featured

THY KURALLARA TAKLA ATTIRTIYOR.


Her yaz olduğu gibi yine İstanbul-Avşa arasında mekik dokuyorum. Neyse ki henüz gencim de yorulmuyorum:) Bu arada sektörden uzak kaldığım söylenemez. Mail ve telefon trafiğim oldukça yoğun.
Kafamda birikmiş o kadar konu var ki… Bunları kaleme almak için bayağı zaman gerekiyor. Ayrıca kafamda ki her konuyu değerlendirsem, bu seferde yazım çok uzuyor. Bu nedenle, mümkün mertebe tek konuya odaklanarak yazmaya çalışacağım.
THY’NİN KONUT YAPIM MACERASI
Hatırlar mısınız bilmem. Bir ara THY, çalışanlarına yönelik anket düzenleyerek, THY’nin konut yapması için görüş almıştı. Tabii ki çalışanlar bu ankete olumlu cevap vermiş olmalılar ki konut yapma işine girişildi.
Şimdi diyeceksiniz ki… Ne alaka THY’nin işi konut yapmak mı? 3.Havalimanına taşınma gibi hem çok maliyetli hem de meşakkatli bir süreç THY’yi beklerken bu da nereden çıktı? Ayrıca yine THY’den daha önce Hava-İş sendikasınca başlatılan kooperatif ne oldu? Bir dolu bocalamalar sürüyor.
Aslına bakacak olursanız, konut işi ne THY’nin ne de Hava-İş in yapması gereken bir faaliyet alanı değildir.
THY’nin Ana sözleşmesinde faaliyet alanı dışında işlere giremeyeceği yazsa da
Her zaman söylerim ya… Herkes kendi işine baksın.  Sendika üyesi Hava-İş e bana kooperatif yapacak diye oy vermiyor ki… Bu işler akçeli işler. Ne kadar dürüst yöneticilik yapılsa da yine de şaibelerden kurtulamazsınız.  Tabii ki bu THY içinde geçerli. THY tam 3.havalimanına geçiş yapılacak dönemin yanı sıra pilot sıkıntısını çözmek için bir dolu önlem almaya çalışırken birde konut işine girişti. Hem de THY ana sözleşmesine aykırı olarak.
Nasıl mı? 
ÖNCELİKLE, THY ANA SÖZLEŞMESİNDEKİ NE TÜR FAALİYETLERE İZİN VERİLDİĞİNE BAKMAK LAZIM.
(TIKLAYIN) 
Yukarıdaki linkini verdiğim, THY’nin ANA FAALİYET alanları içerisinde Havalimanı yapımı, hangar yapımı, depo yapımı var ama KONUT yapımı yok. Bir havayolunun konut yapımı ile iştigal etmesine ne gerek var diye düşünmüş olsalar gerek. (Haksızda sayılmazlar)
Bu maddelerde herhangi bir değişiklik ancak genel kurullarda ve gündeme alınarak uygulanabilir. Benim katıldığım tüm genel kurullarda ne gündem de ne de ayrıca genel kurula sunulan bu tür bir madde olmamışken, bir anda THY’nin kendi faaliyet alanı içerisinde olmayan KONUT yapımına soyunması için ne tür atraksiyonlar yapılmış olmalı diye düşündüm ve THY yatırımcı ilişkileri bölümüne aşağıdaki maili atıp cevaplanmasını istedim.
Siyah harfler benim attığım maili kırmızı harfler ise verilen cevabı göstermektedir.
Malumunuz olduğu üzere THY ana sözleşmesinde şirketin faaliyet alanları ile ilgili gayrimenkul alım veya yapımında sadece havaalanı, hangar, depo gibi gayrimenkul yapımlarına müsaade edilmektedir. Ana sözleşme de konut yatırımı yoktur.
Hal böyleyken, THY bünyesinde kurulan THY havaalanı gayrimenkul yatırım ve işletme AŞ. adı üstünde havaalanı yapımı için görev yapabilecekken, THY’nin 3. havalimanı bölgesinde Emlak Konut tarafından alınan arsanın yarısını 312,5 Milyon TL bedel ile satın alınması ve ilgili yatırımın çalışanlar için konut ihtiyacı gereği yapılacağını gazete aracılığı ve THY yönetiminin kendi bilgilendirmelerinden duydum.
Bu tür büyük alım ve konut yapımları genel kurulda konuşulmasına veya ana sözleşme değişikliğine gidilmesi veya ilave edilmesi gerekmez mi?  .
29.05.2018 tarihli Ortaklığımız Özel Durum açıklamasında belirtildiği üzere Ortaklığımızın %100 iştiraki olan THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş., Emlak Konut GYO’nun Yeni Havalimanı yerleşkesi yakınlardaki Dursunköy mahallesinde bulunan yaklaşık 350 hektar büyüklüğündeki arsasının %50 hissesini satın almak  üzere protokol imzalamıştır. Protokolün tarafı Türk Hava Yolları A.O değil Türk Hava Yolları Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş.’dir  THY Havalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş.’nin Ana sözleşmesinde yer alan faaliyet konuları ve amaçları arasında  konut, toplu konut dahil  her türlü, proje, inşaat, menkul ve gayrimenkul işlerini doğrudan doğruya veya ortaklık modelleri çerçevesinde yapmak ve/veya yaptırmak  da  yer almaktadır.
Bu arsa için Emlak Konut’a peşin olarak ödendiği iddia edilen 312,5 milyon TL Kap’a bildirilmiş midir veya KAP’a bilgi vermeye gerek yok mudur? 
Bu projenin THY için önemi, Yeni Hava Limanı etrafında, özellikle operasyonel ve uçucu ekiplerimizin YHL’ye rahatlıkla ulaşabileceği bir mesafeden çalışanlarına konut imkânları sunabilmesidir. Projenin Ortaklığımız açısından kârlı, çalışanları açısından avantajlı olacağı ortadadır. Yapılan KAP açıklamasını bu minvalde yeterli buluyoruz. (ödenen paradan bahsedilmiyor)
Ana sözleşmede bulunan THY’nin faaliyet alanı içerisinde kabul edilerek, “havaalanı gayrimenkul yatırım ve işletme A.Ş, ismi altında kurulan şirket, konut yapımı için mi kurulmuştur.
Anonim şirketler genel olarak birden fazla ve birbiriyle bağlantılı faaliyet konu ve amaçlar için kurulmakta olup, THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş.nin faaliyet alanları havaalanı yatırımlarını kapsayacak şekilde birden fazla olup sadece konut yatırımları ile sınırlı değildir.
…………………………….
Yukarıda THY Yatırımcı İlişkileri Bölümüne sorduğum soru ve cevapları okudunuz.  
Yukarıda THY yatırımcı İlişkilerine attığım mail ve gelen cevabı aynen yayınladım. Benim anladığım, THY’nin ANA sözleşmesi değişikliğine gitmeden ve tabii ki hissedarlara sormadan bir acele ile ayrı bir şirket kurmanın yollarını aramışlar ve bu yolla THY’nin faaliyet alanına girmeyen KONUT yapımına girişmişler.
THY’nin Ana faaliyet alanında olmayan bir konut yapımı için genel kurul kararı almanın zorluğunu anlamış olmalılar ki, genel kurulun onayına sunmadan nasıl bu işi götürebiliriz düşüncesi ile 50.000 TL lik küçük bir yatırımla sözde bir şirket kurulmuş görünüyor. Acaba, 50.000 TL ile bir aile için tek bir prefabrik konut yapılabilir (mi?)
ŞİRKETİN ADI; THY HAVALANI GAYRİMENKUL YATIRIM VE İŞLETME A.Ş ( Ana sözleşmede THY’nin faaliyet alanları içinde havaalanı yapımı var ya, ikilem içine düşmemek için yeni şirketin adında iştigal konusu olarak HAVAALANI adını geçirtmiş olmalılar. ) Ancak bu şirket havaalanı değil, konut yapacak ve işletecek görünüyor.
Bu yeni şirketin Yönetim kurulunda, İlker Aycı, Muzaffer Akpınar ve Abdülkerim Çay bulunmakta. (Bu arkadaşlar aynı zamanda THY yönetiminde. Olası bir yönetim kurulu değişikliğinde ekmek kapısı olarak mı düşünüldü acaba? )
ŞİMDİ YENİ SORULARA GELELİM;
THY’nin Emlak Konut’tan aldığı arsaya 312,5 Milyon TL+KDV ödediği söylenmekte. Bu doğrumu dur? Bu doğruysa (ki doğru) 312,5 Milyon TL yi THY A.O ödemiş olmalı. (Tıklayın)
Her nedense bu rakam THY’nin son genel kurulunda gündeme gelmedi. Ayrıca, yukarıda yatırımcı ilişkileri müdürlüğü,Emlak Konut ile yapılan protokolün THY A.O ile alakası yok diye cevap vermiş. Kooperatife üye olanlar muhatap olarak kimi görecekler. Yeni şirketin yönetim kurulu üyeliklerine gelen kişiler mi muhatapları…
THY’nin kasasından çıkan bu kadar büyük parayı THY hissedarının bilmesi gerekmez mi?
Ayrıca bu proje Emlak Konut ile birlikte yapılacaksa, arsa neden alınmış olabilir ki. Emlak konut ile yapılan anlaşmada THY’nin almış olduğu arsaya yapılacak konutlarda karlılık Emlak Konut ve THY’nin 50.000 TL sermaye ile apar topar kurduğu şirket arasında,%50-50 paylaşılacak.
THY bu projeyi çalışanları için yapmış sa kendine düşen karlılık payını çalışanların ödeyecekleri paradan düşmeliydi. Ayrıca bu proje bitti diyelim.  THY’nin uçucuları oralarda oturur mu sizce? Aldıkları mülkü ya kiraya verecekler ya da satacaklardır. 
THY yönetiminin çalışanları için yaptığı fedakarlığı görüyor musunuz? İnsanın gözleri yaşarıyor. Hava-İş de aynı yolda ilerliyor. Asli görevlerini bitirmişler şimdi de çalışanlarımıza yuva yapalım diye düşünmüş olmalılar.
Belki de onları oraya getiren üst makam, durgunlaşan konut yapımı ve alımı için emirde vermiş olabilir. 
THY ve Hava- İş ikilisinin arası hiç bozulur mu?  Her şey sadece THY çalışanları için yapılıyor. 
Yeni havalimanına 12 kilometrelik mesafede, Emlak Konut’a ait arsanın yarısını alıp konut yapabilmek için ANA sözleşmeyi dikkate almadan, Genel Kurula sormadan yeni bir şirket kuruyor.
Sonra da, yeni havalimanına taşınabilmek için 1 Milyar dolar borç arıyor.
THY yönetiminin, sırf çalışanları için kurallara takla attırarak ne zorluklara girdiğini görüyorsunuz, bir de yönetimi beğenmeyenleriniz var:)
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

27 Yorum

  1. Sefa Bey;
    THY’den çıkartılan 211 kişinin haklarını en çok arayan kişilerden biri sizsiniz. Cuma günü sendikanın 211 kişiden masumiyeti kanıtlanmış kişilerin geri dönüşü için ilk kez bir girişim oldu. Şu an 211 kişi, aileleri ve THY çalışanları bu konu üzerinde bir heyecan yoğunluğu içerisindeler. Konu ile ilgili sizin de bu konu ile ilgili görüşleriniz oluşan bu gündem için çok önem arz etmektedir. Saygılar

    Cevapla
  2. 6 sene önce

    bu millete iyi oluyor. bu adamlara 16 yıldır oy verip duruyorlar o yüzden ağlamaya,sızlanmaya ne gerek var ne hak var.

    Cevapla
    • Ne kadar cahil bir insansin keşke insan olsan birazcik..akliniz fikriniz siyasette..siyaseti cok seviyorsan burada işin ne ? git mecliste siyaset yap ileri zekali arkadaşim !!!

      Cevapla
  3. 6 sene önce

    Taşeronla alakalı yazı yazacak mısınız ? Kimden neyden korkuyorsunuz ? Bir Sayfa açıp ne olacak bu taşeronların hali diye bir yazı yazmak zor mu Sayın Editör ?

