featured

SENDİKA NE İŞE YARAR?

Değerli okurlar, sendikalar üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak üzere faaliyette bulunan kuruluşlardır. Son zamanlarda ülkemizde yeni bir sendikacılık anlayışı yerleşti. Artık sendikalar sadece üyelerinin çıkarlarını değil işverenlerin de çıkarını dikkate alıyorlar. Gerekçeleri de çok cafcaflı…”Efendim iş yerimizi yaşasın ki, bizim üyelerimizin de işlerini korumaları mümkün olabilsin. İş yerimiz kapanırsa bizler de işsiz kalırız.” Son cümledeki “biz” ibaresini bilerek kullandım. Biz, hem üyeleri hem de sendika yönetimlerini ifade ediyor.
Öyle ya, işyeri kapanırsa, işçiler işten çıkarılırsa sendikacılar nereden aidat toplayacak? Bu abiler ne yeyip içecek? Altlarında son model Audi’ler, Mercedes’ler, yanlarında korumalar, cüzdanlarında yüksek limitli sendika kredi kartları… Bu Dolce vita(tatlı hayat) işçiler olmazsa sürdürülebilir mi?

İŞÇİYE TAZMİNAT 30 GÜN, SENDİKACIYA 45 GÜN…

İşçi servise biner, sendika yöneticileri makam arabalarına…Öyle ki, o makam arabaları yaz-kış, gece-gündüz emrindedir. Çarşıya-pazara da gider, tatile de… Benzinler sendikadan nasılsa… İşçiler her çalışma yılı için 30 gün üzerinden kıdem tazminatına hak kazanırken, sendikacıların ki 40-45 gün üzerinden hesaplanır. Yani işçinin  4 yıl çalışması karşılığı maaşı ve yan hak edişleri, 10.000 ila 25.000 arasında kıdem tazminatı hakkı bulunurken sendika yöneticileri (maaşları kıdem tazminatı tavanı olan 6.379 TL’yi geçtiği için) 34.000-38.000 TL arasındaki tazminatı 4. yılın sonunda cebe indirir. Seçilirse bir 4 yıl daha taksimetre işler. Bu arkadaşların işten atılma derdi yoktur. Seçilmiş olmanın keyfini sürerler. Bu nedenle de işten atılmanın psikolojisini bilmezler, anlamazlar…

THY YÖNETİCİLERİNE FEDAKARLIK YAKIŞMAZ !

Kaldığımız yerden devam edelim. Başlangıçta tarif ettiğimiz sendikal anlayış 2017 yılında THY’de de ayan beyan adeta kör gözüm parmağına misali kendisini gösterdi. 15 Temmuz kalkışmasından sonra inişe geçen THY’de sendika imdada yetişmiş ve işverene “Bize bu yıl zam vermeyin.” deme noktasına gelmişti. İlker Aycı’nın konu ile ilgili açıklaması ilginçti:“Sendika bize sıfır zam önerisi ile geldi, biz olmaz öyle şey dedik ve her iki 6 ayda % 1.5 zam verdik.” Hava İş’in bu tavrını simgeleyen güzel deyimler var Türkçe’mizde: Kraldan çok kralcı olmak veya işin suyunu çıkarmak veya endazenin topuzunu kaçırmak… O zamanlar çok yazdık. Kardeşim bir fedakarlık gerekiyorsa THY yönetimi olarak önce sen yapacaksın, örnek olacaksın. Sen her ay bir çuval para almaya devam edeceksin, herkese bir makam arabası vereceksin, standardını bozmayacaksın, sonra da işçiye dönüp “fedakarlık yapın yoksa bazılarınızı işten atarız” diye aba üstünden sopa göstereceksin…En son 600 civarında yöneticisi vardı THY’nin…Şimdi kaç oldu, sayamadım ! Afrika’nın hat açılan kasabalarında bile müdürü var.Her istasyon, en az 3 merkez tayinli personel demek…Bunlara kira yardımı demek…Temsil gideri demek, araç tahsisi demek…İsrafın haddi hesabı yok…Yelken Federasyonuna sponsor olmuş THY… Allah aşkına bu sponsorluktan sonra kaç yelkenci geldi ülkemize? Kaç yelkenci zaten bindiği uçağa bu kez BC bilet alarak mı bindi? Yoksa kargoda yelken de mi taşıyorsunuz? Çin’de eskiden asiller  din adamları elleriyle çalışan işçi sınıfından biri olmadığını belirtmek için tırnaklarını uzatırmış. bizim THY müdürleri de en olumsuz dönemde bile statülerini göze sokmak için makam arabalarında inmiyorlar maşallah ! Hani et yemediği halde kürdanla dişini karıştırmak gibi…

İŞÇİNİN ALDIĞI ZAMDAN BATAN İŞ YERİ VAR MI?

Bunları niye yazdık? İş yeri kapanırsa veya işler kötüye giderse adam atacağız diyen vahşi kapitalist anlayışa boyun eğmek sendikal bir duruş olabilir mi? İşçiler fazla para alıyor veya fazla zam istiyor diye batan bir fabrika duydunuz mu hiç? O halde bu telaş niye? Çıkarsın işverenin karşısına, al sana tasarruf seçenekleri, bunları yap yine de işler düzelmezse biz sendika olarak katkıda bulunuruz. dersin… Bunu demezse, işvereni kırılgan olduğun, baskıya açık olduğun izlenimini verirsen yarın işler iyi giderken de tehditlerle karşılaşman kaçınılmaz olur. O yüzden hep deriz ya, sendika sendikalığını, işveren de işverenliğini yapacak…  Sen bugün “kapıyı açarsan” yarın canı sıkıldıkça “adam atarım ha” diyerek senden her türlü tavizi koparır.

THY ATIYOR, HAVA-İŞ SEYREDİYOR !

Koparmıyor mu? Bakın “verimsizlik” gerekçesi ile savunma istenilen yüzlerce personelden kaçını kurtarabildi sendika?  İşveren o kadar rahat ki, iki satır savunma isteyip kapıya koyuyor çalışanı…Sendika izlemekle yetiniyor sadece… İşveren punduna getirirse para vermemek için Disiplin suçlarından kapıya koyuyor personeli. İşler bazen öyle yoğun oluyor ki, Disiplin Kurulu “fazla mesai” yapıyor ! Mesela bazen 10-15 dosyayı bir günde görüşüp işi bitiriyor. Sendika ise sadece masada usulden bulunuyor. Bu noktada, Hava İş yöneticilerine bir sorum var.  5.5 yıllık devr-i iktidarınızda kaç kişiden verimsizlik, rapor vs gerekçelerle savunma istendi? Bunlardan kaçını “kurtarabildiniz” ? Yine bu sürede kaç personel Disiplin Kuruluna gönderildi, bunlardan kaçını işten attırmamayı başardınız? Şu bilançoyu bir açıklayın da bilelim… Unutmayın işçinin temel önceliği işini sürdürebilmesi ve koruyabilmesidir. Bu noktada Hava İş’in sloganını da atlamayalım: Sendika seni korur ! Koruman buysa korumama halini düşünemiyorum bile…

3. HAVALİMANI MESAİLERİ 2 SAAT UZATTI…

Konu sadece işten atılmakla sınırlı değil… Mesela 3. Havalimanının açılması ile birlikte mesai sürelerinin üzerine en az 1 saat eklendi. Çalışanlar artık evlerinden 1 saat erken çıkıyor, 1 saat geç dönüyor. Kar-kış başlayınca ne olacak Allah bilir… Bu konuda bir alternatif öneriniz var mı mesela? Mesainin kısılması veya bu havalimanını kullanan uçucular ve TGS dahil personel için ilave zam yapılması gibi… Silahlı Kuvvetlere geri dönen ve bundan sonra çağrılacak olan asker kökenli pilotlarla ilgili sesiniz çıkmadı. Bir fikriniz, öneriniz yok mu? Bakın size hatırlatayım, gidenler pilot…Bu arkadaşlardan çok ciddi aidat alıyorsunuz, aidat kaybınız büyük olacak…Bari bu yönüyle düşünün!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 Yorum

  1. 5 sene önce

    Yahu biraz insaf. Yol uzadı. İş arttı. Zam zaten dandik. Hayır anlamadıgım sey iş kazasında serviste geçirilen vakti işten sayıyor ama normal çalısma saatine saymıyor. 12-13 saatimiz gidiyor günde yuh be. Bu kadar da insafsızlık olmaz ya. Bu insanlar hayata sadece çalısmaya mı geldi.

    Cevapla
  2. 5 sene önce

    Kardeşim burda Allah hainlerin müstahakını verecekse siz düşünün birlik birşey yok. Olanları tirübinden izlemeye devam edin. Aldığınızı paraları çocuklarınıza nasıl yediriyorsunuz hayret ediyorum!

    Cevapla
  3. 5 sene önce

    Diske allahsız kitapsız diyen teknisyenler, bu milliyetçi,dinine bağlı,vatansever sendikalarından memnun mu acaba?

    Cevapla
    • 5 sene önce

      Yok canım.ne olursa olsun Allahsız kitapsız olmasın. Namazlı abdestli olsun. Arkadan versin mehteri. Biz de 8 saatlik iş için 12 saatimizi harcayalım 1 günde

      Cevapla
    • Aman Allahsız kitapsız olmasında zam almayalım , daha cok calısalım , üzerinize binsinler binebildikler kadAr. Yeterki Allah kitap desinler. Akan sular durur.

      Cevapla
    • Disk gelseydi din elden gitmişti. Hepimiz şimdi puta tapardık.

      Cevapla
    • Ben memnunum. Disk gelseydi Allah kitap kalmazdı. Azıcık aşım Allah kitaplı başım

      Cevapla
  4. 5 sene önce

    Teknikte ağlayan arkadaşlar, çelik iş i desteklemeye devam edin, size az bile…

    Cevapla
  5. 5 sene önce

    Ne, bir saati 7 de baslayan işe 4 bucukta evden cıkıyoruz aksam 5 bucuk tada eve giriyoruz

    Cevapla
  6. Yavuz güverden bahsetmis ler tam olarak

    Cevapla
  7. 5 sene önce

    Sendika üyelerine sözverdiği inşaatın m2 sinde kimseyi bilgilendirmeden %25 küçültmeye giden arsız sendija ne beklenir ki bunlardan her alanda ofsayt , bunların ardına düşen üyeler Yani koyunlarda aramak gerek eksiği !!!

    Cevapla
    • 5 sene önce

      Eğer üye iseniz siz de koyunmusunuz ? Üye değilseniz o kadar üye kendi hakkını arayabiliyo ve yeni genel kurul yapıldı herkes memnun aynı yk yı seçti. Elalemin derdi sizi neden geriyo ???

      Cevapla
  8. 5 sene önce

    Git sendikaya sor yazmadan önce. Gittin mi ? Hayır. Klavyeden sallamadan önce araştırmanı yap muhataplara aslını sor aldığın veya alamadığın cevaplara göre yorumunu yap. Ama sen gazeteci diilsin tabii. Senden beklemek hata olur. Bu yorumları da yayınlamazsın nasıl olsa. Ama azıcık Allah korkun varsa fitne salan hainlerin verdiği üç kuruşluk bilgilerle yola çıkma. Dürüst ol. Allah, hainlere de müfterilere de er geç müstahakını verecektir.

    Cevapla
    • 5 sene önce

      Senden büyük hayin mi var şu an karaktersiz

      Cevapla
    • 5 sene önce

      Arkadaşım sendikanın ne menem bir kuruluş olduğu zaten işçinin halinden belli, sen önce bu satı sendikadan önce işçinin sahip olduğu haklara bak aç oku öğren, işçi eski maaşıyla ne alabiliyormuş şimdi yalandan verilen zamlarla ne alabiliyormuş az çalış hesapla, ondan sonra yanlışları dile getirenlere çamur atmaya çalış.

      Cevapla
    • 5 sene önce

      Dilinizden Allah kitap düşmüyor he. Allah kitap de sonrada Allah ne verdıyse geçir. Ne güzel istanbul be.

      Cevapla