featured

Lufthansa ile Ver.Di sendikası ilk kriz paketinde anlaştı

Havayolu ve Ver.Di sendikasının geçtiğimiz Çarşamba günü duyurduğu gibi, yaklaşık 35.000 yer personeli maaşlarının bir kısmını terketmek zorunda kalacak ve Mart 2022’nin sonuna kadar işten çıkarmalardan korunacak. Anlaşma esas olarak Deutsche Lufthansa AG, Lufthansa Technik AG ve Lufthansa Cargo AG’nin çalışanları için geçerli.

Deutsche Lufthansa AG İnsan Kaynakları, Hukuk İşleri ve Yönetim Kurulu Üyesi Michael Niggemann “Bu kriz paketi ile personel maliyetlerini düşürmek için önemli bir ilk adımı attık ve 2021’de operasyonel nedenlerle işten çıkarmaların önüne geçebiliriz. Kısa çalışma süresinin bitiminden sonra çalışanlar için iyi çözümler üzerinde anlaşmak ve kriz ile başa çıkabilmek için çalışmaktan vazgeçmemeliyiz ” dedi.

Maaş azaltılması, yılbaşı ikramiyesinin kaldırılmasıyla hemen yürürlüğe girecek. Ayrıca 2021 için ek ücretler dahil tatil ve yılbaşı ikramiyesinin uygulanmayacağı kabul edildi. Kısa süreli çalışma istikrarlı bir şekilde devam ettirilecek ve 2021 için kısa çalışma ödeneğindeki artış % 90’dan 87’ye düşürülecek. Genel olarak bu, 2021 yılında çalışan grup için % 50’ye varan personel maliyet tasarrufu sağlanabileceği anlamına geliyor.

Buna karşılık Lufthansa, 2021 yılı için, Mart 2022’nin sonuna kadar işten çıkarılmaya karşı koruma sunacağını ve kısmi emeklilik ve şirket gönüllü programları sunacağını duyurdu. Kısa süreli ödeneğin artık mevcut olmayacağı 1 Ocak 2022’den itibaren uzun vadeli personel maliyetlerinin azaltılmasına ilişkin görüşmelere erkenden başlanacak.

Ver.Di sendikası, bu anlaşmanın üyelere anket yapılması gerektiğini söyledi. Lufthansa, daha önce UFO (kabin memurları birliği) ile uzun vadeli bir anlaşmanın kilit noktalarını kabul etmişti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir