featured

TAYYARECİ VECİHİ HÜRKUŞ MÜZESİ DERNEĞİ KAMPANYA BAŞLATTI

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği, 27 Eylül’ün Türkiye Sivil Havacılık Günü olması için change.org’da imza kampanyası başlattı.
Uluslararası sivil havacılığın dünya genelinde emin ve düzenli şekilde işlemesi amacıyla, “Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması” 7 Aralık 1944’de Washington D.C.‘de ülkelerin imzasına açılmış ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), kurulmuştur.
ICAO, 1992 yılında aldığı bir genel kurul kararıyla; kuruluş tarihi olan 7 Aralık’ı ‘Uluslararası Sivil Havacılık Günü‘ olarak ilân etmiştir. Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu ICAO ‘nun aldığı bu karar doğrultusunda bu tarih, her sene Türkiye ve birliğe üye ülkelerde ”Uluslararası Sivil Havacılık Günü’‘ olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Türkiye’de ise ilk uçak, 1924 yılında Vecihi Hürkuş tarafından yapılmıştır. VECİHİ K-VI tip bu uçak, askeri mahalde, askeri malzeme ile Vecihi Bey ve kamu görevlisi yardımcıları tarafından yapılmıştır. Uçak, askeri uçaktır.
Projesi, plânları, malzemeleri, yapımcı ve yardımcıları sivil olan ilk Türk uçağı ise 1930 yılında yapılmıştır.
Neden 27 Eylül?
Vecihi Hürkuş tarafından imal edilen ve Türkiye’nin ilk sivil uçağı olan VECİHİ XIV’ün, ilk uçuşu 27 Eylül 1930’da İstanbul’da gerçekleşmiştir. Bu tarihi gün açıkça Türk  Sivil Havacılığının başlangıç noktasıdır.
Türkiye Sivil Havacılık Günü Neden Önemli?
Dünya Sivil Havacılık Günü’nden farkı nedir?
Şöyle düşünün, ilk Türk otomobili DEVRİM, ilk Türk uçağı VECİHİ K-VI’dan tam 37 yıl, İlk Türk sivil uçağı VECİHİ XIV’den tam 31 yıl sonra, 1961 yılında üretilmişti. Bu öncü, akılcı başarılı çalışma unutulmamalı, gelişime yönelik istek ve çalışmanın hem güç hem de başlangıç noktası olarak bilinmelidir.
Vecihi Hürkuş; VECİHİ XIV tip tayyarenin yapımına, 2 marangoz, 1 hızarcı ve 1 tesviyeci ile 19 Haziran 1930 Perşembe günü başlamış ve 3 ay dolmadan bitirdiği uçağı ile ilk uçuşunu 27 Eylül 1930 Cumartesi günü başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir. Kadıköy Fikir Tepesi, Yeşilköy ve Ankara uçuşlarından sonra, uçağını sertifikalandırılmak için Prag’a götürmüştür.
Prag’da VECİHİ XIV’e; Türk ve Çek bayrakları ile süslenmiş bir salonda 23 Nisan 1931 tarihinde yapılan törende CINA sertifikası verilmiştir.
Vecihi Hürkuş; Avrupa semalarında uçan ilk ve tek Türk uçağı VECİHİ XIV ile Prag-İstanbul seferini tamamlar. Yurda gelişinde Türk Gençliğine havacılığı sevdirmek için iki büyük Anadolu turuna çıkar.
Olağanüstü bir güven, bilgi, inanç, deneyim ve özveri ile elde edilen bir başarı hikâyesi, yaratılan bir eser ve tarifsiz bir havacılık tutkusu; Türk insanının, gençlerinin ve çocuklarının gururla geleceğe ve gökyüzüne bakmalarının temelinde olmalıdır. Böyle özel, anlamlı bir güne sahip olan Türkiye bu günü bir bayram olarak kutlamalıdır.
30 Ağustos’un; bir zamanlar “Tayyare ve Zafer Bayramı” olarak kutlandığını,  kuruluşunun 50. Yılında 1994 de Türkiye Sivil Havacılığının gelişimine önemli katkılarından dolayı; ICAO 50. Yıl Onur Madalyasının Vecihi Hürkuş’a verildiğini de ayrıca hatırlayalım.
Böyle bir günün kutlanmasının sebebi/amacı ne?
Her yıl, 27 Eylül Türkiye Sivil Havacılık gününde; kurumlar, kuruluşlar, üniversiteler,  geçen bir yıl içinde yaptıklarını, gelecek bir yıl içinde yapacaklarını topluma anlatmalı hesap, heyecan ve gurur verebilmelidir.
Neden bu kampanyaya destek olmalılar?
Eğer;
kendi ürettiğiniz uçağınız varsa, Türkiye ve dünya semalarında uçuyorsanız sivil havacılığınız var demektir. Yoksa yapılan sadece sivil taşımacılıktır.
Türkiye’de sivil havacılık; ilk Türk uçağı Vecihi XIV’ün ilk uçuşunu yaptığı 27 Eylül 1930 tarihinde başlamıştır.
27 Eylül; Türkiye’de sivil havacılığın başladığı gündür. 27 Eylül, ”Türkiye Sivil Havacılık Günü’’ olmalıdır. Türkiye’de sivil havacılık günü olarak kutlanmalıdır.
Bu sebeplerle 27 Eylül, TÜRKİYE SİVİL HAVACILIK GÜNÜ OLMALIDIR
27 Eylül’ün ‘’Türkiye Sivil Havacılık Günü’’ olarak kabulü ve her yıl kutlanması için; tüm havacıları, havacılık sevdalılarını, üniversitelerimizi, özel, kamu, kurum, kuruluş ve şirketleri, gönüllü kişi ve platformları;
Birlikte, karar almaya, uygulamaya, bu sorumluluğu, bu kıvancı paylaşmaya davet ediyoruz.
Saygıyla,
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği
TVHMD
KAMPANYAYA DESTEK OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ..

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir