featured

RUSYA: KARAKUTU DEŞİFRE EDİLEMİYOR

Türk hava sahasını ihlal ettikten sonra düşürülen Rus Su-24 bombardıman uçağıyla ilgili Moskova’dan ilginç bir açıklama geldi.

Uçağın karakutusunu inceleyen Rus araştırma komisyonu, hasar gördüğü öne sürülen cihazdaki verilerin çözülüp okunmasının imkansız olduğunu iddia etti.

Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Rus komisyon üyesi, “Karakutunun deşifre edilmesi uzun zaman alacak ve bunun yapılabilmesi bu alanda uzmanlaşmış için bilimsel kuruluşların yardımına ihtiyacımız var” dedi.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 567808cf67b0ac5998f19557
Rus yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamada, canlı yayında açtıkları karakutunun 16 hafıza çipinden üçünün parçalandığını ve bunlardan bilgi edinilemeyeceğini savunmuştu. Bu durum da Türk jetinden atılan füzenin uçağın arka kısmına isabet etmiş olmasıyla izah edilmişti.

“SADECE BİR ÇİP İYİ DURUMDA”

Rus resmi haber ajansı Sputnik’in aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri bugün Moskova’da düzenledikleri basın toplantısında, karakutudaki 16 mikroçipten sadece birinin iyi durumda olduğunu öne sürdü.

Rusya Hava ve Uzay Birlikleri Güvenlik Bölümü Komutan Yardımcısı Sergey Baynetov, “Geriye kalan 15 bellek içindeki bilgilere ulaşmak için yapılacak denemelere ancak uzman enstitüler düzeyinde devam edilecek. Ancak kesin bir netice alınıp alınamayacağı şu anda belli değil” dedi.

Yetkililer, karakutunun deşifre edilmesi amacıyla sürdürülen çalışmalara Çin, İngiltere ABD’den uzmanların da katıldığını söyledi.

Rusya Hava ve Uzay Birlikleri Komutan Yardımcısı Sergey Drogov, Cuma günü karakutu açılırken yaptığı açıklamada, “Elimizde vurulan uçağımızın Türk hava sahasını ihlal etmediğini kanıtlayan somut veriler var” iddiasında bulunmuştu.

YALNIZCA ÜÇ ÜLKE UZMAN GÖNDERMEYİ KABUL ETTİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Kasım’da düşen uçağın karakutusunun uluslararası uzmanlar gelmeden açılmaması için talimat vermişti.

Rus basını, karakutu kayıtlarının incelenmesi için 14 farklı ülkeden uzman davet edildiğini ama bu teklife sadece Çin, İngiltere ve ABD’nin olumlu yanıt verdiğini bildirmişti.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 56780d1e67b0ac5998f195d7
Rus televizyonunda bir saat boyunca canlı yayınlanan Cuma günkü ‘karakutu şovu’nda Rus teknik uzmanlar, karakutuyu İngiliz ve Çinli uzmanların tanıklığında açtı. İngiliz, Çinli ve Hint askeri ataşeler de gazetecilerle birlikte kutunun açılışını canlı yayında izledi.

Rusya lideri Putin vurulan uçağın karakutusunu Kremlin Sarayı’nda Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan teslim alırken, “İçinden ne bilgi çıkarsa çıksın, Türkiye yönetimine karşı tavrımız değişmeyecek” açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye’deki radarlar Su-24 savaş uçağının düşürülmeden önce Türk hava sahasını ihlal ettiğini gösterirken, Rus tarafı uçağın sadece Suriye hava sahasında uçtuğunu savunuyor. Türkiye’nin tezi ABD ve NATO tarafından da doğrulanıyor. (Hürriyet)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir