featured

Olağan üstü dönemler, olağan üstü kararlar gerektirir… Personelin beklentisini karşılayacak bir zam oranı belirlenmeli

Değerli Okurlar,

Bu hafta yazıma İstanbul Havalimanı’nın büyük başarısı ile başlamak istedim. 2022 yılında ortalama günlük 1156 uçuşla Amsterdam Schiphol, Paris Charles de Gaulle, Frankfurt ve Londra Heathrow Havalimanları geride bırakılmış. Artık İstanbul Havalimanına resmen Avrupa’nın 1 numarası diyebiliriz. Uzun yıllardır süregelen ve Avrupa’nın en yoğun havalimanı diye resmedilerek slot dahi alınamayan Heathrow Havalimanı’nın da hegemonyası bu şekilde sona ermiş… Tebrikler…

İstanbul Havalimanı’nın başarısının yanı sıra THY Aralık ayı ve yıl sonu rakamlarına ilişkin trafik sonuçlarını açıkladı. Yayınlanan tablolardan da anlaşıldığı üzere 2019 rakamlarına ulaşılarak (%93 uçuş, %97 yolcu sayısı) hatta ücretli ve arz edilen koltuk kilometre parametrelerinde 2019 yılı geride bırakılarak hızlı bir başarı ile Pandeminin yaraları sarılmış ve şirket eski performansını güçlü biçimde yakalamış durumda.

Tabii bu ivmenin yakalanmasında stratejik kararlar alıp, doğru hedef koyan yöneticiler kadar asıl işi yapan personelin de hakkını yememek lazım. Hepsini ülkem ve havacılık sektörüne insan yetiştiren bir akademiysen olarak canı gönülden tebrik ediyorum. Onların gece gündüz, kar kış, salgın afet demeden başarıyla yürüttükleri operasyonlar sayesinde bu rakamlara ulaşıldığını unutmamak lazım.

Havadaki kokpit ve kabin ekiplerinin üzerlerindeki zaman baskısı ve çok fazla şikâyet aldığım planlama hataları düşünüldüğünde nasıl ağır bir yük taşıdıklarının herkes farkında olmalı. Uçuş saatleri aralığındaki illüzyonlarla ya da uydurulan kurallarla çalışanları bezdiren sisteme rağmen, işlerini başarıyla kazasız belasız yürüttükleri için onlara da ayrıca teşekkür etmek lazım.

Yerdeki operasyonu 24 saat aksatmadan omuzlayan kargocusundan, yer hizmetlerine, teknisyeninden mühendisine kadar hepsinin büyük bir sabır ve azimle nasıl fedakârca hizmet verdiklerini kim inkâr edebilir. Bu başarı hepsinin, o yüzden Pandeminin başlangıcından şimdiye kadar başarıyla toparlandıkları için yöneticileri tüm çalışanlarına minnettar olmalılar…

Bu minnetin ve özverinin mimarlarına ücret zammı yaparken enflasyon rakamlarını hesaplayanların sepetine göre değil, ne olur gerçek bir market sepetine göre yapın. Her şeyin neredeyse 3 katına çıkarıldığı bir zamanda bu karı ve başarıyı çalışanlarınızla da paylaşmalısınız.

Korkmayın yarın yine zora düşerseniz yine bir afet ya da kriz yaşarsanız inanın sizi terk etmeyecek, yine ekmeğini, maaşını sizinle bölüşerek tüm yükü göğüsleyecek olanlar yine onlar. Öyle yüksek maaş alan yöneticileriniz gibi ücreti düşerken fırsattan istifade tazminatını alıp sıvışanlar gibi yapmazlar. Merak etmeyin. Onlar evi gibi ailesi gibi sahip çıkar işine.

Bakın Çin’de tekrardan ayyuka çıkan COVID-19 vakaları nedeniyle havacılık sektöründe yine büyük bir çöküş yaşanıyor. Yarın bu sorunun tekrardan kapımıza yaslanmayacağını kim garanti edebilir ki? Şimdi iyi gününüzde yanında olmadığınız çalışanınızdan, böyle bir durum tekrar ettiğinde hangi yüzle tekrardan fedakârlık yapmasını bekleyeceksiniz.

Bu millet her ne kadar kodlarıyla ve ayarlarıyla oynanmaya çalışılsa da Alicenap ve vefakardır. Siz onlara bugünlerde sahip çıkarak yüksek ekonominin, küresel krizin karşısında ezdirmezseniz onlarda emin olun yeri geldiğinde size karşılığını fazlasıyla öder. Diğer türlü çalışanın vicdanında büyük bir yara ve öfke olursunuz. Açıklanan komik rakamları bir teknik desteğin, destek işçisinin maaşına eklediğinizde, asgari ücretlinin karşısında onları ezmiş, incitmiş olursunuz. Mutlaka bazı büyük şirketler gibi güçlü bir refah payı koymanız lazım. Bu dönemde bunları ilan ederek kurumsal imajını güçlendiren ve örgütsel bağlılığını artıran kurumları duyuyorsunuzdur.

Hem banka promosyonları ile hem de yüksek zamlarla çalışanına sahip çıktığı için adını duymayan kalmıyor bu şirketlerin. İlker Bey ayrılmadan bu cesareti gösterdi. Ahmet Bey de ardından yüksek kar payları dağıtarak aynı iradeyi sürdürdü. Umuyorum ki Antalya toplantısında da herkesin yüzünü güldürecek çok güzel haberler verecektir.

Diğer türlü yaklaşan seçimlere, gerçekte yüksek enflasyonun mutfaklarda ve ceplerde yarattığı öfkeyle giren seçmen, sandıkta size bunu mutlaka yansıtır. Sonra çalışandan kırparak kendinizi başarılı olarak gösterebileceğiniz birilerini de bulamayabilirsiniz.

Neticede insanlar refah düzeyi yükseldikçe ve yaşam kalitesi arttıkça kendini yönetenlere güven duyar ve destek verir. Bu nedenle “asgari ücretliye ve kamu personeline yapılan enflasyon üstü iyileştirmeleri sizde göz önünde bulundurarak bu farkları çalışanlara yansıtmanız lazım”.

Hepimiz biliyoruz toplu sözleşme döneminde değilsiniz. O yüzden masada ücret konuşulmasından kaça da bilirsiniz. Ama bu yönettiğiniz kurumların ne büyüklüğüne ne de bu açıkladığınız başarılı rakamlara yakışmaz.

Bence sendikalarınızın ve derneklerinizin de çağrılarına kulak verip, personelinizin bu zor zamanlarda beklentisini karşılayacak bir zam oranı açıklamanız lazım. Yıllardır birçok sektörde edindiğim bir izlenim var. Hani derler ya itibardan tasarruf olmaz. Büyük kurumlar için de nitelikli insan istihdamı ve kurumsal hafıza çok önemlidir.

Bu nedenle benim mottom “nitelikli personelden tasarruf yapılmaması yönündedir”. Geçim sıkıntısı yaşayan, huzursuz ve mutsuz personel zamanla verimsizleşir, üretkenliği azalır. Daha çok hata ve kusur kaçınılmaz olur.

Olağan üstü dönemler, olağan üstü kararlar gerektirir… sizlerde bu olağan dışı ekonomik koşullarda onlara destek olmaktan ve Alicenaplığınızı göstermekten geri durmamalısınız.

Hepsinin eli yüreğinde sizden güzel haberler bekliyorlar Ahmet Bey…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 1 sene önce

    Her bir yazınız bir öncekinden daha güzel. Özellikle güncel konuları iyi takip ediyorsunuz. Hem Çin hem de Antalya Toplantısı. Bu güzel yazıların hem kendim hem sektördeki tüm çalışanlar için devamını bekliyorum,

  2. 1 sene önce

    Son derece özenle yazılmış harika bir yazı. “Nitelikli personelden tasarruf yapılmaz” çok doğru. Antalya toplantısını heyecanla bekliyoruz.

  3. 1 sene önce

    Sefa’nın yazılarını da her hafta zevkle okurdum. O da havacılık camiasının toplumsal sorunlarını gözlemler, araştırır, gerekirse danışır, ilgililerin çözüm üretmesi için korkusuzca köşesinde kendi diliyle paylaşırdı. Yorumları değerlendirir, takipçisi de olurdu elinden geldiğince, gücünün yettiğince.

    Senin de yazılarında aynı duygu ve düşünceleri cüretkarca paylaştığını görüyorum.
    Havacılık konusunda Dr. Seviyesinde Akademisyen olman, uluslararası istatistikleri inceleyerek yaptığın yorumlar, kendine has kullandığın kelimeler yazılarına ayrı bir üslup, bilimsellik de kazandırmış.
    Zevkle okudum ve seninle önce baban ve sonra kendi adıma gururlandım. Kutlarım.

19 Yorum

  1. 1 sene önce

    Tolga Bey, 16-17 Ocak tarihinde genel kurula katılacak mısınız acaba? Babanız genel kurul üyesi idi. katılacaksanız eğer Ahmet Bolat beye zam ne kadar verilecek ya da olacak bunu sorma durumunuz var mı ?

  2. 1 sene önce

    Konuya dikkat biçiminiz güzel. En azından bu tür yazılarla taleplerimiz gün yüzüne çıkıyor. Sonuçta olması gereken birşeyi yazmışsınız. Ama ifade ediş biçiminizle hakkımızi aramanıza yardımcı oldunuz. Teşekkür ederiz…

  3. 1 sene önce

    Tolga Hocam bu güzrl yazınızda bence en önemli nokta tabiki zam hususunun önemi sabit olmak üzere İTİBAR ve TECRÜBEDİR. Bu şirkette tecrübe, emek, yıllarca çürütülen dirsekler gençliğin esiri değil, gençliğin idolü olduğu gün zirvede görülecek tek şirket THY olacaktır. NET

  4. 1 sene önce

    Çok veciz ve anlamlı bir yazı…sizi tebrik ediyor…rahmetli babaniz sefa abimize tekrar rahmet diliyorum..

    Umarım Ahmet bey biz çalışanları enflasyon altında ezdirmez…

  5. 1 sene önce

    Kalemine saglık

  6. 1 sene önce

    tolga bey THY genel kurul toplantısı ocak ayında olacak mı kesin bir tarih var mıdır? antalya toplantısı var mı gerçekten.

    • 1 sene önce

      Merhaba evet var. 16 Ocak ve 17 Ocak tarihlerinde.

    • 1 sene önce

      Önemli olan insanına değer,önem,eğitim, sağlık, güvenlik, liyakat, bilim,ilim,spor ve sanatta birinci olmak gerisi boş. Ayrıca Thy ve diğer kurum yöneticileri 20 yılda yükünü tuttu yarın onlar için önemli değil onlara göre onlardan sonrası tufan o nedenle çalışanlara değer vermezler.

      Cevapla
    • 1 sene önce

      Thy başkanından medet ummak fazla iyimserlik olur zira Thy’den haksız yere atılan ve işe dönüş ile sosyal hak davalarını kazananlara üstelik yargıtayın da onadığı, pas bilet ve emekli kartlarını hala vermiyor. Mahkeme kararını uygulamayan adam,kanundan çekinip,hak,hukuk,vicdanı düşünüp de çalışanı umursar mı? Nasılsa hesap soran veren de yok. Olağanüstü zamanı ve sorunu yaratanlarla sorunlar çözülmez.

      Cevapla
  7. 1 sene önce

    Mükemmeliyetçilik bu olsa gerek havacılık sektöründe böyle düzgün güzel bir yazı okumayalı çok oldu bizlerin hakkını savunan güzel bir yazı umarınki şirket yöneticilerde okur anlar enflasyon bizde bel büktü.

  8. 1 sene önce

    Tolga bey yazının için minnettarız sendikaların ve derneklerin bu dönemde özellikle seslerini çıkarması gerekli eğer sendikalar üzerlerine düşenleri yapamıyorlarsa bizlerin aidat vermemiz ne demektir. verilen aidat yerine çocuğumuza mama bez katkısı olması daha yerinde

  9. 1 sene önce

    Yıllar önce İlker Aycı Antalya Toplantısında jest yapmıştı flaş açıklama diyerek öğrendik 5 bin TL ekstra ücret yatırılmıştı. Aynı jesti Ahmet Beyde yapar mı bilinmez ama yaparsa da gönülleri almış olur. Örneğin banka promosyonları yerine bu jestti bekliyoruz. Ahmet bey.

  10. 1 sene önce

    Bu köşenin rahmetliden sonra hala bizim sesimiz olması. Duygularımıza tercüman olması ve herkesin söylemeye cesaret edemediği şeyleri bu kadar güzel anlatmasından daha harika ne olabilir

  11. 1 sene önce

    İyi iş övgüye layıktır ayrıca bu adam sadece yazı yazmıyor işte okumanın gücü işte kariyerlerine merdivenleri aşındırmış bir yaşdaş belkide 32’imdeyim böyle aklımıza takılan ”mı acaba” dediğimiz haftanın tüm konularını bır yazıda bulusturabılıyor tebrik ediyoruz teknik olarak taktirde ediyoruz Babanıza bir rahmet daha bizden..

  12. 1 sene önce

    THY de başarı var da operasyonda çalışanları gören yok. Belki yazı biraz dikkat çeker de düşünen olur…

  13. 1 sene önce

    Her bir yazınız bir öncekinden daha güzel. Özellikle güncel konuları iyi takip ediyorsunuz. Hem Çin hem de Antalya Toplantısı. Bu güzel yazıların hem kendim hem sektördeki tüm çalışanlar için devamını bekliyorum,

  14. 1 sene önce

    Kesinlikle doğru asgari ücretliye ve kamu personeline yapılan enflasyon üstü iyileştirmeler bizler için de yapılmalı… Siz de bunları yazmasanız kim yazacak. Emeğinize sağlık

  15. 1 sene önce

    Son derece özenle yazılmış harika bir yazı. “Nitelikli personelden tasarruf yapılmaz” çok doğru. Antalya toplantısını heyecanla bekliyoruz.

  16. 1 sene önce

    Sefa’nın yazılarını da her hafta zevkle okurdum. O da havacılık camiasının toplumsal sorunlarını gözlemler, araştırır, gerekirse danışır, ilgililerin çözüm üretmesi için korkusuzca köşesinde kendi diliyle paylaşırdı. Yorumları değerlendirir, takipçisi de olurdu elinden geldiğince, gücünün yettiğince.

    Senin de yazılarında aynı duygu ve düşünceleri cüretkarca paylaştığını görüyorum.
    Havacılık konusunda Dr. Seviyesinde Akademisyen olman, uluslararası istatistikleri inceleyerek yaptığın yorumlar, kendine has kullandığın kelimeler yazılarına ayrı bir üslup, bilimsellik de kazandırmış.
    Zevkle okudum ve seninle önce baban ve sonra kendi adıma gururlandım. Kutlarım.