. 3 sene önce

    İlker Bey hangara geldi , işten kimseyi çıkarmayacağız , maaşları ödüyoruz sıkıntı yok gerekirse motor satar yine öderiz dedi maaşları , asparagaslara kulak asmayın dedi ,öder de ondan yana güvenimiz var , İlker Bey i Teknik camiası olarak seviyoruz , samimiyetine inanıyoruz fakat ağam Teknik ten çok kesinti yaptınız , biz zaten Ao daki zam oranlarını almadık ama kesintide hemen hemen aynı kestiniz , İstanbul da yaşam zor Teknikten çok arkadaş kredi kartı mağduru oldu , Thy logosunu taşımaktan gurur duyuyoruz , kar kış demeden çalışıyoruz sorumluluğumuz çok ciddi , ulaşım keza ayrı bir dert ama Tekniğe bir güzellik yapın hem moral olsun hem kaybedilen aidiyerit kazanılsın .İyi günler.

    Cevapla
  9. 3 sene önce

    Thy teknik çalışanlarını minimum %30 işe çağırıyorlar. Ofis çalışanlarının işe gitmesi şart mı bu zor günlerde?

    Cevapla