THY Orta Doğu Krizini Fırsata Çevirdi: Küresel Büyüme Hedefi Hızlandı

THY Orta Doğu Krizini Fırsata Çevirdi: Küresel Büyüme Hedefi Hızlandı

Türk Hava Yolları, Orta Doğu’daki savaşın ardından Körfez merkezli hava yolu şirketlerinde yaşanan operasyonel aksaklıkları avantaja çevirdi. Şirket, Avrupa ile Asya arasındaki transit yolcu trafiğinde artan taleple birlikte küresel büyüme hedeflerini hızlandırdı.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’a konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şeker, İstanbul merkezli operasyonların çatışma sürecinde kesintisiz sürdüğünü belirterek şirketin uluslararası pazardaki konumunu güçlendirdiğini söyledi.

“Büyüme Projeksiyonlarımızı Yukarı Çekebiliriz”

Artan talebin THY’ye önemli avantaj sağladığını belirten Şeker, yolcu büyümesinin beklenenden daha hızlı gerçekleşebileceğini ifade etti.

Şeker, “Mevcut durum, yolcu büyümesini daha hızlı yakalamamıza yardımcı olabilir. Eğer talep bu şekilde devam ederse, önümüzdeki üç ila beş yıl için büyüme projeksiyonlarımızı yukarı yönlü revize edebiliriz.” dedi.

THY’nin 2033 yılına kadar filosunu 850 uçağa çıkarmayı hedeflediğini kaydeden Şeker, şirketin uluslararası koltuk kapasitesi bakımından dünyanın en büyük üç hava yolu arasında yer almayı amaçladığını vurguladı.

Uçaklar Asya ve Afrika Hatlarına Kaydırıldı

Orta Doğu’daki operasyonel riskler nedeniyle bazı uçakların ABD ve Körfez rotalarından Asya ile Afrika hatlarına yönlendirildiğini belirten Şeker, mart ayında birçok uçuşta doluluk oranlarının yüzde 90’ın üzerine çıktığını açıkladı.

Kapasite optimizasyonu sayesinde bütçelenen gelir seviyelerinin korunabildiğini aktaran Şeker, buna rağmen yükselen yakıt maliyetlerinin şirket üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu söyledi.

Yakıt Maliyetleri İki Katına Çıktı

Şeker, THY’nin jet yakıtı ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını hedge yöntemiyle güvence altına aldığını ifade ederek, kalan bölümün savaş öncesine göre iki katına çıkan fiyatlarla satın alındığını belirtti.

Maliyet baskısını dengelemek amacıyla seyahat, konferans ve sponsorluk harcamalarında tasarrufa gidildiğini kaydeden Şeker, bazı yatırımların da ertelendiğini söyledi.

Buna karşın yolcu deneyiminin korunacağını vurgulayan Şeker, özellikle ikram hizmetlerinde herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyeceğinin altını çizdi.

THY 21 Hatta Uçuşları Geçici Olarak Durdurdu

THY’nin 350 destinasyondan oluşan küresel uçuş ağında toplam 21 hattın geçici olarak askıya alındığı bildirildi.

Şeker, uzun menzilli bağlantıları destekleyen bazı zarar eden hatların ise stratejik önem nedeniyle operasyonlarını sürdürdüğünü ifade etti.

Şirketin Körfez bölgesine yönelik tarifeli uçuşlarını birkaç hafta içinde yeniden başlatmayı planladığını belirten Şeker, ekim ayında savaş öncesindeki günlük uçuş sayılarına dönmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yeni Hedef Çin, Japonya ve Kuzey Amerika

Boeing ve Airbus tarafındaki teslimat gecikmelerinin büyüme planlarını etkilediğini dile getiren Şeker, buna rağmen önümüzdeki dört yıl içinde yaklaşık 36 geniş gövdeli uçağın THY filosuna katılmasının beklendiğini açıkladı.

Şirketin özellikle Çin, Japonya ve Avustralya başta olmak üzere Asya pazarında yeni seferler planladığını belirten Şeker, Kuzey Amerika ve Latin Amerika’da da yeni rotaların değerlendirildiğini kaydetti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir