featured

Suudi Arabistan-Kanada diplomasi krizi: Uçuşları vurdu

Kanada’nın Suudi Arabistan’a yaptığı ‘kadın hakları savunucusu aktivistleri serbest bırakın’ çağrısı sonrası başlayan diplomatik kriz tırmanarak devam ediyor. Suudi Arabistan devlet havayolları Saudia, Kanada’nın Toronto şehrine yaptığı uçuşları askıya aldığını duyurdu. Saudia’nın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Toronto şehrine giden veya o şehirden gelen tüm uçuşların iptal edildiği duyuruldu.
Suudi Arabistan, 5 Ağustos’ta Kanada’nın Riyad Büyükelçisi Dennis Horak’ın ülkeyi 24 saat içinde terk etmesini istemişti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan ve ülkenin resmi ajansı SPA’da yer alan açıklamada, Kanada’nın Riyad Büyükelçisi Dennis Horak’ın istenmeyen kişi ilan edildiği belirtilmişti. Suudi Arabistan’ın Ottawa Büyükelçisi Nayif bin Bender es-Sediri’nin de istişare amacıyla ülkesine çağırıldı. Riyad yönetimi Kanada’yı iç işlerine karışmakla suçluyor.
Suudi Arabistan, Kanada ile yeni ticari anlaşma ya da yatırım da yapılmayacağını açıkladı. Bu kararın iki ülke arasındaki 4 milyar ve 13 milyar dolarlık yıllık savunma ticaretini nasıl etkileyeceği henüz netlik kazanmadı.
Suudi Arabistan kanalı Al Arabiya’nın haberine göre, Kanada’da burslu eğitim gören öğrenciler de başka ülkelere gönderilecek ve Suudi Arabistan iki ülke arasındaki öğrenci değişim programını iptal edecek.

Kanada geri adım atmadı

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland yaşanan diplomatik krizle ilgili açıklamalarda bulundu. Freeland, “Çok net olmama izin verin…Kanada her zaman insan haklarını kendi sınırları içinde veya dışında destekleyecek ve kadın hakları insan haklarıdır” dedi.
Kanada Dışişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabından 3 Ağustos’ta yapılan paylaşımda da “Kanada, Semer Bedevi’nin de dahil olduğu Suudi Arabistan’daki sivil toplum ve kadın hakları aktivistlerinin tutuklanmasından ciddi kaygı duyuyor. Suudi yetkilileri, onları ve diğer barışçıl insan hakları aktivistlerini derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz.” ifadeleri kullanılmıştı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir