featured

THY, Pakistan'a Uçak Koltuğu satmak istiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,ın Pakistan’a yaptığı ziyarete Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar da eşlik etmiş. Anlatılanlara göre, Pakistan seyahatinde  Pakistanlı ünlü sanatçılar Hina Nasrallah, Hadiqa Kiani ve Akhtar Chinar’ın birlikte sahne aldığı davette Cumhurbaşkanı Erdoğan bir ara Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’yı yanına çağırmış.
Aycı’yı Navaz Şerif’le aralarına oturtup, girdikleri ihaleyi anlatmasını istemiş. Aycı, Pakistan Hava Yolları’nın uçak koltuğu ihalesini anlatmaya başlamış.
Bildiğiniz üzere 
THY’nin Kibar Holding’e bağlı Assan Hanil’le ortak olduğu TSI Uçak Koltuk Üretimi AŞ, firması var.
TSI Uçak koltuk üretimi A.Ş olarak Pakistan Hava Yolları’nın filosundaki Boeing 777-300 ER uçaklarının ekonomi koltukları için açtıkları ihaleye girileceğinden bu ihalede TSI firmamıza destek bekleniyor. Bu ihale 15-20 milyon civarında bir iş. THY’nin ortak olduğu bu ihalenin alınabilmesi çok önemli. Çünkü henüz TSI sadece THY uçaklarına koltuk verebiliyor.İmal ettiği koltuklar için uluslararası bir pazarı yok. Bu ihaleyi bir Türk firmasının alması, ileriye dönük bir avantaj olabilir.
Bu ihale ile TSI’nin önü açılacağı düşünülüyor. 
İhalede uçak koltuğu yapan 3-4 tane  farklı firma ile yarışılacak.
Aycı; Bu ihaleyi alabilmek için Pakistan Hava Yolları ile birlikte iç hatlarımızda bir havayolu kurulabilmesine ışık yakmış.
Navaz Şerif, bu teklifi sıcak bakarak, Aycı’ya dönerek;
-Bu konudaki planınızı bana yazın, Pakistan Hava Yolları yönetimine konuyu incelemelerini söylerim. Sonra oturur
konuşursunuz demiş.
Yorum; 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan ile ilişkilerin ticari boyutlarda yoğunlaşmasını istemesi ve bu nedenle THY ortaklığı olan TSI nin ihaleyi kazanabilmesi için araya girmesi memnuniyet verici. Ancak TSI’nin de koltuklarını daha hafif yaparak uluslararasındaki dev firmalarla rekabet etme uğraşında hızlı hareket etmesi gerekiyor.
Bakalım; Pakistan havayolları ihaleyi kime verecek? Pakistan havayolları ile birlikte iç hatlarımızda yeni bir şirket görebilecek miyiz?
Sefa İnan
 
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 7 sene önce

    Keşke ilgili koltuklara dahil, teknik detaylar verilebilse haber daha güzel olurmus. Mesela agirlik demişsiniz. Kac kg, rakipleri kac kg?

    Cevapla