featured

THY'NİN 2017 İLK ÇEYREK KARNESİ MUKAYESELİ DETAY BİLGİLER EŞLİĞİNDE…

Değerli okurlarım; Airlinehaber olarak en büyük özelliğimiz, kaza ve kırımların analizleri ve halka açık havayolu şirketlerimizin bilançolarını mukayeseli tablolar ile detay bilgiler eşliğinde sunmamızdır.
Bu nedenle “profesyonel havacıların adresiyiz” diyoruz.
İşte yine AirlineHaber farklılığı ile THY’nin 2017 ilk üç aylık bilançosu ve tabii ki yorumumuz.  
Türk Hava Yolları 2017 yılı ilk çeyrek kar/zararını açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanı iyi bir yıl geçireceklerini, önlemler aldıklarını falan söylüyordu, bakalım ne kadar iyi bir yıl oluyor. 2017 yılı ilk çeyrek esas faaliyet zararı 172 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Yani THY asıl işi olan yolcu, kargo taşımacılığı ve teknik faaliyetlerden 172 milyon dolar zarar etmiş durumda.
THY Teknik A.Ş. konsolide olarak kar zarar içerisinde yer almasına rağmen sonuç zarar olsa da tek başına ele aldığımızda kar etmiş durumda. 2017 yılı ilk çeyrek net karı 30 milyon dolar.
THY vergi sonrası ise 373 milyon dolar zarar etmiş durumda. Geçen seneye göre daha başarılı, yaklaşık 50 milyon dolar zararını azaltmış durumda, tabii ki bu bir başarı(!) ise…
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ s1
Şimdide bakalım,THY Gelir ve gider olarak,2017 yılı ilk çeyreğinde nasıl bir performans göstermiş?
 
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ s2
THY’nin gelirleri 2016 yılına göre %9,5 buna karşılık giderleri ise %11,3 azalmış durumda.
Ancak biliyoruz ki THY, 2017 yılı ilk çeyreğinde, 2016 yılına göre daha az uçmuştur. Bazı uçaklarını hiç uçurmayarak belirli meydanlarda park ettirmiştir. Bu da tabii ki bazı maliyet kalemlerinde düşüşe sebep olmaktadır. (üst geçiş ücretleri, catering,yer işletme,bakım,vb)Daha az uçuş, daha az yolcu sayısı bir çok maliyet kalemini etkilemektedir.
Acaba hangi maliyet kalemlerinde en çok gider azaltmasına gidilmiştir bunlara bir bakış atalım.
Gelir ve giderlere üçer aylık dönemlerde baktığımızda:
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ s3
Yukarıda belirttiğimiz gibi THY esas faaliyetlerinden geçen seneye göre 42 milyon dolar daha az zarar etmişti. Gelirleri 208 milyon dolar, giderleri ise 279 milyon dolar azalmış. Giderlerin en çok düştüğü maliyet kalemi %21,5 ile ve rakamla ifade edersek 106 milyon dolar olarak personel giderleridir.
Yani, THY aslında dolar olarak personeline bir önceki sene ile aynı parayı ödeseydi, THY’nin esas faaliyet zararı azalmayıp artacaktı.
THY’nin mevcut sendikasına(!) ve sendikasının aracılığı ile, işten çıkartılırım diye korka korka,istemeye istemeye, hak ettikleri ve alın teri ile kazandıklarından feragat eden çalışanlarına ne kadar teşekkür etse azdır.
Yine THY uyguladığı amortisman sistemini değiştirerek oradan da belirli bir maliyet düşüşü yaşamış. İşin gerçeği THY’nin performansı hiç iyi değil. Umarım söyledikleri gibi önümüzdeki dönemlerde bu durumu değiştirebilirler. Bu işler radyolara, televizyonlara ve gazetelere çıkarak düzelmiyor, arkasında doğru stratejilerin ve emeğin olması gerekir.
Süpermen Batmana karşı olmayınca reklam giderleri de azalmış. Bir daha bu ikisi karşı karşıya umarım gelmezler.
THY daha az personel giderini hangi durumda elde etti ona bir göz atalım:
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ s4
Bu başarı hem de 1.064 daha fazla kişi işe alınarak sağlanmış. 2016 yılında 39 milyon dolar personele prim dağıtılmıştı ancak 2017 yılında böyle bir prim ödenmedi. Bunu da akıllardan çıkartmamak gerekir.
Arz edilen koltuk kilometre, kilometre başına gider ve gelir olarak karşılaştırma tablosu da aşağıda yer almaktadır:
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ s5
Net Operasyonel  Zarara Esas faaliyetlerden gelir ve gideri eklediğimizde zaten esas faaliyet zararı olan 172 milyon dolara ulaşıyoruz
İştiraklerde ise göze çarpan husus:
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ s6
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 Yorum

  1. 7 sene önce

    Kafalar ve gözler biraz iskandinavyaya dönsün , Memleketimde 9 gariban ailenin toplam maasi x 2 , bir müdürün maaşıdır.
    Hele müdür Demeye BIn sahit lazim, yuzune bakilmaz Eli tutulmaz Ama amca dayi sagolsun. Sonunuz yok.
    Torpil Ki ne torpil Allah gøzlerini toprakla doyursun. Kazandiginiz Haram. Is bilmeyen sirketi kat be kat zarara ugrat Ama maasin 10 ailenin maasi, Yurtdisi mudurlerine bi Gøz atilsin, neler dönüyor neler. Sirketi asil ZARARA ugratan Yurtdisi mudurleri Yazik.

    Cevapla
  2. 7 sene önce

    personel gideri diyorlar hala müdür ve üstlerinin maaşları düşmüyor,huzur hakları ödeniyor, makam arabalarına biniyor, lüks restorantlarda yiyip,içiyorlar ayrıca thy hem zarar ediyor hem de yurtdışı müdürlerin vergilerini ödüyor! yurtdışı şefler neden kendileri ödüyor da müdürler ödemiyor, maaşları mı az geliyor? yandaş,torpilli müdürleri işe al yurtdışına müdür yap, ev,araba,benzin,telefon masraflarını karşıla üstüne de nereye ne harcanıyor diye hesabını sormadığın kredi kartı ver yetmesin bir de vergilerini öde sonra zarar ediyoruz de ! devlet el altından destek vermese bu kafayla çoktan batmıştı torpil airlines !

    Cevapla
  3. 7 sene önce

    Pegasus derin bir sessizlik icinde henuz bilancoyu aciklamadi mi yoksa ben mi atladim? Bilginiz var mi?

    Cevapla
  4. 7 sene önce

    Gider tablosunda yönetim giderlerini göremedim. TİS’e tabi olmayan müdür ve üstü yöneticilerin maaş ve diğer giderlerinin de açıkça yazılması gerekirdi. Alt personelden bu kadar fedakarlık beklenirken asıl fedakarlık yapması gerekenler ne kadar yaptı tabloda açık seçik olmalıydı.

    Cevapla
  5. 7 sene önce

    Çok güzel bir analiz olmuş,herkesin anlayabileceği sadelikte.
    thy en çok personel ücretlerinden kar etmiş.Bunu da Sendika yönetimine borçlu işcilerden çalıp işverenlerin ceplerine ne güzel indirmişler.Kaleminize sağlık.

    Cevapla
  6. 7 sene önce

    Yazı bazılarını aşınca yorum yapamıyorlar. Nerede kaldı o abuk subuk yorumcular bakayım. Mahalle kavgasına dönüyor onlar olunca.

    Cevapla
    • 7 sene önce

      Sefa bey çalışanlara,sendikaya,yönetime alayına laf atmış. THY nin kadrolu yalakaları neredeler. Hayret zamları biz isteyerek almadık demiyorlar.

      Cevapla
  7. Sefa bey, bildiğimiz gibi 2016 yılı hem Türkiye’de hem dünyada yaşanan sıkıntılar bakımından olağan üstü bir yıldı umarım yok yara almadan geride bırakmış oluruz. bugünkü tabloyu 2015 yılı ile karşılaştırdığımızda durumu nerededir uzun yıllardır çif haneli büyüyen şirket 2016 sonu itibarı ile nereye gerilemiş bu bakımdan 2017 sonu için tahmin yürütme durumu nedir. Körfez taşıyıcıların agresif hareketleri her sene daha ağresif olarak devam etmekte ayrıca yerli taşıyıcılarda ger gün daha güçlenmektedir. Bütün bunların ışığında yine çift haneli büyüme performansları görebilcekmiyiz.
    Saygılarımla

    Cevapla
  8. 7 sene önce

    SENDİKAYA DAYANMA ÇÖKER

    Cevapla
  9. 7 sene önce

    Personel üzerinden kâr etmek en ucuz numaradır bunumu yapabilmişler bula bula

    Cevapla
  10. 7 sene önce

    De ki neye helal olsun. Gazeteleri okudum. Koskoca Sözcü gazetesi bile bilançoyu buradaki gibi güzel ve anlaşılır detayları le anlatamamış. Şerefsizim bir daha bravo sana abi

    Cevapla
  11. 7 sene önce

    Güzel bir analiz. Ancak THY’nin geçen sene mart sonu 306 uçaklık bir filosunun olması ve bu sene 337 uçağa çıkması ve buna karşın kapasitenin %8 düşmesi de yazılabilirdi. Yani uçaklar borcuyla geldi ama yerde daha fazla uçak yattığından, utilizasyon düştü, dolayısıyla borçluluk hem nominal hem rölatif arttı. Elinize sağlık. Her zamanki gibi takipçiniz im. Bu arada sendikayada iyi laf çakmışsınız. Kimin sendikası olduğu belli değil. Bilirsiniz eskiden TÜHİS vardı. İşverenler sendikası olarak görev yaparlardı. Şimdi bu görevi Hava İş üstlenmiş gibi. İnanılmaz bir rezalet

    Cevapla