featured

SAVAŞ PİLOTU AÇIĞI İÇİN 3 YILLIK STRATEJİ

Pilotluk eğitimi veren üniversitelerin öğrencileri ile eski pilotların önü açılacak. Bu şekilde FETÖ ihraçları sonrası oluşan savaş pilotu açığının, 3 yıllık stratejiyle giderilmesi planlanıyor.
Ordudan atılan FETÖ’cü pilotların ardından Hava Kuvvetleri’nde oluşan pilot açığı için 3 yıllık bir strateji belirlendi. Hem üniversitelerden hem de eski pilotların orduya dönüşüyle açık kapatılacak. Sonra da yedek pilotlar da orduya kazandırılacak. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, 265 FETÖ üyesi pilot atılmıştı.
Atılan FETÖ’cü pilotlardan sonra uçak başına düşen pilot sayısı düşmüş ve bu açığın kapatılması için de harekete geçilmişti. Hem pilotluk eğitimi veren üniversitelerden Hava Harp Okulu’na geçişlerin, hem de FETÖ kumpaslarıyla ordudan ayrılmak zorunda kalan ya da emekli olan eski pilotların geri dönüşlerinin önü açılmıştı. Orduya dönmek isteyen eski pilotların geri dönüş için başvuruları iki gün önce sona erdi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Eskişehir programı sırasında, pilot açığının çok kritik seviyede olmadığını, mevcut açığın giderilmesi için de Hava Harp Okulu’na yoğun başvuru olduğunu belirtmişti. Bakan, Hava Harp Okulu’na, üniversitelerin pilotluk eğitimi veren ikinci sınıflarından alınacak 250 kişi için bin 250 öğrencinin başvuru yaptığını belirtti. Bakan Işık, üçüncü sınıflarda da 100 kişinin alınacağını, bunun için de 100’ün üzerinde müracaat olduğunu belirtmişti.
Üniversitelerden gelecek olan pilot adaylarının yanı sıra, ordudan ayrılan eski pilotların da geri dönecek olmasıyla birlikte yeni bir strateji belirlendi. 3 yıl üzerinden belirlenen stratejiye göre, 265 pilot açığı, kaliteli eğitim almış ve her türlü savaş durumuna hazırlıklı pilotların yetiştirilmesiyle kapatılacak. Açık kapatıldıktan sonra da, her uçak için yedek pilot yetiştirme çalışmalarına hız verilecek. Yedek pilotların da göreve başlamasıyla birlikte Hava Kuvvetleri’nin pilot kapasitesi 15 Temmuz öncesindekinin de üzerine çıkarılacak.
Kaynaklar, FETÖ temizliğinden sonra hem TSK’nın hem de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın daha güçlü hale geldiğine dikkat çekiyor. Havadaki açık tam anlamıyla kapatılıncaya kadar da mevcut pilotların yoğun tempoda çalışacakları belirtiliyor. 15 Temmuz sonrası hem doğu ve güneydoğuda, hem de Irak ile Suriye’nin kuzeyine yönelik hava harekâtlarının 2 katına çıktığı ve terör örgütlerine karşı mücadelenin bu tempoda devam edeceği ifade ediliyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir