featured

Rusya'dan charter seferleri için 'gate' önlemi

Antalya Havalimanı’nda ek güvenlik!
Rusya’nın Türkiye’ye yönelik yasakladığı charter seferlerin yeniden başlaması için yürütülen süreçte Antalya Havalimanı’nda ek güvenlik tedbirleri uygulanacak.
Rusya’ya uçuşlarda yolcular ve eşyaları, mevcut önlemlerin dışında ‘gate’ olarak adlandırılan uçağın kapısında yeniden incelenecek.
Rusya, 25 Kasım’daki uçak düşürme olayı sonrasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türkiye’ye charter uçuşları yasakladı. Bu ve benzeri yasaklar nedeniyle geçen yıl 3.5 milyon Rus turistin ağırlandığı Antalya’da, başta Kemer ilçesi olmak üzere turizmde ciddi kayıp yaşandı. Ramazan Bayramı’nın hemen öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya gönderdiği mektupla ilişkiler yeniden normalleşme sürecine girdi.
İki ülke arasındaki buzların erimesiyle Rus hükümeti birçok yasağı kaldırdı. Bu kapsamda da ilk turistler normal tarifeli seferlerle Türkiye’ye gelmeye başladı.
Turizm sektörünün geçen yıllardaki rakamları bulması mümkün olmasa da bu yıl için 1 milyon Rus turist hedefi koyduğu bu süreçte, charter uçuşlar büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Ramazan Bayramı’nda ilk charter uçuşlar bekleniyordu, ancak Rus hükümetinin ek güvenlik önlemleri talebi nedeniyle henüz bu uçuşlar başlamadı.
Rus hükümeti Antalya Havalimanı’nda charter uçuşlar için, mevcut güvenlik önlemlerinin yanı sıra, ‘gate’ olarak adlandırılan kapıda yolcular ve eşyalarının en az yüzde 20’sinin yeniden aranması ve bu yöndeki fiziki şartların yerine getirilmesini talep etti.
Rus hükümetinin bu talebi üzerine Antalya Havalimanı’nda fiziki altyapı hazırlanırken, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden uzman bir ekip dün Antalya Havalimanı’na geldi. Uzman ekip tarafından Rusya’nın talep ettiği ek güvenlik önlemlerine ilişkin fiziki altyapı hazırlıkları incelendi ve bu yönde bir komisyon raporu hazırlandı. Rapor, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Rusya’ya iletilecek.
Yetkililer, Antalya Havalimanı’ndaki inceleme ve komisyon raporuna ilişkin Rusya ile Antalya arasındaki charter uçuşlar için Rus hükümetinin taleplerinin yerine getirildiğini açıkladı. Charter uçuşlar için Antalya Havalimanı’nın hazır olduğunu kaydeden yetkililer, en geç ağustos ayında charter seferlerin başlatılabileceğini duyurdu.
Önceki yıllarda İngiltere ve İsrail’in talepleriyle de Antalya Havalimanı’nda benzer uygulamalar gerçekleştirilmişti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir