featured

Rusya’da Uçan Batı Yapımı Uçaklar Alarm Veriyor

 

Avrupa Birliği’nin en üst düzey havacılık güvenliği Salı günü yaptığı açıklamada, orijinal yedek parçalara ve uygun bakıma erişim olmadan Rusya’da uçmaya devam eden Batı yapımı uçakların güvenliği konusunda “çok endişeli” olduklarını söyledi.

Avrupa Birliği ve ABD, Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’nın yedek parçalara erişimini kısıtlamak için harekete geçti.

Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı’nın (EASA) genel müdürü Patrick Ky, bir konferansın oturum aralarında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu çok güvensiz” havayolu şirketlerinin Rusya’da uçan uçakların iyi verilere sahip olmadığını da sözlerine ekledi.

Ky, düzenleyicilerin Rusya’nın muafiyet taleplerini “gerekçesi ne olabilir, neden bu uçakları kullanmaları gerekiyor” değerlendirmesini yapması gerektiğini söyledi.

Ky, zaman geçtikçe risklerin arttığını söyledi. Rusya’nın bazı uçakları faal tutmak için diğer uçaklardan parça sökerek bir başka uçağa taktıklarına dair raporlar olduğunu söyledi.

ABD Ticaret Bakanlığı Mart ayında Rusya havayolları tarafından işletilen 150’den fazla Boeing uçağını ABD ihracat kontrollerini ihlal ettiğine inanılan uçak listesine ekledi.

Uçaklar Rusya dışında uçtuklarında “etkili bir şekilde yere indireceğini” söyledi.
Bakanlık, bu uçaklar için herhangi bir yakıt ikmali, bakım, onarım veya yedek parça veya hizmetin ABD ihracat kontrollerini ihlal ettiğini ve şirketleri “önemli hapis cezası, para cezaları, ihracat ayrıcalıklarının kaybı” dahil olmak üzere ABD yaptırım eylemlerine tabi tuttuğunu söyledi.

ABD Ticaret Bakanlığı bu ayın başlarında, birkaç uçak fabrikası da dahil olmak üzere, ticaret kara listesine 70 Rus kuruluşunu ekledi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 2 sene önce

    Şu ifadeye dikkatinizi çekerim, “Uçaklar Rusya dışında uçtuklarında “etkili bir şekilde yere indireceğini…” Şimdi bizim Türkiye olarak gelecekte benzer muameleye karşı kalmayacağımızı kim garanti ediyor? Siz bedeli karşılığında özel bir şirketten sivil havacılık uçağı satın alıyorsunuz ama karşılığında uçağınızı işletirken A.B.D. devleti kendi ilan ettiği “kurallara (!)” uymadığınız hapse atılabilirsiniz! Başta THY olmak üzere yerli havayolları 3. ülkelerin (Embraer gibi) uçaklarını filolarına katılarak bu şekilde zorbalıklara karşı kendilerini güvene almaları gerekiyor.

    Cevapla
  2. 2 sene önce

    tedariği yasaklayan AB değil sanki, “biz ambargo koyduk ama Ruslar yine de uçuyor wow” diyemediği için “üzgünüz” demekle yetiniyor.

    Cevapla