Qantas, 'Hayalet Uçuşlar' Davası İçin 100 milyon Dolar Ödemeyi Kabul Etti

Qantas, ‘Hayalet Uçuşlar’ Davası İçin 100 milyon Dolar Ödemeyi Kabul Etti

Avustralya’nın en büyük havayolu şirketi Qantas, iptal ettiği uçuşlar için binlerce bilet satmakla suçlandığı bir davayı çözmek için 100 milyon Avustralya doları (66,1 milyon $, 52,7 milyon £) ceza ödemeyi kabul etti. Anlaşma uyarınca, firma ayrıca etkilenen yolcuları tazmin etmek için 20 milyon Avustralya dolarına varan bir plan başlatacak.

Qantas’ın İcra Kurulu Başkanı Vanessa Hudson, bu hamlenin “ulusal havayolu şirketine olan güveni yeniden tesis etme” yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi.

ACCC tarafından Ağustos ayında başlatılan ve “hayalet uçuş” olarak adlandırılan davada, Qantas’ın bazı durumlarda haftalarca iptal edilen uçuşlar için bilet sattığı iddia edilmişti.

Ceza anlaşması şimdi Avustralya Federal Mahkemesi tarafından onaylanması gerekecek. Plan kapsamında, iki ya da daha fazla gün iptal edilmiş uçuşlar için bilet alan müşteriler tazminat alma hakkına sahip olacak. İç hat uçuşları için 225 A$ ve dış hat biletleri için 450 A$ alacaklar.

Bayan Hudson, havayolunun itibarını yeniden tesis etmeyi öncelik haline getirdiğini ve sorunun tekrarlanmaması için şirketin süreçlerini yenilediğini ve teknolojiye yatırım yaptığını söyledi.

ACCC Başkanı Gina Cass-Gottlieb, “Qantas’ın müşterilerini yanlış yönlendirdiğini kabul etmesini ve çok önemli bir cezanın gerekli olduğunu kabul etmesini sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Bayan Hudson, Qantas’ın başına geçen ilk kadın olduğunda şirket bir dizi skandal ve hukuki davayla karşı karşıyaydı. Selefi Alan Joyce, şirketi 2008 mali krizi, pandemi ve rekor yakıt fiyatları boyunca yönetti. Ancak Joyce 2023 yılında görevi bıraktığında Qantas pahalı uçak biletleri, toplu rötar ve iptaller ve işçilere yönelik muameleler nedeniyle kamuoyunda artan bir öfkeyle karşı karşıyaydı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir