featured

THY'DE MAZERET HAZIR: KÜRESEL TALEP AZALMASI

THY’DE MAZERET HAZIR: KÜRESEL TALEP AZALMASI
Değerli okurlar, geçtiğimiz hafta THY’nin Güney ve Orta Amerika faaliyetleri ile geçirdik. THY,  Mexico City ve Cancun’a hat açılması ile sefer yapılan ülke sayısını 126’ya, meydan sayısını ise 315’e çıkardı. Övündüğümüz konu bu uzun süredir. THY’den çok daha güçlü ve büyük havayolları, nokta atışı yaparak karlılığını artırırken bizimkiler neredeyse meydan olan her yere sefer yapmayı marifet sayıyorlar. Ancak işler iyi gitmiyor olmalı ki, daha ilk 6 ayda THY’nin zararı 1 milyar 120 milyon TL’ye ulaştı.

  1. ÇEYREK BEKLENTİYİ KARŞILAMAYACAK MI?

İlker Aycı, Mexico seferinde yaptığı açıklamada, global olarak bir talep azalmasından söz etmiş. Anlaşılan 3. çeyrekteki kar, beklentileri karşılamayacak.Geçtiğimiz yıl, dövizdeki aşırı yükselişin olduğu Ağustos ayının içinde bulunduğu 3. çeyrekte tam 3 milyar 960 milyon TL kar açıklamıştı. Benzer bir durum bayramdan sonra yine yaşanıyor. Bayram öncesi 7 Ağustos günü 5.49 olan dolar kuru 25 gün içinde 5.84 TL’ye yükseldi. Artış % 6’nın üzerinde… Dolardaki artış başlıbaşına olmasa da THY’nin karlılığını artırıyor ise 2019’un 3. çeyreğinde de ciddi bir kar açıklaması gerekiyor. Gelirlerinin sadece % 10’unu TL olarak elde eden THY, giderlerinin % 27’sini ise TL olarak ödüyor. Bu rakamın büyük bölümü ise personel gideri. Bu parasal dağılıma bakılınca, bilanço açısından dövizle kazanan THY’nin döviz kurlarındaki artıştan fayda sağlaması beklenir. Bakalım, 1 ayda % 6’nın üzerinde artan döviz kurları karlılığa nasıl yansıyacak?
PARA VERMEK İÇİN ARJANTİN’E GİTTİLER.
İşlerin iyi gitmediği ortada iken, İlker bey de “3.  çeyrek rakamlarının ilk 9 aylık bilançoda çok ciddi bir artıya geçiş yaratmayacağını” görerek “küresel talep düşüşünü” bahane olarak hazırlamayı uygun görmüş demek ki. Peki “işler ayna” olunca ne yapılır? Tasarruf… Yapıyor mu THY’miz? Ne gezeeer? Dünyanın öbür ucundaki Arjantin’de River Plate klubüne sponsor oluyor.  Kapsamı nedir bilmiyoruz. Pass bilet versen bir işlerine yaramaz. Ya bazı gezileri için buradan özel uçak göndereceksin ya da para vereceksin. Kaç para verildi bilmiyoruz. Bir ölçü olması bakımından Shaktar Dontesk sponsorluğunu hatırlatayım. Ukrayna takımına 1.5 yıl için 1.000.000 dolar ödendiği iddia edilmişti. Zaten bu sürenin kafadan 3-4 ayı maç oynanmadan geçmişti. Donetsk, formaların arkasına Turkish Airlines yazdıracak, biletlere, panolara, web sitesine THY logosu konulacak, saha kenarındaki panolarda kısa bir süre THY reklamı dönecekti.  Ama bir incelik vardı. Anlaşma sadece Ukrayna Ligi ve kupası maçlarında geçerli olacaktı. Esas tanıtımın yapılacağı Şampiyonlar Ligi ve UEFA ligi maçları kapsam dışıydı ! Tatil için zaten Türkiye’yi tercih eden Ukraynalılara “ekstra” reklamın anlamı neydi anlaşılamamıştı. Haa, unutmadan THY’miz her maç için de en iyi tribünden 8 tane bilet hakkı kullanacaktı. Eee, bal tutan parmağını yalar. Ukrayna’daki müdür beyler de beleş maç seyretsinler canım, olacak o kadar…
İP CAMBAZLARINA DA SPONSOR…
Sponsorluk, bay Hamdi ile zirve yapmıştı. Topçuya, popçuya paralar akıtıldı. Geçtim bunları, Çinli ip cambazlarına bile sponsor olunmuştu. Dünyanın en iyi akrobasi grubu olarak  tanıtılan Dalian Akrobasi grubuna yanlış hatırlamıyorsam indirimli bilet verilmişti. İşler iyi giderken, yüksek geliri ve karlılığı bu sponsorluğa bağlamak kolay. Aksini nasıl ispat edeceksiniz ki? Eee, şimdi ilk 6 ayda rekor zarar var. Sponsorluklar işe yaramadı mı yoksa? Dünyanın en kötü filmleri arasına giren Batman Süperman’e karşı (adaletin Şafağı) filmine sponsor olduğu yıl THY’miz 47 milyon zarar açıklamıştı. Demem o ki, şu sponsorluk sevdanızdan hiç olmazsa zarar ettiğiniz dönemlerde vazgeçin. Tasarruf denilen kavramı hatırlayın. Yönetici tayfasına yüksek maaşlarla kaynak aktarmaktan vazgeçin. Harcadığınız para sizin değil, unutmayın.
MAX’LER KONUSUNDA THYDEN TIK YOK…
Bu hafta airlinehaber’de mutlaka okumuşsunuzdur. Şikago merkezli United Airlines filosunda bulunan 14 B- Max uçağını Arizona çölüne gönderme kararı aldı. Şirket, Halen Houston’ın iki ayrı havalimanında bulunan uçakların, Texas’ın kasırga tehdidi altında olması nedeniyle buradan uzaklaştırılmasını amaçlıyor. Arizona’daki hava şartları ve nem oranını dikkate alarak böyle bir karar alan United, Kasım ayında Max’lerin tekrar tarifeye dahil olabileceğini düşünüyorlar. American Airlines da Max’leri Kasım ayında uçurmayı planlıyor. Ancak Southwest Airlines bu konuda daha temkinli ve Max serisi uçakların Ocak 2020’den önce uçurulamayacağı varsayımına göre plan yapıyor. Boeing ise, Eylül ayında American Federal Sivil Havacılık Otoritesine(FAA) sertifikasyonla ilgili bir paket sunulmasını hedefliyor. THY ne yapıyor derseniz; 12 Max yerde 12 Max ise Seattle’de bekliyor. Haa, bu uçaklara uçabilir izni çıkarsa yolcu nasıl tepki verir, bu uçaklarla uçmak ister mi, onu da bekleyip göreceğiz.
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. 5 sene önce

