featured

Malezya Havayolları iflas edebilir

Malezya Havayolları, kiralayanların yeniden yapılandırma teklifini kabul etmemesi durumunda kapatmayı planlıyor. Yeniden yapılandırma planını kabul etmek için son tarih Pazar, bu da havayolunun kaderini yakında öğrenebileceğimiz anlamına geliyor. Havayolunun tek sahibi, planın başarısız olması durumunda artık mücadele eden havayolunu finanse etmeyeceğini de söyledi.

Malezya Havayolları hayatta kalacak mı?

Malezya Havayolları, uçak kiralayan firmaların (Lessors) yeniden yapılandırma teklifini kabul etmemesi durumunda kapatmayı planlıyor. Yeniden yapılandırma planını kabul etmek için son tarih Pazar, bu da havayolunun kaderini yakında öğrenebileceğimiz anlamına geliyor. Havayolunun tek sahibi, planın başarısız olması durumunda artık mücadeleye devam eden havayolunu finanse etmeyeceğini de söyledi.

Malezya Havayolunun mali sorunları, mevcut krizden çok daha eskilere dayanıyor. Havayolu bir süredir zararla çalışıyordu ve 2025 yılına kadar faaliyetlerine devam etmek için yaklaşık 5 milyar $’a ihtiyaç duyması bekleniyordu.

Geçtiğimiz hafta, havayolu şirketinin esas sahibi olan Khazanah, Malezya Havayolları’nın yeniden yapılandırılamaması halinde, havayoluna fon sağlamayı durdurmayı ve alternatif bir havayolu planlamayı planladığını söyledi. Bu, alacaklıların yeniden yapılandırma planlarını değerlendirmek için çabalamasına neden oldu ve bu da uçak kiralayanlarla sözleşmeleri yeniden müzakere etmesini getirecek.

Bloomberg^’in bildirdiğine göre, Malezya CEO’su Izham İsmail, yeniden yapılandırma plan geçmedikçe kapatmaktan başka seçeneği olmayacağını söyledi. Ayrıca, havayolunun büyük bir desteğe sahip olduğunu, ancak yeniden yapılandırma planlarını geçitmek için kararsız birkaç alacaklıyı daha ikna etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ancak Reuters’e göre, önde gelen bir alacaklı grup, Malezya’nın planlarını “ölümcül kusurlu” olarak nitelendirerek reddetti. Bu grup, havayoluna uçak kiralayanlarının yaklaşık % 70’ini oluşturuyor ve bu da Malaysia Airlines için sorun yaratabilir. Khazanah’ın, havayolu kapanırsa, “Plan B” olarak bilinen bir planı var.

Malezya Hava Yolları’nın ana şirketi Khazanah’ın hava operasyonlarının devamını sağlamak için bir     “B Planı” var. Havayolu başarısız olursa, Khazanah Malezya Airlines’ı tasfiye edecek ve Hava Operatörü Sertifikasını (AOC) başka bir taşıyıcıya devredecek.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir