featured

THY’den tartışılacak transit yolcu uygulaması

Türk Hava Yolları, Türkiye’ye gelecek tüm yolculardan PCR testi istiyor ancak transit yolcular bundan muaf… Yani virüsün zirve yaptığı Hindistan’dan İstanbul’a kadar yanınızdaki koltuğa oturan pozitif bir hastayla 10 saat birlikte uçabilirsiniz. THY 2020 yılında 7 milyon 234 bin dıştan dışa transfer yolcu taşıdı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada vaka sayısı 153 milyonun üstüne çıktı… Yayılma hızı ise salgının başladığı ilk günden bu yana en yüksek seviyesinde.

Türkiye, “tam kapanma” kararıyla kendi sınırları içinde yayılma hızını olabildiğince düşürmenin telaşı içindeyken, yurtdışı bağlantılı bulaşı önlemede önemli bir açık var.

Türk Hava Yolları, Türkiye’ye gelecek yolculardan PCR testi istiyor ancak transit yolcular bundan muaf. Yani dünyanın neresinde olursa olsun, pandeminin zirve yaptığı Hindistan ya da Brezilya’da dahi olsa,  Covid-19 pozitif bir yolcu Türk Hava Yolları uçağına elini kolunu sallayarak binebiliyor.

O PCR testi vermeyen pozitif yolcunun gelip sizin yanınıza oturmasında da hiçbir engel yok. Londra’dan ya da Paris’ten geliyorsanız yaklaşık 3 saat, New York’tan ya da Yeni Delhi’den geliyorsanız 10 saatin üstünde  transit yolcu olduğu için PCR testi vermeyen ve bu nedenle pozitif olduğu da bilinemeyen bir Covid’liyle yan yana uçabilirsiniz. Semptom göstermeyen bir süper bulaştırıcının bu şartlarda bir uçak dolusu insanı enfekte etmesi işten bile değil.

Bu ayrıcalık THY’nin sitesinde, Türkiye’ye seyahat başlığı altında şu ifadelerle duyuruluyor:

“Türkiye’ye gelen 6 yaş üzeri yolcuların, (denizci, transit yolcu hariç) planlanan kalkış saatinden önceki 72 saat içerisinde numune vererek alacakları negatif PCR test belgelerini uçuştan önce ibraz edmeleri gerekmektedir.”

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ thy 1 1

7 MİLYON TRANSİT YOLCU TAŞIDI

Türk Hava Yolları 2020 yılında dıştan dışa yani başka bir ülkeden gelip, başka bir ülkeye transit olarak tam 7 milyon 234 bin yolcu taşıdı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre Dünyada en çok pozitif hastanın olduğu ülkeler aynı zamanda Türk Hava Yolları’nın en çok yolcu taşıdığı ülkeler arasında… Vaka sayısı en yüksek 10 ülke şöyle sıralanıyor: ABD, Hindistan, Brezilya, Fransa, Rusya, İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya… Türkiye listede Fransa’dan sonra yer alıyor.

16 ÜLKEDEN PCR TESTİ İSTENMEYECEK

THY sitesinde yeni bir gelişme de şöyle duyuruluyor:

“15 Mayıs 2021 tarihinden itibaren Hong Kong, Çin, Tayvan, Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland, Güney Kore, İsrail, Japonya, Birleşik Krallık, Letonya, Lüksemburg, Ukrayna ve Estonya’dan Türkiye’ye gelen kişilerin Türkiye’ye girişlerinde PCR testi talep edilmeyecektir.”

THY EKİPLERİ DE RİSK ALTINDA

Pandeminin başından bu yana sağlık emekçileriyle birlikte en büyük risk alan meslek grupları içinde uçuş ekipleri geliyor. Salgının ilk aylarında dünyanın dört bir yanındaki Türklerin ülkeye transferi görevini üstlenen ekipler, normalleşme süreciyle birlikte açılan hatlarda corona virüsü riski altında çalışmaya devam ediyor.

UÇAKTA SOSYAL MESAFE UYGULAMAYA KONULAMADI

Havayolu taşımacılığında çokça konuşulmasına rağmen karayolu ve demiryollarının aksine boş koltuk önlemi, maliyetler nedeniyle uygulamaya konulamadı. Uçak kapısına kadar titiz bir şekilde sosyal mesafe kurallarına uymaya zorlanan yolcular uçak içinde saatlerce bitişik düzende oturuyor.(sozcu)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 3 sene önce

    Yolcunun gittigi ulkede zaten pcr testi istendigi icin sikinti olmaz. Yok gittigi ulkede istenmiyorsa zatenu risk tasimayan ulkeden geliyordur. Ha bir de koltuklar arasi sosyal mesafe olmasi icin yolcu kapasitesinin yarisini asmamak gerek. %55 lerde ancak gelir-gider esitligi saglaniyor. Bu oranin üzerinde ise havayollari o uçustan kar ediyor. Bu mantiga gore tum uçuslardan zarar edilmeli yada bilet fiyatlari 2 katina cikartilmali. Airlinehaber nasil boyle sacma bir haber yapar aklim almiyor. Sozcu-cumhuriye gazetelerinin muhalefet olsun da ne olursa olsun tadinda sacma bir haber olmus.

    Cevapla
  2. 3 sene önce

    Para para yeterki para gelsin türkün sağlığı hic önemli değil..türklere yasak avrupaliya serbest ülke yol geçen hanına dündü …

    Cevapla
  3. Bitsin artık bu korona tiyatrosu

    Cevapla
  4. 3 sene önce

    Uçağa binen 1 yolcu eğer gittiği ülke pcr testi istiyorsa transit olsa da bu testi yaptırıyor. İstemiyorsa da zaten ya çok güvenli bir ülkeden geliyordur ya da daha sıkı kontrolleri vardır. Öyle “yok efendim hindistandan binen adama test yapılmıyor” gibi algı üretmeyin. Objektif haber yapın!

    Cevapla
  5. 3 sene önce

    Yazik bu transit yolcunun yaninda olan yolcuya cabin ekiplerine …

    Cevapla