    O kadar büyük şirket var ve hiçbiri heryere uçmuyor ama onlar kar ediyor biz zarar ve onlar aptal biz akıllı! Önemli üniversitelerde bir şirket reklama çok para harcıyorsa ya örtmek istediği şeyler var ya da piyasaya yeni girmiştir diye ders verilir. Sponsorluklara,reklamlara,yöneticilerin lüks merakına bu kadar para harcanıyor ama sonra şirket en ufak bir krizde de yaprak gibi sallanıyor,uçaklarını yerde yatırıyor,tasarruf diye çalışanlara zam vermiyor. Tabii hesap soran, veren de yok nasılsa o zaman durmak yok yola devam!

    Cevapla
  2. 5 sene önce

    ilkerin suyu bence cok ısınmaya basladı iyice sacmaliyor cunku bu bilanco da kara para aklama merkezleri guney afrikada ne sponsorlugu bu corludan selam

    Cevapla
  3. 5 sene önce

    Eski tas eski hamam. Topçu gitti, Aycı geldi. Değişen birşey yok. Saçmaya savurmaya devam.

    Cevapla
  4. 5 sene önce

    Biz söyler biz dinleriz kimsenin thynda ne olup bittiği umurlarında değil herkes kör sağır olmuş bu şirket niye bu halde diye soran yok zaten baştakide hasbelkader gelmiş oraya saltanat sürüyor işte thy da ite kaka idare ediliyor yetmezmi ama sponsorluklardan reklamdan da geri kalmıyorlar ee sonuç bir pegasusun çeyreği bile etmiyor ne acı

    Cevapla
  5. Sponsorluk az ve öz olunca kıymetli.

    Cevapla
  6. 5 sene önce

    Thy max konusunda adım atma şansı yok sizde biliyorsunuzki thy uçaknalımları siyasi politikalarla belitleniyor. Maxları istemiyorum 320neo alcam demesini bekliyorsanız thy den bi habersiniz demektir.

    Cevapla
  7. 5 sene önce

    İlker Aycı tek tek sponsorluk dağıtsın dünyanın dört bir tarafına Pegasus kime sponsor olduda borsada tavan yaptı dünyanın karını yaptı bence sponsorluğu bıraksınlar transferlere başlasınlar ilk transferde Pegasusun başarılı yöneticisi Mehmet Nane olsun thy başka türlü kurtulamaz vampirleri gitsin yada kümesteki sansarlar mı demeliyim

    Cevapla