featured

Özçelik-İş ile İSDEMİR arasında gizli protokol… Sendika mahkemelik oldu

Halk TV yazarlarından İsmail Saymaz bugünkü köşe yazısında Özçelik İş sendikasına değinerek ”17 milyon TL için işçileri satan sendika mahkemelik oldu” başlığı altında Özçelik-İş ile İSDEMİR arasında gizli protokol bir imzalandığını açıkladı.

İşte İsmail Saymaz tarafından kaleme alınan yazı;

İlk kez işçiler, kendilerini 17 milyon TL karşılığında işverene satan sendika aleyhine dava açıyor.

Evet, yanlış duymadınız.

Bu dava bir buçuk ay önce İskenderun’da açıldı.

Anlatayım.

İskenderun Demir Çelik Anonim Şirketi’nde (İSDEMİR) çalışan işçiler 2014 yılında Özçelik-İş’in çatısı altında toplandı. Sendika o yıl yetki için başvurdu. Ancak işçi çoğunluğu sağlanamadığı gerekçesiyle istekleri reddedildi.

Özçelik-İş, Hatay İş Mahkemesi’nde dava açtı.

Mahkeme 2017’de işçileri haklı buldu.

Yetki elde edilince işçiler 2014-2017 arasında toplu sözleşmesiz geçirilen üç yıl için hak ve alacaklarının ödenmesini beklerken, Özçelik-İş ile İSDEMİR arasında gizli protokol bir imzalandığı ortaya çıktı. Toplu İş Sözleşmesi’ne ek olarak hazırlanan 2 Ocak 2018 tarihli protokolde İSDEMİR adına Toker Özcan’ın, Özçelik-İş adına Başkan Yunus Değirmenci’nin imzası var.

Protokolde şu ifadeler yer alıyor:

“Sözleşmenin yürürlülük tarihinin işverenliğin talep ve önerisi doğrultusunda 1 Ocak 2018’e çekilmesi suretiyle önceki dönemin sözleşmesiz geçirilmesi nedeniyle ortaya çıkan sendika üyelik ve dayanışma aidat kayıplarını telafi etmek üzere 6 Ocak 2018’e kadar işverenlikçe sendika hesabına 17.000.000 ödeme yapılacaktır.”

Protokol aynen uygulandı. 2014-2017 yıllarındaki işçi alacakları silindi, karşılığında sendikaya 17 milyon TL ödendi.

İşçiler Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık “Savcılığa şikayet edin” dedi.

İşçilerden Mehmet Özcan, geçen 21 Ekim’de hem İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’nda giderek, şikayetçi oldu. Hem de İş Mahkemesi’nde 10 bin TL maddi ve manevi tazminat davası açtı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 Yorum

  1. 2 sene önce

    Ek protokolden sonra aynı avukatlık senaryosu teknikte yaşanmasını sonra BMW ye dönüşmedimi.Bu sendika her yerde aynı şeyi uyguluyor ve bizim için şirketle anlaşmış zam falan vermeyecek ve istemeyecekler.Artık yeni bir sendika zamanı geç kalınmış olsada yenilik lazım.Bu YUNUS DEĞİRMENCİ ve YANDAŞLARI ile bu iş yürümeyecek.

    Cevapla
  2. 2 sene önce

    Adamlar işçiden alacakları aidatı patrondan almış be var aferin sendikaya

    Cevapla
  3. 2 sene önce

    Tekniktekiler koyun gibi bu sendikada kalmaya devam edecek sıkınti yok.

    Cevapla
  4. 2 sene önce

    Bunlardan herşey beklenir. Çalışanın hakkı hariç…

    Cevapla
  5. 2 sene önce

    Ne bekliyorsunuz? Biz 3-4 yıl once sari okuzu vermeyecektiniz dedik, bu iyi günleriniz dedik…Yapilacak basit, hakkinizi arayacak sendikaya gececeksiniz bu kadar basit.

    Cevapla
  6. 2 sene önce

    Artık arkadaşlar siyasi bi yönü kalmadı. 2023 te herkez bunları görüp adalet için oylarımızı düzgün bi şekilde kullanalım. Bu kadar hak yemeye adaletsizlikle nereye kadar. Şunu unutmayın ki Allah ın adaleti geçikmez zamanında tecelli eder

    Cevapla
  7. 2 sene önce

    İsmail bey bu zat yunus değirmenci fetönün mütevelli heyetinde bulunmuş yurt dışından gelen paraları kayseride biz dağıtıyorduk diyen heyetinde görev yapmış bursa valiliği görevinden fetö terör örgütü yüzün den atılan mustafa oztas sayesinde oğlunu bu vali yardımcısının eski görevinde genel müdürlüğü zamanında memur yapmış.Sadece isdemir değil bursada tofaş işçileri çelik iş sendikasına geçtiğinde önceki genel başkan avukatlık ücreti alınmayacak derken darbe ile genel başkan olan bu zat rantın buyuklugundenmidir nedir ücretsiz olan avukatlık işlerini ücretli hale getirmiştir.Bunlari bursa şubede o zaman çalış an bir personel olarak biliyorum.O zamanki genel başkan olan Cengiz Gül ‘ün darbelere karşı bildirisi ni bursa şube sayfasında yayımladık diye köpürmüştü.Darbe karşıtı bildiri neresine battıysa.Ayrica tescilli bir ülkücü düşmanıdır.Sadece ülkücü olduğum akp li olmadığım için o dönem benide işten atmıştı.Tum bunları daha detaylı araştırmanız dileğiyle.

    Cevapla
  8. 2 sene önce

    Kim bilir teknikden ne kadar vurgun yaptılar bizi kaç paraya sattılar ?

    Cevapla
  9. 2 sene önce

    TK çalışanlarını satmadıklarını nereden bileceğiz?

    Cevapla