featured

PLAJ KUMSALINI SIYIRARAK PİSTE TEKER KOYMAK

Saint Martin, Karayip denizinin kuzey-doğusunda Puerto Riko’nun 240 km doğusunda yer alan tropik bir ada.
Adanın yüz ölçümü 87 km². Ada tam ortasından Hollanda Krallığı ile Fransa arasında ikiye bölünmüş ilginç bir tatil yöresi. Hollanda Krallığı’na bağlı güney yarısı SintMaarten, Fransa’ya bağlı olan kuzey yarısı da Saint Martin olarak adlandırılıyor.
Hollanda Krallığı’na bağlı olmasına karşın AB dışında kalan adanın güney bölümünde para birimi Hollanda Antilleri Guldeni, Fransa aracılığıyla AB’ye bağlı olan kuzey bölümünde ise Avro.
Her ne kadar Hollanda bölümünde yasal dil Felemenkçe ve İngilizce, Fransız bölümünde ise Fransızca olsa da adadaki en geçerli dil İngilizce. Bunun kökeni adaya bir zamanlar getirilmiş olan İngilizce konuşan kölelere dayanmakta.
Adanın ilginç bir havaalanı var. Yeryüzünde riskli havaalanları grubuna giriyor ve uçuş ekiplerini zor koşullarda karşılıyor.
Havaalanı, 1942 yılında bir askeri uçak pisti olarak başladı. 1943 yılında sivil havaalanına çevrildi. 1964 yılında yeni bir terminal binası ve kontrol kulesi eklendi.
1994 yılında ortak Fransız-Hollanda sınır kontrollerine ilişkin bir antlaşma imzaladılar. Antlaşma Hollanda’da Kasım 2006’da kabul edildi daha sonra 1 Ağustos 2007 tarihinde yürürlüğe girdi.
Okyanus üzerinden alçalan uçaklar Maho plajının 30 metre üzerinden geçerek Prenses Juliana pistine iner. Bazıları bunu “en korkunç iniş ” olarak adlandırır.
30 Ekim 2016’da bir duyuru yapan şirket, KL785 sefer sayısı ile gerçekleştirdiği Amsterdam-St. Maarten uçuşlarında Boeing B747 tipi yerine Airbus A330 tipi uçak kullanacağını açıkladı ve 28 Ekimde son uçuşunu yaptı. Son uçuşu Maho Bay Plajı’nda toplanan yüzlerce kişi izledi.
 
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir