featured

Suudi Arabistan’da normalleşme başlıyor

Suudi Arabistan “normal hayata” dönüyor. Ülkede, iyileşenlerin sayısı yükselirken, vaka sayısı azalıyor.

Suudi Arabistan, yeni tip korona virüs (Kovid-19) nedeniyle vatandaşlarına uyguladığı seyahat yasağının 17 Mayıs Pazartesi günü saat 01:00 itibariyle kaldırılacağını duyurdu. Söz konusu açıklamada, aşı olmuş vatandaşların bu tarihten itibaren yurt dışına çıkabileceği kaydedildi.

Suudi Arabistan tarafından alınan bu karar, ticaret ve turizm alanında normalleşme sürecinin son aşamasıdır. Ülkede aşı olanların sayısı arttıkça ticari havayolu şirketleri, yaygın bir hava rezervasyonu talebiyle faaliyetlerine yeniden başladı.

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Kurumu, kamu ve özel havacılık da dahil olmak üzere Krallık havaalanlarında faaliyet gösteren tüm havayollarına bir genelge yayınladı. Tawakkalna uygulaması üzerinden belirtilen şartları sağlayan kişilerin seyahat edebileceği belirtildi.

Bunlar: İki doz aşı olanlar, ilk doz uygulanmış olup bunun üzerinden en az 14 gün geçmiş kişiler ve Kovid-19 virüsüne yakaladıktan iyileşip ve üzerinden 6 ay süre geçirmiş olanlar. 18 yaşın altındakiler ise, Suudi Arabistan Merkez Bankası tarafından onaylanan ve ilgili makamların açıkladığı talimatlara göre Kovid-19 risklerini kapsayan bir sigorta poliçesini seyahate çıkmadan önce ibraz etmeleri şartıyla ülke dışına yolculuk yapabilecekleri bildirildi.

Suudi Arabistan’da şu ana kadar 11 milyondan fazla aşı yapıldı. Ülkede her geçen gün aşı merkezleri genişlemeye devam ederken, haftalık 1 milyon doz aşı uygulamasıyla rekor sayılar kaydediliyor.

Sağlık Bakanlığı, korona virüs aşı merkezlerinin bayram günlerinde de çalışmaya devam ettiğini vurgulayarak, korona virüsün yayılımını azaltmak için ihtiyati tedbirlere uyulması gerektiğini belirtti. Toplumun tüm üyelerinin sağlığını ve güvenliğini korumak amacıyla korona aşısının elde edilebilmesi için “Sağlığım” uygulamasının tescili için girişimde bulunulması çağrısında bulundu.

Şarkul Avsat’ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı, korona virüs aşılama merkezlerinin bayram günlerinde faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayarak, girişimin “Korona” aşısı almak isteyenlerin “Sehaty” uygulamasına başvuru yapabileceklerine dair çağrıda bulundu.

Bakanlık ayrıca, korona virüsün yayılmasını sınırlamak amacıyla vatandaşların sağlığını ve güvenliğini korumak için, ihtiyati tedbirlere uyulması gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içerisinde 837 kişide koronavirüs tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 432 bin 269’a yükseldiğini bildirdi. Bakanlık tarafından bugün yapılan açıklamada, bin 331’i kritik hasta olmak üzere ülkedeki aktif vaka sayısının 8 bin 363 olduğu bilgisi verildi.

Sağlık Bakanlığı, bin 12’si son bir günde olmak üzere şu ana kadar 416 bin 759 kişinin iyileştiğini belirtti.

Açıklamada, son 24 saatte 13 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybının 7 bin 147’ye yükseldiği de ifade edildi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir