featured

Pilot Lisansı Gerekmeyen Çılgın Tek Kişilik Elektrikli Uçak

Hepimiz hayatımızın bir noktasında trafikte uçabileceğimizi hayal ettik ve artık bunu yapabileceğiz. Jetson Aero uçmak için çok eğlenceli bir şey gibi görünen tek kişilik bir elektrikli uçak yapıyor. Evet, doğru okudunuz. Bu kişisel bir hava aracı olup, onu kim kullanırsa kullansın gökyüzüne çıkmak için pilot lisansına ihtiyacı olmayacak.

Son yıllarda elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçaklarına yönelik ilgi giderek artıyor. Pek çok endüstri oyuncusu, insanların trafiğin tıkandığı bir şehri daha kısa sürede geçmesine izin verebilecek bir araç geliştirmek için yarışıyor. İsveçli girişim Jetson Aero, özel bir otomobilinkine benzer uçuş kolaylığı sunan kişisel hava araçları üretiyor.

Jetson One uçağı, gövdesinden uzanan dört kollu, her biri çift rotorlu ve toplam 88 kW güce sahip bir Oktokopterdir. Bu kişisel hava taksisi ABD’de pilot lisansı gerektirmeyen ultra hafif bir uçak olarak sınıflandırılmaktadır.

Sadece 90 kg ağırlığındaki uçak 102 km/saat maksimum hıza ulaşma yeteneğine sahip. Operatör, hareketlerini kontrol etmek için bir gaz kolu, bir joystick ve pedallar kullanırken, bir bilgisayar uçuş sırasında eVTOL’nin sabit kalmasını sağlar.

Şirket, Jetson One ile 1.500 metreye (4,921 fit) kolayca tırmanabileceğinizi söylüyor ancak şimdilik sadece yere yakın uçtuş yaptığını gördük ki, muhtemelen bunun bir nedeni olmalı.

Kişisel hava araçları için önerilen diğer pek çok model gibi piller de mevcut teknolojiler nedeniyle sınırlı bir menzile sahip olup, yaklaşık 20 dakika uçuş süresi sağlamaktadır. Bu, acil bir durumda iniş yeri bulmak için uygun bir güvenlik payı sunmak için yeterli olmayabilir.

Ancak Jetson Aero, uçağın pil gücünün bitmesi veya bir motordan daha fazlasının arızalanması durumunda daha da kötüsü anında açılabilen balistik bir paraşütle donatılmış olduğunu bize garanti ediyor. Umalım ki bu senaryo sık ​​sık karşımıza çıkmasın. eVTOL’u ayrıca Lidar sensörleri tarafından yönlendirilen arazi takibi ve engellerden kaçınma ile donatılmıştır, bu nedenle sizi beladan uzak tutmak için buna da sahipsiniz.

Komple bir araç için yaklaşık 92.000 $ ödemeniz gerekecek ve şirket, bu meblağ karşılığında aracı size kısmen monte edilmiş bir kit olarak teslim edeceğini söylüyor. Kit, bir alüminyum uzay çerçevesi, motor kumanda kontrolleri, pervaneler ve motorlar ve bir montaj kılavuzu ile birlikte gelecek.

Şu andaki siparişler, Jetson Aero’nun 2022 üretiminin tamamını tükettiği gibi 2023 için 3 sipariş almış.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir