featured

THY ile Hava-İş’in anlaşmasına çalışanlardan tepki

Türk Hava Yolları (THY) ve yetkili Hava-İş Sendikası arasında imzalanan ve personel maaşlarından en az yüzde 30 en çok yüzde 50 kesinti içeren protokol çalışanlarca tepkiye neden oldu.
Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre, HAVASEN Genel Başkanı Kaptan Pilot Seçkin Koçak, THY ile Hava-İş arasında imzalanan protokole işten çıkarmama konusunun net olmadığını belirterek, “Nisanda şirketin önerdiği protokol aynen kabul edilmiş oldu. Yani çalışan açısından ortada kazanım yok. Tüm personel beş aydır boşu boşuna kısa çalışma ödeneği ile çalıştı. O zaman niye beş ay kaybettik? Önemli sayıda personel ücretsiz izne çıkarılarak mağdur edildi. Protokolde personel ücretsiz izne çıkarılmayacak diye bir ifade yok” diye konuştu.
Koçak, “THY’nin 2021 sonuna kadar hiç uçmayacağı öngörülmüş ve tüm personelin kazanılmış hakları geri alınmış” dedi.

‘Bütün haklar geriye götürüldü’

Protokolun çalışanlar açısından sıkıntılı olduğunu belirten Koçak şöyle devam etti: “Protokol 2021 sonuna kadar devam edecek bir süreci kapsıyor. Bu sözleşmede 2021 sonuna kadar bütün haklar geriye götürülmüş durumda. En önemlisi THY’nin talebin artmasıyla birlikte artacak performansına, şirketin gelirlerindeki artışa göre personelin kayıplarının da ileriye götürülmesi öngörülmeliydi. İndirim oranlarının farklı olması adaletli değil. Bu 2018’de pilotlara verilen zamların geri alınması anlamına geliyor.”

‘Kabul edenlerle çalışmaya devam edeceğiz’

Protokolün tamamına bakılınca tam zamanlı çalışmadan ne kastedildiği açıklanmadığını vurgulayan Seçkin Koçak, “Kesinlikle kısa çalışma uygulanmayacaktır ifadesi konulmamış. Hatta bir ay sonra geçilmesini engelleyecek hiçbir madde konulmamış. Protokolde karar yine işverene bırakılmış” dedi.
THY’nin personele gönderdiği mailde, “1 Eylül’de kabul edenlerle çalışmaya devam edeceğiz” denildiğini belirten Koçak “Biz bunu şöyle okuyoruz: İstihdamı koruma diye bir madde konulmuş ama ‘İşten çıkarma yapılmayacaktır’ şeklinde net bir ifade konulmalıydı” diye konuştu. Koçak, protokolde ikramiye konusunun da net olmadığına dikkat çekti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 Yorum

  1. 4 sene önce

    THY Bunca zaman personeline bakmis iyi paralar vermis Dua etsinler isten cikarmamislar Bence THY calisan tum personel hostesler dahil elinizi vicdaniniza koyun sukredin işsiz olan milyonlarca insani düşünun eger begenmiyorsaniz iste Departure orada

    Cevapla
  2. Şefi ne koydunuz resime?

    Cevapla
  3. 4 sene önce

    Haklarımızı verin,gidelim. Sadaka veriyormuş triplerinden de çıkın. Piyasanın 1/4’ü ücretle is yaptırıp, üstüne gümrüksüz alanda çatır çatır vergi kesip,sözleşme zamanı zam alamayan sendikaya aidat ödetip bir de yüzsüzce yüzde 30 keselim yok çift vermeyelim demek yok artık ! Biran önce anlasin yolumuza bakalım. Aidiyet duygusu kalmadı !!!

    Cevapla
  4. 4 sene önce

    Onu yaparım bunu yaparım boşuna yazmayın,
    Seni temsil eden sendika kararını verdi,
    Bize de mecbur kabullenmek kaldı,
    Bu zamanda ek geliri olmayan kimse işi bırakmaz.
    Saygılarımla,

    Cevapla
  5. 4 sene önce

    Sies klavye delikanlıları ve b1 cs yazan arkadaşlar
    Biriniz terbiyesizsiniz ortak yerde sinkaflı küfür aciziyettir ve buralar yeri değildir..
    Biriniz iş arama sitesimi demişsiniz
    Bu bi arz talep meselesi ya çekip gidecek işsiz kalacaksınız ya canınızı dişinize takıp kötü günlerin geçmesini bekleyecekdiniz..Özellikle belirttim evet bekarım ve o şirket bu şirkey demeyip uçmam gerekiyor..
    Bu yaşıma geldim yalakalık nedir bilmem insanları tanımadan yaftalama her kimsen.Evet .İşsizim ve canım burnumda saat doldurmam gerek .Klavye başında atmak kolay..Nezaket Saygı Nezaket

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Yorumunuz “THY ile Hava-İş’in anlaşmasına çalışanlardan tepki” başlığı altında. Eğer siz bu başlık altında “önerilen şartlarda çalışmaya hazırım” derseniz THY çalışanlarına saygısızlık yapmış olursunuz. Kimsenin işsiz kalmasını istemem, biraz saygı lütfen.

      Cevapla
    • 4 sene önce

      Başvurunuz işleme alınmıştır. Belirtilen tarih ve saatte (tarih belli değil) kimlik fotokopinizle bulunmanız gereklidir.

      Cevapla
  6. 4 sene önce

    hava-is ten ayrılmayanlar bi zahmet yorumlarda ağlamasın. kendi düşen ağlamaz.

    Cevapla
  7. 4 sene önce

    Atlas maduruyum bekarım bi an önce uçuşlara bsşlayıp line lifus almam gerek önerilen şartlarda çalışmaya haxırım..Lğtfen kimse yadırgamasın işsizlik canıma yetti..
    Diğer arkadaşlara kolaylıklar diler herşey gönüllerince olsun derim..

    Cevapla
    • 4 sene önce

      Eğer mağdur kişilerdenseniz halinizi anlar ve üzülürüm, ama “önerilen şartlarda çalışmaya hazırım” diyerek buradaki mağduriyeti haklı çıkarmaya çabaladığınızı ve iyi niyetli olmadığınızı da düşünürüm. Çünkü burası iş başvuru sayfası değil.

      Cevapla
    • Fo ya bak olum burasi mi dilenci gibi is ariyorsun… adam gibi delikanli gibi dik dur da ekmegini ara kendini ve meslegini asagilama….

      Cevapla
  8. 4 sene önce

    Insanda ne psikoloji bıraktınız ne iyilik siz nasıl adamlarsınız yaa artik kedi ile fare oyunu yapmayın çıkartıyorsanız çıkartın arkadaş bıktık arkadaş yahu bu Nasıl iş çıkartın artikkk

    Cevapla