    Cevapla
  4. 6 sene önce

    Bence şirket doğru olanı yapıyor. Çalışanları kurda kuşa yem etmiyor. Aynı zamanda elle tutulur ihtiyaçlara cevap veren bir çevre planlaması olacağınıda düşünüyorum. Zira yeni havalimanı etrafında kooperatif veya inşaat firması adı altında çalışanları kazıklamaya veya dolandırmaya çalışan çakallara personeli yedirmemek lazım. Birgün havacılıkla uğraşan herkes ihtiyaçlardan dolayı o bölgeye taşınacak nasıl olsa…

    Cevapla
    • 6 sene önce

      Arkadaşım sen ya yazıyı okumadın, ya da anlamadın herhalde. Senin yorumunla bu yazının ne alakası var ?

      Cevapla
  5. 6 sene önce

    Sayın CB hala bu adamları nasıl THY üst yönetiminde tutuyor anlamış değilim. Bunlar personeli de paraları da yiye yiye bitiremediler

    Cevapla
  6. 6 sene önce

    Vee son bir katkı daha açıklanan rakamlara göre, personele ortalama 400.000 TL gibi bir rakamdan 10.000 konut satılması planlanıyormuş. Bu rakamın daha fazla olması bile mümkün. Sonuç olarak bu en az 4 milyar TL cirosu olan bir iş. Hepsinin kapış kapış gideceğinden benim şüphem yok. Bu durumda arsa maliyeti ondan bile az ! Yani iyi para var bu işte !!!

    Cevapla
    • 6 sene önce

      Memleketin en torpilli mütahitlerinden biriyim. Böyle tatlı iş görmedim amk. Resmen gözüm döndü :)

      Cevapla
    • 6 sene önce

      Kaşla göz arasında satılacak 10.000 konut ve arsa maliyeti yüzden 10 dan bile az. Gerçekten tatlı iş. Bu iş hilesiz, hurdasız olmaz.

      Cevapla
  7. 6 sene önce

    Benim bildiğim Emlak Konut inşaat şirketi değil, yani bu arsada konut yapımı için İnşaat şirketleri ile işbirliği yapılacak. Bu durumda arsa THY den, konutları satma garantisi THY den, Emlak Konut neyin yüzde 50 sine ortak olacaktır ? Neden doğrudan müteahit şirketle arsa karşılığı proje ortaklığı yapılması düşünülmemektedir ?

    Cevapla
  8. 6 sene önce

    Ayrıca bu proje Emlak Konut ile birlikte yapılacaksa ve THY’nin 50.000 TL sermaye ile apar topar kurduğu şirket, projede oluşan karlılığı %50-50 paylaşacaksa, arsa neden satın alınmıştır ? Arsaya ödenen bedeli nasıl tespit edilmiştir ? Ana Statüde yazmayan bu işlem için hangi yetki ve usulle bu işlem gerçekleştirilmiştir ?

    Cevapla
  9. 6 sene önce

    Bu durumda, arsa için 312, 5 milyonu TL yi THY hangi taraf sıfatıyla ödemiştir ? Bu büyük para çıkışını muhasebe kayıtlarında nasıl göstermiştir ? Yüzde elli ortağı olduğu Bu işlemin sorumluları kimlerdir ?

    Cevapla
  10. 6 sene önce

    Benim THY nin cavaplarından anladığım, iş bitirici THY üst yönetimi ANA sözleşmesi değişikliği zahmetine girmeden ve tabii ki hissedarlara sormadan, bir acele ile ayrı bir şirket kurmayı tercih etmiş ve bu yolla, hem THY’nin faaliyet alanına girmeyen KONUT yapımına girişmiş ve hem de şirket kasasından 312,5 milyon nakit parayı arsa işine yatırıvermiş !

    Cevapla
    • 6 sene önce

      Arkadaşlar Rauf Eren bugün yazmış. 29 ekimde açılacak havaalanında operasyonel yerler bile yapılmamış. Bagaj taşıma bantları gibi. İşletme binaları gibi (kargo, ikram vb. )yok ortada. THY nakit parasını kullanıp personele konut yapmak için arsa alıyor. Sonra da taşınma masrafları için 1milyar dolar kredi çekiyor. Anlayan bana da anlatsın

      Cevapla
  11. 6 sene önce

    Bu yeni duruma göre THY, gelebilecek soru ve müeyyideleri göze alarak doğrudan bu işe girebilir ya da hemen bir olağanüstü Genel Kurul tertip ederek Ana Statüyü bu maksatla tadil edebilirmiş. Ama çok becerikli ve pratik düşünen THY yönetimi, kendisi kurallara uyacağına, kuralları kendisine uydurmuş! Sermayesi 50.000 TL lik bir şirket kurmuş ve bu şirket nereden bulmuşsa, 312,5 milyon TL tiko para ödeyerek, Emlak Konut’un Dursunköy’deki arazisinin yarısını satın alıvermiş!

