featured

THY SOMALİ İÇİN HAVALANMAYA HAZIR

Yabancılar tarafından sosyal medya sitesi Twitter’da başlatılan yardım kampanyası ile dünyanın her yerinden THY’ye seslenildi. Twitter’da dünya çapınca en çok konuşulanlar arasına #TurkishAirlinesHelpSomalia (Türk Hava Yolları Somali’ye yardım et) etiketi ile giren THY’ye ünlü Hollywood yıldızları, karikatüristler ve internet fenomenleri başta olmak üzere yoğun bir yardım çağrısı yapıldı. Böylece bu başlığı dünyanın en çok konuştuğu konular TT listesine girdi. Ben Stiller paylaştığı videoda Somali’ye yardım edilmesi gerektiğini söyledi. Yayınladığı videoda Ben Stiller, “Somali’ye giden tek havayolu Türk Hava Yolları ile Somali’ye destek olabiliriz. Bu çılgınca olabilir ama bir şeyler yapmalıyız. Destek bekliyoruz” dedi. İnternette hazırlanan yardım broşürlerinde THY’den Somali’ye ‘insanlığın sevgisini götürmesi’ istendi.

THY: Biz zaten çalışıyoruz
Yardım çağrılarının üzerine THY Genel Müdürü Bilal Ekşi İngilizce ve Türkçe tweet atarak, “Biz zaten ve her zaman Afrika’yı da Afrikalıyı da seviyoruz… Çalışıyoruz” diye yazdı.

Türkiye’den 456 milyon TL
Türkiye, kuraklık ve iç savaş nedeniyle kıtlık yaşanan Somali’ye AFAD koordinasyonunda toplam 456 milyon liralık insani yardım yaptı. AFAD’dan edinilen bilgilere göre, geçen yıl mayıs ayında Türk Kızılayınca temin edilen 23 milyon lira değerindeki 5 bin ton şeker ve 6 bin ton un yüklü gemi, AFAD koordinasyonunda 6 milyon 288 bin 535 liralık nakliye maliyeti ile Somali’ye gönderildi. AFAD koordinasyonunda 2011’de de tedavi imkanı bulamayan Somalili 57 yaralı, 46 refakatçisi ile Türkiye’ye getirilip tedavileri yapıldı.
Gıda, prefabrik, battaniye
Somali’ye, 2011’den bugüne kadar AFAD koordinasyonunda, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TİKA, Türk Kızılayı, diğer ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle, içerisinde 43 bin 946 ton gıda, 103 bin 806 parça giyim, 2 bin 20 barınma malzemesi, 48 prefabrik ev, 154 konteyner, 12 bin 400 battaniye ile 649 ton tıbbi malzemelerin de bulunduğu ve toplam ağırlığı 61 bin 6 ton olan insani yardım yapıldı.
Su projelerine finansman
AFAD, ayni yardımlarla birlikte Somali/Mogadişu Havalimanı ve İçme Suyu Projeleri giderleri, 200 yataklı hastane inşası ve tefrişatı ödemeleri, Somali’ye gönderilen sahra hastaneleri ile tıbbi malzeme ve ilaç bedelleri, Somali Cumhurbaşkanlığına ve devletine maddi yardım ile pek çok okul, hastane ve cami yapımının ödemelerini de gerçekleştirdi. AFAD koordinasyonunda Somali’ye yapılan 456 milyon liralık yardım faaliyetlerinin 255 milyon liralık kısmı AFAD Somali Yardım Kampanyası’ndan, 176 milyon lirası Türk Kızılayından, 25 milyon lirası da Türkiye Diyanet Vakfından karşılandı.
Erdoğan’dan kampanya duyurusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Afrika’da son günlerde kuraklık krizine Twitter üzerinden dikkat çekmişti. Yardım çağrılarına kayıtsız kalamayacaklarını ifade eden Erdoğan, yeni bir kampanya başlattıklarını “UmuduOl” hashtag’iyle duyurdu. İngilizce ve Arapça paylaşımlarında Kızılay’ın internet sitesinden online bağış yapılabileceğini duyuran Erdoğan, SMS kampanyasına destek olmaya çağırdı.
Kuraklık 110 can aldı
Doğu Afrika ülkesi Somali’de kuraklık ve kirli suyun neden olduğu ishal gibi hastalıklardan çoğu kadın ve çocuk 110 kişi öldü. Başbakan Hasan Ali Hayri, ‘ulusal felaket’ ilan ederek uluslararası yardım çağrısı yaptı. İnsani yardım örgütleri, Somali’de şu anki durumun 2011’de 250 binden fazla insanın ölümüne yol açan kıtlıkla benzer olduğu uyarısı yapıyor. Bölge sakinleri de Bay ve Bakol’da ishal salgını başladığını sadece bir köyde 60 kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor.
Ölüm şehri Baidoa
İshal dışında kızamık da özellikle açlıktan zayıf düşen çocukları tehdit ediyor. Bay bölgesinin başkenti Baidoa, “Ölüm Şehri” olarak biliniyor. Kentte 1992’deki kıtlıkta yüzbinlerce Somalili hayatını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler’e göre kriz 6 milyon 200 bin insanı, yani ülke nüfusunun yarısından fazlasını tehdit ediyor. Tarım ve hayvancılık büyük darbe almış durumda. Binlerce insan, yemek bulma umuduyla, El Şebab teröründen kaçanların yaşadığı kamplara akın ediyor.


 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir