featured

THY'DE YAPILAN SENDİKACILIK DEĞİL SANDUKACILIK

Değerli okurlarım; Bildiğiniz üzere THY artık dikensiz gül bahçesine döndürüldü. Bundan sonra yeni THY’nin yeni sendikaları işçi ile işveren arasında aracı kurum gibi çalışacağa benziyor. İşçiyiz- Güçlüyüz nidalarını bundan sonra THY’de duymak benim için büyük sürpriz olur. Ben hala eskilerde kaldığımdan bu yeni oluşum sendikacılığını anlayamıyor ve hataları buldukça yazmaya devam ediyorum.
Neyse kişisel düşüncelerimi uzatmadan konuya gireyim.
Öncelikle Teknik A.Ş ve Çelik İş sendikasının belki kasıtlı belki de acemilikten yaptığı bir hatayı gündeme getirmeden önce benim zamanlarımdan kalma ücret skala sisteminin üstünde oynaya oynaya adeta yamalı bohçaya dönmüş halindeki hatalara bakalım.
Teknik A.Ş ve THY çalışanlarının bir kıdem ücretleri birde iş tazminatları vardır. Kıdem ücret cetvelinde sene ve tahsil kriterleri öne çıkarken iş tazminatı ise yapılan işin önem ve zorlukları göz önünde tutularak değerlendirilir.( Bir nevi önem derecesi demekte mümkün)
Her meslek grubu için farklı tazminatlar düşünülmüş. Bunların içinde operatör,memur ve mühendisler var.
Toplu iş sözleşmesindeki iş tazminatı skalasında ya yanlışlık var yada geri zeka kıtlığı olan birileri tarafından hazırlanmış.
Bu gruplardan birer örnek vereyim ve “A” kategorisini baz alalım. Bu kategorideki tüm çalışanlar 5 er yıllık çalışanlar.

Grup 05.1 A iş tazminatı 2367 operatör
Grup 07.2 A iş tazminatı 2597 memur
Grup 07.3 A iş tazminatı 2799 uzman
Grup 10.0 A iş tazminatı 2087 teknisyen (Bu kategoride teknik lise,meslek yüksek okulu,teknik öğretmen ve SHYO mezun grupları bulunuyor)

Şimdi size soruyorum; Bu nasıl mantık,Bu nasıl akıl, Bu nasıl vicdan,Bu nasıl hesap.
Yahu sevgili Teknik A.Ş ve Çelik İş sendikası yönetimi bu sözleşmeyi nasıl imzaladınız. Elinizde bir hesap makinası yok muydu? Siz nasıl Grup 05.1 A daki operatöre 2367 Bin TL yi uygun görürken SHYO ların 4+1 müfredatından mezun olanlara 2087 Bin Tl yi uygun görebilirsiniz.  Sonrada sektörün en büyüğü Binali Yıldırım Bey sivil havacılıkta hala uzmanlaşmış eleman sıkıntısı çekildiğini söylüyor.Kısaca, uzmanlaşamadık diyor.
İşte Sayın Bakan, bu ücret skalasını yapanlar oldukça biz bir yere gelemeyiz. Teknik A.Ş nin asıl işi uçak bakımı yapmaktır. Uçak bakımını teknisyenler yapar. Uçak teknisyenlerine operatörün altında ücretlendirme yapanlardan İlker Aycı Beyin haberi var mı?  Bu durumu bilse veya bir zahmet bu yazıyı okusa eline sopa alıp Teknik A.Ş ye gitmesi lazım.
Ey sendika Ey Teknik A.Ş bu ayıp size yeter.
************ 
Birazda THY A.O nun Toplu iş sözleşmesine bakalım. Yoksa birileri sadece teknik çalışanlarla ilgilendiğimi sanacak. 
Çelik İş böyle hatalar yaparsa Hava-İş yapmaz mı? Al birini vur diğerine örneği gibi…
Hava-İş sendikasının istediği rakamlara,sosyal haklara bir şey diyeceğim yok. Bu iş pazarlık meselesidir. Biri ister biri ya verir ya vermez. Sonucunda kapalı kapılar ardında birde bakmışsın ki imzalar atılmış. Dün de böyleydi bugün de böyle olacak. Bu nedenle sendika az veya çok istedi falan hikaye.
Hava-İş sendikası,Toplu iş sözleşmesi taslağını yayınladı ve görüşmeler başladı. Sevgili THY A O çalışanları alıp okudunuz mu? Hava-İş in sitesinde taslağın sendika yönetimince imzalanmış örneği var.
Bakın şimdi gülmeden okumaya devam edin. Taslaktan aynısını yazıp yorumlayacağım.
Madde 55’in eski hali. Konu başlığı : Sağlık Üniteleri
Bu konuda İş yeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
İşveren ,elli ve daha fazla işçi çalıştırılan iş yerinde bu yönetmelik çerçevesinde bir sağlık birimi kurar. Mevcut sağlık birimleri hizmetini yukarıdaki yönetmelik çerçevesinde sürdürür.
İşyeri hekimliği bulunan yerlerde işveren normal ve vardiyalı çalışmalar esnasında personele hizmet verilmesi tıbbı olarak gerekli durumlarda kullanılmak üzere, Sağlık Bakanlığı Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğine uygun ambulans ve personel bulundurmayı kabul eder.
55.Maddenin yeni hali: Sağlık Üniteleri:
Bu konuda İş yeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
İşveren, elli ve daha fazla işçi çalıştırılan iş yerinde bu yönetmelik çerçevesinde bir sağlık birimi kurar. Mevcut sağlık birimleri hizmetini yukarıdaki yönetmelik çerçevesinde sürdürür.  Kurulması zorunlu olan yerlerde sağlık birimi kurulmaması halinde işveren tarafından Sendika’ya kurulum yapılmayan her ay için 10.000 TL cezai şart ödenecektir.
İş yeri hekimliği bulunan yerlerde işveren normal ve vardiyalı çalışmalar esnasında personele hizmet verilmesi tıbbı olarak gerekli durumlarda kullanılmak üzere, Sağlık Bakanlığı Ambulans ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri  Yönetmeliğine uygun ambulans ve personel bulundurmayı kabul eder.
Madde 99 un “C” bendi. (Eski hali):
İşveren, Ortaklığın birden fazla ana üssü var ise, sendika üyesi uçucu ekipleri, görev yaptıkları ana üsten bir başka ana üsse veya üs dışındaki il’e sadece personelin şahsi yazılı olurları ile tayin etmeyi kabul eder.
Madde 99 un Yeni Hali: 
İşveren, Ortaklığın birden fazla ana üssü var ise,sendika üyesi uçucu ekipleri, görev yaptıkları ana üsten bir başka ana üsse veya ana üs dışındaki il’e sadece personelin şahsı yazılı olurları ile tayin etmeyi kabul eder. İşbu maddeye aykırılık halinde işveren aykırılık teşkil edilen her bir fiilde kişi başına her ay Sendika’ya 10.000 TL cezai şart ödenecektir.
Eyyyy Hava-İş bu iki madde nedir yahu. Sendikacılığın felsefesine aykırı. 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesine aykırı.  Örneğinin olduğunu bile sanmıyorum.
Senin işin çalışanların haklarını aramak mı yoksa kendi kasana para çekebilmenin yollarını aramak mı? Sendikacılık mı yoksa Ticaret mi yapıyorsunuz?
Hadi olacağı yok ya. İşveren şimdi kalkıp ta belirli bölümlerde sağlık ünitesi kurmasa ve bunun karşılığında size 10.000TL verse siz tamam mı diyeceksiniz. Ölen ölsün para bizimdir mi diyeceksiniz? 
Veya; Çalışanının kendi rızası dışında ana üsten bir başka ile şahsi oluru alınmadan tayin edildiğinde ve size şikayete geldiğinde, Şey biz o konu ile ilgili işverenle anlaşma yaptık kusura bakma senin sayende kasaya 10.000TL para giriyor mu diyeceksiniz? 
Bu nasıl bir sendikacılık. Beyler kusura bakmayın ama bu sendikacılık değil sandukacılıktır. Her şey para mı sizce? İnsan hayatının veya haksızlığın bedeli size neden para ile ödensin ki? Bu parayı işveren çalışanlarına öder deseniz bir yere kadar da. Bu nasıl bir akıl durmasıdır? 
Bu arada düne kadar THY İnsan kaynakları başkanlığı yaparken görevden alınan ve kendisine hukuk 2. Müşavirliği teklif edildiği halde kabul etmeyerek Hava-İş in danışmanı olan Serdar Uygur, şimdi Hava-İş te masanın işçi tarafında yer alıyor. Bu etik midir? Sevgili Hava-İş bu neyin diyet borcudur? 
 
 
 
 
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 Yorum

  1. 8 sene önce

    Hava-İş sendikası 25. dönem TİS görüşmelerinde 3 oturumu geride bıraktı ama hiçbir havacılık sitesinde haber göremiyoruz. Nedeni nedir Sefa Bey?

    Cevapla
    • Yazar 8 sene önce

      Bu tur lar idari maddeler içerir. Henüz olay kızışmadı. Daha çok zaman var. Ayrıca toplu iş sözleşmesi başladığında karışmak istemiyorum. Bildiğin gibi daha önce bir kaç saçma maddeyi eleştirmiştim.

      Cevapla
  2. 8 sene önce

    Bunların geçmişleri, şirkete nasıl girdikleri, nasıl şef/uzman/müfettiş oldukları, kimin talimatıyla hayatlarında önünden geçmedikleri sendikanın yönetimine soyundukları, işverenin hangi baskı ve tehditleriyle seçim kazandıkları, nasıl işçileri mağdur eden bir TİS imzaladıkları, şimdi de işçilerler doğru dürüst istişare etmeden ve hazırlanmadan 25. dönem TİS masasına oturdukları gün gibi aşikar. Uyan artık THY çalışanı!!!

    Cevapla
  3. 8 sene önce

    Sefa bey, thy’nin bugun acikladigi gelir tablosu ve zarar konusunda bir yazi yazacak misiniz?

    Cevapla
  4. 8 sene önce

    size bir havacılık sitesinde “kişiliğini sonradan çözdüğümüz şahıs utanmadan yazı va haberlerimi çalışıyor” denilerek köşe yazısında ifşa edildi. Bunun için ne diyeceksiniz?

    Cevapla
    • Yazar 8 sene önce

      Sizce doğrumu? Muhatap almadım. Siz her iki siteyi de takip edin lütfen

      Cevapla
  5. 8 sene önce

    thy’de isten atilan 305 davalarinda isveren sahidinin simdiki sendika baskani oldugu bir yerden ne bekliyorsunuz ki ?

    Cevapla
  6. 8 sene önce

    Serdar Uygur olayi, Thy’nin ,sendikanin ve calisanlarin halinin en guzel ozetidir!

    Cevapla
  7. 8 sene önce

    ingilizce zorunluluğu olmayan, yetki almak gibi bir derdi olmayan doğal olarak sorumluluğu olmayan memur ve uzmanlara teknisyenden fazla maaş veren yöneticilerde mantık aramak imkansızdır. oynadığınız oyun elinizde patlarsa meurlar kurtarır sizi

    Cevapla
  8. İşte bu tür eline sağlık sana vurmak yakışıyor

    Cevapla
  9. 8 sene önce

    Sendika seçimi öncesi sana geldik grup hazırdı kabul etmedin be abicim şimdi buradan yazarak ne değiştirebileceğini sanıyordun güzel abim

    Cevapla
  10. THY deki sandukacilik ise ozel havayollarindaki ne acaba bu konu neden hic dillendirilmiyor keske biraz da bu konuyu isleseydiniz.THY dekilerin durumu biz ozel havayollarindaki ile kiyaslanacak gibi degil ama sizde varsa yok sa THY sanki biz havayolu personeli degiliz

    Cevapla
  11. 8 sene önce

    sefa abi, bu sendika geldiğinden beri hep hak kaybı bir tane düzgün işleri yok geçen saat vermişler , güldürdüler bizi. meslek gittikçe içinden çıkılmaz hal alıyor. Bunu yapan kim hakkını savunamayan kişiler.Ama işe girecekler bu sendikaya diş bileyip gelicekler çünkü herşeyi görüyoruz. İnşallah bu sefer hatalarının farkına varıp , düzeltebilirler. shyo mezunu demişsin canım abi ama bunlar shyo nun açılımını bilmiyorlar heralde . teknisyen deyince sıradan kişi aklınıza gelmesin o teknisyenler, uçağı uçurmaaya hazır durumaa getirip altına kaşe basıyor….

    Cevapla