    Cevapla
  12. 6 sene önce

    Örneği sektörden vermek gerekirse Ana sözleşmesinde faaliyet konusu olarak yolcu ve eşya taşımacılığı yazan bir anonim veya limited şirket, Yargıtay’ca onanan karara göre ana sözleşmesinde yazılı olmasa da mobilya fabrikası da işletebilir, organik tarım işletmesi de işletebilir, bu durumda konut da yapabilir.

    Cevapla
  13. 6 sene önce

    Eski Ticaret Kanunu’nda şirketler, hukukcuların “ultra vires” dedikleri kurala göre, iştigal konuları dışında faaliyet gösteremedikleri için ana statülerine ilgili ilgisiz bir sürü faaliyet yazarlardı. 2012 de değişen Ticaret Kanunu’nda “sembolik alan” kuralı benimsendi ve şirketlerin ana sözleşmelerine sembolik olarak bir faaliyet alanını yazmaları yeterli görüldü. Daha sonraki Yargıtay içtihatlarıyla bu uygulama geliştirildi. Artık bankacılık ve sigortacılık gibi özel izne tabi olan faaliyetler dışında her şirket her işi yapar duruma geldi.

    Cevapla
  14. 6 sene önce

    Aycı işini bilir her daim personeli düşünür konut sıkıntısı büyük problem özelikle saat mefrumu olmayan kokpit ve kabin personeli çözüm yaratıyor bırakın artık eleştiriyi

    Cevapla
    • 6 sene önce

      “mefrum” değil “mefhum” Türkçe’si “kavram”. Bilmiyorsanız kullanmayın. Ahkam keseceğinize gidin önce kullandığınız dili öğrenin.

      Cevapla
    • 6 sene önce

      Aycı işini bilir her daim personeli düşünür demişşinizde asıl işi yapıp 1800 tlye çalışan taşeron var yasal hakları bile olmayan bumu düsşünen ILKER AYCI :@

      Cevapla
  15. 6 sene önce

    Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,
    Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!

    Cevapla
  16. 6 sene önce

    İlginç buldum konuyu. Ben muhatap THY Değil ifadesine takıldım. Bu kooperatife girenlerin hepsi arkasında koskoca THY var diye girdi. 50 bin tl ilk sermayesi olan şirket karşılarında muhatap. 314 milyon tl yi nerden bulacak bu minik şirket. Tabii li THY den alacak. Ortakların haberi yok sa bu harcamayı yapamaz. İşim içinde farklı dolaplar var gibi

    Cevapla
  17. 6 sene önce

    Çok doğru yazı neden THY AO değil muhatap. Tüzük tadili yapın yeni şirket kuracağınıza

    Cevapla
  18. 6 sene önce

    Sefa bey bu konut işine yıllar evvel pilotlar vakfı kanalı yönetim destekli girdiler hatta bir talpa başkanı bu yüzden hala davalı yaklaşık 600 thy ve teknik çalışanı tac mahal ve bir kaç proje ile dolandırıldı.hala mahkemeler sürmekte 7 yıl evvel 100000 tl verip mahkeme kararı ve yasal faiz le 130000 tl geriye aldık ev alsaydık şimdi 500000 tl idi ne daire var ne tapu ortada ne hikmetse suçlu da yok yönetimde isimler kullanılarak karlıymış gibi gösterilerek hiç bir şey yapmadan alınan arsaları şirket şirket satarak onun üzerinden diğerine kaçırarak bankalardan kredi almak sureti ile hacizler yaratıp insanları madur ettiler.hakkım hiçbirine helal değil yapan eden vesile olan ların burnundan gelsin. Bu tuzaklara kimse kanmasın dediğiniz gibi her kez işini yapsın yandaşlara para kazandırmak için bu yollar artık çok basit.

    Cevapla