Sivil havacılıkta 2024 yılında uygulanacak idari para cezaları belli oldu

Sivil havacılıkta 2024 yılında uygulanacak idari para cezaları belli oldu

Sivil havacılıkta 2024 yılında uygulanacak idari para cezaları belli oldu. Para cezalarında yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 artırıldı.

Türk Sivil Havacılık Kanunu’na göre, havacılık faaliyetlerinde bulunan kişi ve kuruluşlara, kanunun belirlediği kurallara uymadıkları takdirde idari para cezası uygulanmaktadır. Bu cezalar, her yıl yeniden değerleme oranıyla güncellenmektedir. 2024 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak belirlenmiştir.

Bu orana göre, kanunun çeşitli maddelerine aykırı davranışlarda bulunanlara verilecek idari para cezalarının miktarları da artmıştır. Buna göre, gelecek yıl 8 bin 328 lira ile 167 bin 487 lira arasında değişen tutarlarda idari para cezası verilecek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, idari para cezalarının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları “2920 Sayılı Sivil Havacılık Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ” ile belirlemiştir.

Havacılık işletmeleri, uçuş emniyetini ilgilendiren bazı kurallara uymak zorunda. Bu kurallar arasında, izin almak, uçuş planı hazırlamak, hava aracının bakımını yapmak, yetkili kargo şirketleriyle çalışmak gibi hususlar bulunuyor. Bu kurallara aykırı davranan işletmelere 91 bin 139 lira idari para cezası kesilecek.

Ayrıca, uçuş emniyetini bilerek tehlikeye atan pilotlar, izinsiz lazer veya havai fişek gösterisi düzenleyen kişiler ve uçak içinde sigara veya benzeri ürünler kullanan yolcular da 91 bin 139 lira ve 13 bin 665 lira arasında değişen miktarlarda cezaya çarptırılacak. Bu cezalar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir