featured

THY SÜPER JUMBO JET PAZARLIĞINA OTURDU

THY dünyanın en büyük yolcu uçaklarından Süper Jumbo Jet olarak da bilinen Boeing 747-8i’den 8 adet almak için masaya oturdu.
Türk Hava Yolları (THY), dünyanın en büyük yolcu uçaklarından Süper Jumbo Jet olarak da bilinen Boeing 747-8i’den 8 adet almak için masaya oturdu.
Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Cebeci’nin haberine göre leasing olarak adlandırılan finansal kiralama yöntemi ile filoya katılımı planlanan uçaklar, THY’nin en uzun seferlerinde kullanılacak. Alım gerçekleştiğinde THY, aynı gün birden fazla sefer yaptığı noktalara uçuşları bire düşürecek. Üç uçuşlu hatlarda ise iki sefer 747-8i ile yapılırken bir uçuş da Boeing 777-300ER’lar ile gerçekleşecek. Bu alım hayata geçerse imalatı azaltılan dört motorlu 747 Jumbo yeniden doğacak.
410 YOLCU TAŞIYABİLİYOR
Koltuk kapasitesi üç sınıfta 410’a kadar çıkabilen uçakta THY için özel bir kabin tasarımı yapılacak. Boeing, standart donanımlı fiyatı 386.8 milyon dolar olan uçak için THY’ye bugüne kadar hiçbir havayolunun vermediği kadar düşük bir teklifte bulundu. ABD’li imalatçı Boeing, 2008’de 1969’dan bu yana imal ettiği 747 Jumbo Jet’in yeni nesil modeli için düğmeye bastı.
Uçağın gövdesi uzatıldı. Yeni kanat ve motor teknolojisi Boeing’in kompozit gövdeli 787’sinden alındı. Uçağın Şubat 2010’da önce kargo modeli olan 747-8F (F-Freighter-kargo), ardından da mart 2011’de yolcu modeli 747-8i ilk uçuşunu yaptı. 747-8’deki ‘i’ harfi, ‘intercontinental’ yani kıtalararası uçuşu temsilen verildi. 747-8’nin yolcu modeli halen Alman Lufthansa, Kore ve Air China Havayolları tarafından kullanılıyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 7 sene önce

    Üretim hattının kapatılması söz konusu değil. Talep yetersizliği nedeniyle aylık üretim 1 adete düşse de hala üretim hattı kapatılmadı. İçeriden gelen bilgilere göre THY’ye gerçekten çok uygun bir satın alma teklifi iletmiş Boeing. THY’de düşünmek için zaman talep etmiş.

    Cevapla
  2. 7 sene önce

    Şahsen bu işin gerçekleşebileceğine pek inanamıyorum… THY tarafını bir kenara bıraktım. Boeing bu modeli satamadı (hatta full kargo versiyonunu bile yolcu versiyonundan daha fazla sattı…) ve üretim hattını fiilen kapattı!… Şu anda dünyada sadece 3 havayolu 748’in yolcu versiyonunu kullanmakta; dördüncüsü deseniz yok!… THY, ne kadar indirim alırsa alsın, niye bu uçağa yatırım yapsın ki? Boeing de neden sadece 8 uçak için üretim hattını yeniden canlandırsın (hani 15-20 uçak alımı söz konusu olsa, “belki…” diyeceğim!…) Kazara bu iş gerçekleşecek olursa, TK’nın da sadece 2-sınıflı kabin kullanması nedeniyle bu uçak 48-50-54 koltuk arası business, 410-420-430 koltuk arası ekonomi yolcusu taşıyabilecek şekilde donatılabiliir. Özetle, bugünkü (ex-Kenya olanlar haricindekilerden) 77W’lerden en azından ekonomi kabinde 100-130 koltuk daha fazla taşıyabilir.

    Cevapla