featured

THY YASAYA AYKIRI NASIL TOPLU İŞÇİ ÇIKARTTI?

Değerli okurlar,yaklaşık 1.5 ay süren THY’deki “özveri operasyonu” tatlıbala pardon tatlıya(!) bağlandı. Çalışanlar  % 1.5 + % 1.5 oranlarına razı edildi. Geçmiş yılın resmi enflasyon kaybından (% 8.53)  vazgeçtik,Sadece Ocak 2017’nin ilk 29 günündeki Liramızın dolar karşısındaki değer kaybı % 9 )’a ulaştı. Yani neresinden tutarsanız tutun tam bir teslimiyet hali sözkonusu. “İşinizi kaybetmediniz ya, halinize şükredin” anlayışının dayatıldığı, kazanılmış haklardan geriye düşüldüğü bir süreci yaşıyoruz. Sanki, çalışan oturduğu yerde iş yapmadan para alıyor, sanki bankamatik memuru hepsi ! İnsanlar çalışıyorsa, emek veriyorsa sen de işveren olarak hakkını vereceksin…
% 1 TASARRUF THY’Yİ KURTARIR MI?
Şimdi basit bir hesap yapalım. THY, TİS’e uygun şekilde % 4,65 + % 4 oranında zam verseydi, THY’nin personel giderleri % 8.83 artacaktı. Yani 2 milyar dolar yıllık personel gideri, 176 milyon dolara ulaşacaktı. Peki yapılan protokol sonucu % 1.5 + % 1.5 üzerinden personel gideri ne kadar artacak? 64 milyon dolar.. Kabaca, 100 milyon dolar tasarruf edilecek. Peki toplam gider içinde payı ne kadar bu tasarrufun? 2016 yılında yaklaşık 10 milyar dolar toplam giderin yaklaşık % 1’i… Eğer THY çalışanın sırtından yapacağı % 1 tasarrufla kurtulacaksa hepimiz kepimizi havaya atalım, hatta göbek atalım !
TOPLU İŞÇİ ÇIKARTMAMA 2017 İLE SINIRLI
Çalışan 100 milyon dolar paradan neden vazgeçirildi? İş güvencesi için..Öyle ya, Hava İş’in yaptığı protokole göre THY protokol süresince Toplu İşten Çıkartma yapmayacakmış. Cümleyi tersinden okuyalım. Demek ki, protokol sona erince 2018’in başında kallavi bir toplu çıkarma yaşanabilir. Hadi yine iyisiniz, 1 yıl boyunca işiniz garanti…. Acaba öyle mi? Yani THY, 2017’de toplu işçi çıkartamaz mı? Hava iş’e göre çıkartamaz? Yersen…Adam kanunu tanımadan toplu işçi çıkarttı, senin tırışka Tadil Protokolünü mü takacak ? Nereden çıktı şimdi bu, ne zaman çıkarttı diyeceksiniz…Hemen anlatalım.
AL SANA TOPLU ÇIKARTMA !
Çok değil 6 ay önce  THY’den 211 personelin işten çıkartıldığı basına yansımıştı. Ben size doğru sayıyı vereyim. 1 -31 Temmuz arası işten çıkartılan çalışan sayısı 218… Bunlardan 211’i 24 Temmuz ile 31 Temmuz arası çıkartıldı. Bu nedir şimdi? Buz gibi Toplu Çıkartma değil mi?Çünkü aylık 29 işçi sınırını aşıyor.Saptamayı yaptık. Peki bu işlem Toplu Çıkartma olduğuna göre yasaya uyulmuş mu şimdi ona bakalım. 4857 sayılı yasanın 29. maddesine göre, işveren ekonomik teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri nedenleri ile toplu çıkartma yapabiliyor.
Bu nedenler şu şekilde kullanılabiliyor: Ekonomik (Ülkedeki genel yada sektörsel durum veya krizler), Teknolojik (İşyerindeki teknolojik yenilikler ve bu yeniliğin getirdiği sermaye yoğun teknolojinin kullanılmaya başlanması gibi ), Yapısal (İşyerinde yapılan işin yapısının daha az işçi çalıştırılan bir iş şeklinde değiştirilmesi gibi), İşyerinin gereği (İşyerinin fiziki olarak küçülmesi) ve İşin gerekleri (İşyerinde yapılan işin çeşit yada miktar olarak daraltılması).
218 KİŞİYİ ATARKEN KURALLARA UYDUNUZ MU?
Gerekçeler var veya kitabına uydurdunuz diyelim. Yetmiyor. İş sözleşmelerinin fesih gerekçesini rasyonel, objektif ve somut olarak ortaya koyması, en önemlisi  feshin son çare olduğunu ispat etmesi gerekiyor. Diyelim bunu da hallettiniz. Yine yetmiyor.Toplu İşten Çıkartma için bazı kuralları da yerine getirmek zorundasınız. İşveren toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az 30 gün (otuz) önceden bir yazı ile;
İş yeri sendika temsilcilerine,
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili bölge müdürlüğüne,
Türkiye İş Kurumu’nun ilgili birimine
yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Yapılacak olan bildirimlerde; İşçi çıkarmanın sebepleri,bundan etkilenecek işçi sayısı ve grupları,İşe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine yer verilmesi gerekir. Yasada, fesih bildirimlerinin, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Bölge Müdürlüğüne bildirmesinden otuz gün sonra hüküm doğuracağını düzenlemiştir.
THY TOPLU ÇIKARTMA YAPTI, HAVA İŞ GÖZÜNÜ KAPADI…
Şimdi soralım. THY, Temmuz 2016’da toplam 218 işçiyi kapıya koyarken fesih tarihinden 1 ay önce Bakanlığın Bölge Müdürlüğüne, Sendikaya, Türkiye İş Kurumuna bildirimde bulundu mu? Temmuz ayındaki fesihlerin büyük bölümü 24 Temmuz günü yapıldığına göre, Haziran ayında bu bildirimler yapılmış mıydı? Varsa çıkın açıklayın…Eyy Hava İş, üyelerin toplu halde kapıya konulurken yasa gereği sana soruldu mu? Her iki sorunun cevabını da ben vereyim. Bu bildirimler yapılmadı. Dolayısı ile, 29 dan fazla işçi çıkarıldığı için Toplu Çıkartma kapsamına giren bu operasyon tamamen yasaya aykırı biçimde gerçekleşti. Peki haktan hukuktan bahseden Hava İş Sendikası “bir dakika beyler, hukuksuz iş yapıyorsunuz” diye niye itiraz etmedi? Yoksa Sendikamız, Yasayı ve Toplu İşten Çıkartma kavramlarını bilmiyor mu?
Sözün özü…Temmuz 2016’da yasaya uymadan toplu işçi çıkartan THY yönetimini 5 maddelik bir protokolle durduracağınızı mı sanıyorsunuz? Bu işin cezası belli. Yasaya uymadan çıkarttığı her işçi için THY 606 TL’yi bastırır, gariban çalışanları kapıya koyar. Benden size dostça bir öneri, kendinizi sahip olduğunuzdan fazla bir güç noktasında konumlandırmayın. Haa, eğer üyeleriniz size güvense ve desteğini verse haklısınız. Ama işveren yanlısı olduğunuz algısı çalışanlarda yerleşmiş ise, sizin kağıttan kaplandan farkınız kalmaz.
TOPÇU COCA COLA İSE, AYCI PEPSİ COLADIR…
Peki sendika bu hale nasıl geldi? Eski sendika yönetiminin suçu yok mu? Bal gibi var. Peki seçildikleri halde “işten atılırız” korkusu ile Genel Kurul salonuna bile gidemeyen 90 küsur Uçuş İşletme delegesinin suçu yok mu? Buz gibi var..
Ama bence asıl sorumlu, 2013 Hava İş Genel Kurulu seçimlerine müdahale ettiği belirtilen ve işverene “yakın” bir sendika oluşumu için sürece dahil olduğu artık genel kabul gören Hamdi Topçu’dur. O tarihten sonra THY’de iş barışı bozulmuş, yeni sendika yönetiminin işveren kefesine kolunu dayaması ile denge ve eşitlik ortadan kalkmış, çalışanlar sahipsiz ve çaresiz kalmıştır.
THY yönetimi de bunun farkında olduğu için, yeni Hava İş’in imajını güçlendirmek amacı ile işten çıkartılan 305’in bir kısmının işe geri alınması, kar payı verilmesi gibi kıyaklarla Sendikaya destek çıkmıştır. Sonuç, aynı yerdeyiz. Sendikaya güven yok, çalışan yine sahipsiz. Hamdi Topçu gittikten sonra İlker Aycı’dan işçi-işveren ilişkilerinde daha demokrat tavır bekleyenler de yanıldıklarını kısa sürede anlamışlardır umarım. İşçi hakları ve sendikal faaliyetlere bakışları açısından aralarında bir fark yoktur, Topçu Coca Cola ise, Aycı da Pepsi Cola’dır çünkü….
HAVA İŞ’İN ”SEVGİLİSİ”NE NE OLDU?
Airlinehaber’in yayınladığı Hava İş yöneticilerinin attığı tweet mesajları, son derece çarpıcı bir içerik taşıyordu. Gerçekten bir sendika yönetiminin hepi topu 45 gün içinde inanılmaz bir dönüşe imza atması, sendikacılık tarihine geçecek türden…Benim bu mesajlar arasında en çok dikkatimi çeken, Hava İş Başkanı Tatlıbal’ın “…içimizdeki zayıf karakterliler…” tanımlaması idi.
Merak ettim, Hava İş sitesine girdim. Bir de ne göreyim? 9 kişilik Yönetim Kurulu listesinden iki kişinin fotoğrafları yok. Genel Sekreter bölümü boş, isim de yok, resim de…Genel Eğitim Sekreter Yardımcısı Muhammet Raşit Yılmaz’ın ise sadece ismi var. Gerçekten garip. Delegenin oyu ile seçilmiş Genel Sekreterini silmiş Hava İş Yönetimi...Genel Sekreter Yasin Sevgili üstelik profesyonel yönetici. Yani THY Kargo bölümündeki görevinden ayrılmış ve sendikadan maaş alıyor. Ne oldu beyler, küs müsünüz, kavga mı ettiniz? Bu arkadaş toplantılara gelmiyorsa 3 toplantı beklersin üyeliğini düşürürsün veya senin icraatlarını beğenmiyorsa istifa eder. Benim anladığım, Yasin Sevgili sendika ile bağını koparmış. Peki maaş almaya devam ediyor mu? Tadil Protokolü de halledildiğine göre, Hava İş bu “gereksiz” konu ile ilgili de bir açıklama yapar herhalde…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

23 Yorum

  1. 7 sene önce

    Aşağıda sadece bir listede çıkan kadrolar mevcuttur. Bunlardan yüzlerce örnek var. Birilerine kadrolar peşkeş çekilirken, birileri günah keçisi seçilip iş akitleri fesh ediliyor.
    Ticari çözümler bşk yrd
    Dijital yolcu çözümleri md
    Operasyon çözümleri bşk yrd
    Kurumsal çözümler bşk yrd
    Gelir değerlendirme çözümleri md
    BT strateji bşk yrd
    BT yönetişim bşk yrd
    Altyapı yönetimi bşk yrd
    Son kullanıcı hizmetleri md

    Cevapla
  2. 7 sene önce

    Aşağıda sadece bir listede çıkan kadrolar var.

    Cevapla
  3. 7 sene önce

    beyler yeni düzenlenen yasa ile artık çok işçi çalıştırılan yerlerde 29 un üzerinde işçi çıkartabilecek dikkat okuyalım

    Cevapla
  4. 7 sene önce

    ülkemizin durumuna,coğrafyasına bakmadan,olabilmesi muhtemel terör ve ekonomik kriz risklerinin analizini adam gibi yapmadan,bize bir şey olmaz kafasıyla,sorumsuzca hareket eden, paraları reklama vs saçan,komisyonların ne olduğunu açıklayamayan,şirkete fetocuları dolduran, iş bilen,tecrübelileri bizden değiller diye atan, kasanın boşalmasının ve şirketin mali olarak altyapısının bu denli zayıflamasının ve en ufak krizde sallanmasının ve şirkette iş barışının mahfolmasının baş sorumluları temel ve hamdi efendilerden neden hesap sorulmuyor ya da sorulamıyor?

    Cevapla
  5. 7 sene önce

    Sevgili sendikaya neden gitmiyor Neden üyenin telefonlarına dönüş yapmıyor. Neden haketmedigi maaşı alıp evde yatıp kul hakkı yemesine göz yumuluyor. Gönderin gitsin .Yedeği gelsin

    Cevapla
    • 7 sene önce

      Sence neden gitmiyor?madem çok iyi biliyorsun gelişmeleri daha aydınlatıcı yaz da gerçekleri herkes bilsin değil mi?Sendikada olan biten herşeyin üstü kapatılsın diye insanları karalamaya işini yapmasına engel olan bi yönetim varsa bunu kendi yöneticisine yaparsa en basta neden diye yapanları bi araştır derim böylece daha aydınlatıcı yazılar yazmış olursun

      Cevapla
  6. Cok guzel bir yazi olmus,durduk yere is akdi fesh edilen tum calisanlarin ise iadelerinin yapilmasi sarttir.Hava is sendikasi aidat adi altinda paralari toplarken iyi,Sendika hikaye bunlarin alayi kravatli cepci. Thysinede , havaisine de dava acacaksin,haksiz ,hukuksuz insanlari isinden ettikleri icin,ve sendikada buna goz yumdugu icin.Ne bicim sirketse bu,kurumsalmis mis,straalliance uyesiymis mis.Birde dava acilmasin diye imza almaya calisiyorsunuz, diyologa birebir girmiyorsunuz.Birbirleri ile danisikli dovus ettikleri kesin,para goz, dolandirici,koltuk pesinde gulucuk sacip kul hakki yiyen ,unvan budalasi insan surusu. Cumaya gitmeyi bilirsiniz,ettiginiz o dualarin turkce mealini acin okuyun.Obur dunyada koprude karsiniza cikilirsa,hani cenazelerde helallik istenir ya ,bir tekmede sizin gotunuze basacaklar bilin. Hemde yuzunuze baka baka,kacak dovus yok.

    Cevapla
  7. 7 sene önce

    Hak, hukuk kavramları kaale alınmadıktan sonra hiçbir sözleşme işe yaramaz. Kanunlarımız da böyle kullanılmaya müsait malesef. Temmuz’da dediğiniz gibi toplu işten çıkarma yaptılar. Mahkemeler de bu yüzden işe iadeye karar veriyor. Önce istinaf mahkemesi sonra Yargıtay derken 1-1,5 sene sonra ancak karar kesinleşir. O zaman da 4-5 maaş ek tazminat verip yola devam ederler.
    Nerde kaldı hak, hukuk. Niyet iyi olmadıktan sonra çalışana kazık atmanın bir yolu bulunur. Allah ıslah etsin diyelim…

    Cevapla
  8. 7 sene önce

    Teşekkürler doğru söze ne denir

    Cevapla
  9. 7 sene önce

    Cevap hakkımı vakti geldiğinde kullanacağımdan şüpheniz olmasın. Şimdilik siz biraz daha zihninizi çalıştırın yani aynı soruları bir de tersten sorup cevaplayın. Eminim ki tatmin edici yanıtlara ulaşacaksınız.

    Cevapla
  10. 7 sene önce

    Tasarrufa gidiliyor işçi çıkartılıyor ama 3 eski personel atılıp yerine 13 Yen’i personel alıyorlar

    Cevapla
  11. 7 sene önce

    TOPÇU bugünkü tablonun baş mimarıdır.80 yıllık şirkete öyle zarar verdiki şirket mali krize girdi, personel işini kaybetmekle karşı karşıya.

    Cevapla
  12. 7 sene önce

    Neyse ki THY’de yapılan işlerin şifrelerini çözen bir site var artık. Kafa patlatmaya gerek yok. Adamlar çözüp ortaya koyuyorlar

    Cevapla
  13. 7 sene önce

    Güzel yazı.Anlayanlara.

    Cevapla
  14. 7 sene önce

    Yasin sevgili,abdulkerim abisinden ve ebubekir abisinden aldığı söz ile sendika başkanlığına soyunmuş maalesef.Aylardır sendikaya uğramadığını ve üyelerin telefonlarına dahi çıkmadığını söylüyorlar. Bu kişimi sendika başkanlığı yapacak vah vah vahki ne vah.

    Cevapla
  15. 7 sene önce

    Hava işin büyük bir başarı gibi sunduğu protokol olayının peşine düşüp maskelerini düşürdüğünüz için teşekkürler airline haber..

    Cevapla
  16. 7 sene önce

    Bana göre de bu iş çalışandan yapılacak yüzde bir kısıntı ile çözülecek gibi durmuyor. 2018 balında toplu kıyım var.

    Cevapla
  17. 7 sene önce

    Yasin bey, sendikal faaliyetlere katılmıyorsa nasıl maaş alıyor? Tatlıbal, Yasin beyi niye atıp yerine yedeklerden seçim yapmıyor? Yoksa Yasin bey birşeyler mi biliyor da dokunamıyorlar?

    Cevapla
  18. 7 sene önce

    Hocam eline sağlık da, 218 rakamını nasıl buldun?Yarın İnsan Kaynaklarında kavga var.

    Cevapla
  19. 7 sene önce

    Sahiden Yasin Sevgili nerede arkadaşlar? Genel Sekretere tüzükte verilen görevleri kim yapıyor? Nasıl işi kılıfına uyduruyorlar?

    Cevapla
  20. 7 sene önce

    THY’nin Temmuz operasyonuna hiç bu gözle bakmamıştım. Gerçekten toplu çıkartma bu.

    Cevapla
  21. 7 sene önce

    Coca Cola-Pepsi Cola benzetmesi cuk oturmuş. Tebrikler. Hepsi işçi düşmanı bunların.

    Cevapla
  22. 7 sene önce

    Sirket calisana maasi TL üzerinden ödediği ve TL de dolar karşısında deger kaybettigi için, normal durumda zaten sirket onceki seneye oranla dolar bazinda personel gideri kaleminde düşme gorulecektir. Soyle ki. 2 milyar TL personel gideri ile dolar 3 iken, 666 milyon dolardi. Suan ise dolar 4 iken, 2 milyar tl=500 milyon dolar kabaca. Yani dolar bazinda sirket zaten bu giderde tasarruf ediyor. Zam kesintisi de olunca hepten tasarruf ediyor. Diger kalemleri haric tabi. Guzel yazi elinize saglik

    Cevapla