featured

NASA’nın İlk Elektrikli Uçağı ‘X-57 Maxwell’ Test Uçuşlarına Başlıyor

 

NASA’nın sadece uzay araştırmalarıyla MI ilgili olduğunu düşünürsünüz? NASA, “X-planes” serisinin bir parçası olarak sessiz bir süpersonik jet ve elektrikli uçak geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. NASA’nın X-57 “Maxwell” ve X-59 “QueSST” süpersonik jeti, yer testlerini tamamladıktan sonra ilk test uçuşlarına yaklaşıyor.

Uzay ajansının X-uçakları programı 1944’te yüksek hızlı uçak araştırmalarını sürdürmek için devreye alındı. Hız ve irtifa bariyerlerini kırmak, yeni malzemeler ve yeni tahrik sistemleri ve ayrıca hipersonik uçaklar geliştirmek de dahil olmak üzere havacılıkta birçok ilke imza attı.

X-57 programı, ‘NASA’nın Elektrikli Tahrik Teknolojisi Araştırma Projesi SCEPTOR’un bir parçası olarak 2016 yılında başlatıldı. SPECTOR kısaltması, elektrik motorlarıyla çalışan düşük emisyonlu uçakların geliştirilmesi anlamına geliyor.

Maxwell yer testlerini tamamladı ve önümüzdeki birkaç ay içinde NASA’nın Edwards, California’daki Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi’nden ilk uçuşunu yapacak.

X-57, kanatların hücum kenarı boyunca 18 adet elektronik pervane ile donatılacak. Proje yöneticisi Heather Maliska yaptığı açıklamada, “X-57 projesi, ilk yol gösterici olarak elektrikli uçak tahriki alanına şimdiden önemli katkılarda bulundu” dedi. “Endüstri standartlarını etkileyen ve gelecekteki elektrikli araç tasarımlarına katkıda bulunan bir uzmanlık bilgi tabanı oluşturmaktadır.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir