featured

Southwest Airlines 169 adet B737MAX siparişi verdi

Southwest Airlines Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa’dan Airbus uçağı satın almak yerine tüm Boeing filosunu 100 adet B737MAX siparişiyle genişleteceğini söyledi.

Southwest, 150 koltuklu 737 MAX 7 siparişinden gelecek yıl ilk 30 uçağın teslim edilmesini bekliyor. Ayrıca 70 MAX 8 için siparişleri ile daha küçük modele dönüşmek istiyor.

Siparişler, bu uçakları üretim yeri olan Seattle-Renton’daki işgücü için bir destek niteliğinde. Boeing, 2020 Aralık ayından bu yana, United, Alaska, Ryanair ve diğer havayollarıyla yapılan anlaşmalar da dahil olmak üzere MAX için yaklaşık 270 adet sipariş ve taahhüt verildiğini duyurdu.

Dallas merkezli Southwest, Airbus A220’yi satın almayı düşündüğünde yöneticilerini Avrupa’ya inceleme ve değerlendirme için gönderdi. Şayet Southwest Boeing’in en büyük müşterisi olarak Airbus’a gitmiş olsaydı bu, Boeing için para ve gurur açısından büyük bir darbe olurdu. Ancak CEO Gary Kelly, “Boeing’e bağlı kalmak başından beri tercihleri” olduğunu söyledi.

Anlaşmanın mali şartları açıklanmadı, ancak Southwest, Boeing’in Airbus’ı dışarıda tutmak için muazzam bir pazarlık teklifinde bulunduğunu açıkça belirtti.

Uçak değerleme firması Avitas, bir MAX 7’nin tipik indirimli fiyatının yaklaşık 36 milyon $ olduğunu tahmin ediyor. Ancak, bu durumda, bir MAX müşterisi olarak Southwest’in önemi ve Boeing’in havayolu şirketine gecikmiş MAX teslimatları ve MAX filosunun yaklaşık iki yıllık yerde kalması düşünüldüğünde, indirimin normalden çok daha fazla yapılmış olması normal görülüyor.

Southwest’in 2021 ile 2026 yılları arasında, 135 adet MAX 7 ve 34 adet MAX 8’den oluşan 169 adet MAX firma siparişine yaklaşık 5,1 milyar $ harcayacağı tahmin ediliyor. Bu, her birinin ortalama 30 milyon doların biraz üzerinde bir fiyatı olduğunu ortaya çıkıyor. (seattletimes)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir