featured

Rusya: “Türkiye’ye yangın uçağı satışı için temaslar devam ediyor”

Bir yandan Rusya’dan kiralanan uçaklar yangında kullanılmaya ve yenileri beklenmeye devam ederken, diğer yandan Türkiye’nin Rusya’dan uçak alımı konusunda da temasların devam ettiği bildirildi.
Rusya’nın Rostov Bölge Valisi Yardımcısı İgor Sorokin, Türkiye ile yangın söndürme uçaklarının sevkiyatı konusundaki görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.
Rus İnterfaks Haber Ajansına konuşan Sorokin, bölgeye bağlı Taganrog kentinde Be-200 amfibi uçaklarının üretildiği Taganrog Havacılık Bilim-Teknik Kompleksi ile ilgili soruları da yanıtladı.
Sorokin, kurumun iflasın eşiğinde bulunduğu yolundaki iddiaları yalanladı. Rus yetkili, “2020’nin sonunda mali kurtarma planı çerçevesinde banka borçlarını ödemesi için kuruma para tahsis edildi. Şu anda şirket üretim hacmini istikrarlı bir şekilde artırıyor, 2021 için üretim artış oranı yüzde 146 seviyesinde planlanıyor. Be-200 uçağı sevkiyatı için sözleşmeler imzalandı, Türk hükümeti ile yangın söndürme modifikasyonlu uçak sevkiyatı için müzakereler devam ediyor” dedi. Ancak Sorokin, Ankara ile yapılan görüşmelerle ilgili ayrıntıya girmedi.
Söz konusu uçakların satın alınmasına yönelik ilk temaslar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında Moskova’da ziyaret ettiği havacılık fuarı MAKS 2019’da başladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin fuarda, Erdoğan’a Be-200 amfibi uçağını tanıttı. Bundan kısa bir süre sonra da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Erdoğan’ın talimatı üzerine 8 Eylül 2019 tarihinde Taganrog’da uçağın üretildiği tesislerde incelemelerde bulundu. “Bu uçağı uzun zamandır takip ediyorduk. Gelip görmek istedik” diyen Pakdemirli, bizzat denediği uçağı çok beğendiğini söyledi. (medyagunlugu)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir