featured

Rusya, Ukrayna hava sahasını 200 binden fazla kez ihlal etti

Ukrayna Hava Kuvvetleri keşif ve bilgi merkezi hava sahası kontrol departmanı çalışanları, Rus uçaklarının, 2014 yılının başından beri işgal altındaki Kırım’da Ukrayna hava sahasını ve devlet sınırını 200 binden fazla kez ihlal ettiğini kaydetti.

RBK-Ukrayna ajansına yaptığı açıklamada, Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sergiy Drozdov, “2014 yılının başından bu yana Kırım semalarında 225 bin Ukrayna devlet sınırı ihlali vakası kaydedildi.” dedi.

Daha önce Ukrayna Hava Trafik Kontrol Kurumu (Ukraeroruh), Rus havayollarının 2020’de Kırım’a Ukrayna hava sahasını ihlal eden yasa dışı uçuşlarının sıklığını artırmaya devam ettiğini bildirmişti. Ocak-eylül döneminde gerçekleştirilen ortalama uçuş sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,1 oranında artarak günde yaklaşık 100 olduğu belirtilmişti.

RUS HAVAYOLU UÇAKLARINA EL KOYMA KARARI

Kırım Savcılığı, işgal altındaki Kırım’a yasa dışı uçuş düzenleyerek uluslararası kuralları ve Ukrayna yasalarını ihlal eden Rus hava yolları şirketlerine ait 65 uçak hakkında el koyma kararının alındığını açıklamıştı.

KIRIM’A UÇUŞLAR YASAKLANMIŞTI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 27.03.2014 tarihli 68/ 262 numaralı Ukrayna toprak bütünlüğüne ilişkin kararına göre; Kırım’ın hava sahası, yarımadanın Rusya tarafından işgaline bağlı olarak kapatıldı.

2014 Nisan ayının başında Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (EUROCONTROL) Kırım’a uçuşları yasakladığını duyurdu. ICAO, yayınladığı resmi bildirisinde, Akmescit havaalanının havacılık yönetim hakkının Ukrayna’ya ait olduğunu belirtmiş ve Rusya tarafından Ukrayna’ya ait havacılık alanına müdahalenin devam etmesi durumunda Rusya’nın havacılığı ve havayolu şirketleri için çok ciddi sonuçların ortaya çıkacağını açıklamıştı.

Ancak, işgalin başladığı 2014 yılından beri, özellikle Rus hava yolları şirketleri, Kırım’da faaliyet gösteren Akmescit’teki havaalanına uçuşlar gerçekleştirerek, geçici olarak işgal altındaki bölgede Ukrayna’nın hava sahasını ve devlet sınırını ihlal ediyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir