featured

Mars helikopteri Ingenuity bugün uçacak!

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, Ingenuity’nin test uçuşu için geri sayıma başladı. Mars helikopterinin uçuşu daha önce birkaç kere ertelenmişti. NASA yaptığı yeni bir tarih belirleyeceğini açıklamıştı. Şimdi NASA’dan yeni bir duyuru daha geldi. Uzay Ajansı, Ingenuity’nin test uçuşunu bugün yapmayı planlıyor.

İşte konuyla ilgili tüm detaylar…

Perseverance’ın Mars’taki macerasına eşlik eden Ingenuity geçtiğimiz hafta içinde Mars’taki ilk uçuşunu yapacaktı. Fakat minik helikopterin uçuşu bazı teknik sorunlar nedeniyle ertelenmişti. Sevindirici haber de geldi. Eğer son dakikada herhangi bir erteleme olmazsa, NASA, Ingenuity’nin test uçuşunu bugün yapmayı planlıyor.

Mars helikopteri Ingenuity’nin uçuşu Türkiye saati ile 10:30’da olacak. Ingenuity’nin uçuş yapmak dışında bir görevi yok. NASA, helikopter sayesinde Mars atmosferinin uçuşa elverişli olup olmayacağını anlayacak. Üzerinde bir kamera yer alan helikopter, uçtuğu alanları da fotoğraflayacak.

Uçuşla ilgili ilk verilerin Dünya’ya ulaşmasının yaklaşık 3 saat kadar süreceği tahmin ediliyor. Ingeunity, Perseverance aracından ayrıldıktan sonrasında ise üç metrelik bir alanda uçacak. Helikopter, havada fotoğraf çektikten sonra yeniden kalkış alanına inecek.

Oldukça hafif yapıda olan helikopter Mars atmosferinde uçacak özelliklerde. Mars gezegeninin atmosferi, dünya atmosferinin yüzde 1’i gibi bir yoğunluğa sahip. Bu yüzden de helikopterin pervaneleri normal bir helikopterden 10 kat daha hızlı hareket ediyor.

Ingeunity ilk uçuş sonrası, dünya dışında başka bir gezegende uçan ilk hava aracı olacak.(sabah)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir