featured

Şimşeklerle Geçen Bir Uçuş

Gökyüzünü gündüze çeviren çarpıcı bir elektrik fırtınası bir yolcu uçağından, yolcunun penceresinden çekildi.

Çekim Air Canada Airbus A321’de; Los Angeles’denToronto’ya uçarken kaydedildi. Yüzlerce yıldırım karanlığı aydınlatıyor, bulutlu gökyüzü muhteşem bir sahneye dönüşüyor, kabinde  hiç beklenmeyen bir şenlik yaşanıyor.
“Ateş fırtınası” adı ile kayıtlara geçen video  YouTube’da “GD Pix” adıyla yayımlandı. “2015 Yaz’ında bize doğru devasa bir şimşek fırtınası, yıldırımlar saniyede birkaç kez yanıp sönüyordu” denilmiş.
Daha önce durumun ciddiyeti üzerine konuşan İngiliz  Havayolu Pilotlar Derneği-BALPA sözcüsü Kaptan Steven Draper;  “yakınında ya da üzerinden geçerken yıldırımlar bir uçağı etkilemez, pilotların uyguladığı spesifik prosedürler vardır” diyor ve devam ediyor:
-En kötü koşullarda bile fırtınadan kaçmak için pilotlar radar kullanır.
Yolcu konforunu sağlayan ve türbülanstan koruyan bir  türbülans hızı vardır. Bir fırtınada pilot o hızı benimser, göz kamaştırıcı etkisini azaltabilir, buzlanmadan  korunma sistemini devreye sokmayı sağlayabilir*.
Çoğu zaman yıldırımlar özel bir eylem gerektirmez.ama her şeye rağmen yolculara güven duygusu vermek gerekebilir.Bir çok durumda hiç hasar oluşmaz. Nadiren küçük bir parça – genellikle burun konisi –değiştirilebilir. Hasarlı bölümler lniş sonrasaı incelemeye alınır. Gerekli formlar doldurulur, teknik günlük kontroller mühendisler tarafından yapılır.
VİDEO:

*Buzlanma koşulları, hava sıcaklığının donma noktasının altına düştüğünde, nemin yağış şekline dönüştüğü veya yoğunlaştığı zaman beklenebilir. Bu yağış, yağmur, sulu kar veya kar şeklinde olabilir. Aynı zamanda buzlanma, sisin yoğunlaşması sonucu da meydana gelebilir. Buzlanma olayları genellikle sert hava koşullarında oluşur. Bununla beraber dış ortam sıcaklığı, donma noktasının üzerinde bile olsa, eğer uçak yüzeyi donma noktasının altındaysa ve havada nem varsa buzlanma meydana gelebilir. Çiseleyen yağmur, 0°C altında bulunan uçak yüzeyine düştüğü zaman, kanat üzerlerinde saydam buz tabakası oluşur. Uçağın performansında, kirlenmemiş ve temiz uçak yüzeyleri oldukça önemlidir. Uçak yüzeyinde buz, don ve kar toplanması uçağın ağırlığını arttırarak, uçağın havalanması esnasında ve çekme kuvvetlerinde önemli bir rol oynar. Aksi takdirde emniyetli bir uçuş mümkün değildir.
 
 
 
*Kaynakça: Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Anabilim Dalı
Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makina Müh.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir