featured

Lufthansa Group ve BASF, köpekbalığı derisi teknolojisini piyasaya sürüyor

Bir uçağın havada sürtünme direnci ne kadar düşükse yakıt tüketimi de o kadar düşük olur. Havacılık sektörü, doğayı rol model alarak aerodinamik sürüklenmeyi azaltmanın yollarını uzun yıllardır yoğun bir şekilde araştırıyor. Lufthansa Technik ve BASF artık ortak bir projenin parçası olarak bu konuda bir atılım gerçekleştirmeyi başardı. Köpekbalığı derisinin cildinin ince yapısını taklit eden bir yüzey filmi olan AeroSHARK, Lufthansa Cargo’nun tüm kargo uçağı filosunda 2022 başından itibaren kullanıma geçerek uçağı daha ekonomik hale getirecek ve emisyonları azaltacak.

Yaklaşık 50 mikrometre çapında ribletlerden oluşan yüzey yapısı, köpekbalığı derisinin özelliklerini taklit ederek uçağın akışla ilgili parçalarındaki aerodinamiği optimize ediyor. Bu da genel olarak daha az yakıta ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Lufthansa Cargo’nun Boeing 777F tipi kargo uçakları için Lufthansa Technik’in tahminine göre sürüklenme oranı yüzde 1’den fazla. On uçaktan oluşan tüm filo için bu, yılda yaklaşık 3.700 ton kerosen ve 11.700 tondan az CO2 salınımı tasarrufu anlamına geliyor. Bu, Frankfurt’tan Şanghay’a yapılan 48 adet taşımacılık uçuşuna eşdeğer.

Deutsche Lufthansa AG’nin sürdürülebilirlikten sorumlu İcra Kurulu Üyesi Christina Foerster, “Çevreye ve topluma karşı sorumluluk bizim için önemli bir stratejik konu. Çevreye duyarlı teknolojilerin geliştirilmesinde her zaman öncü rol oynadık. Uçak için geliştirilen yeni köpekbalığı derisi teknolojisi, güçlü ve son derece yenilikçi iş ortaklarının birlikte çevreye neler kazandırabileceğini gösteriyor. Bu, iklim nötr olma hedefimize 2050 yılına kadar ulaşmamıza yardımcı olacaktır.” dedi.

BASF İcra Kurulu Üyesi Dr. Markus Kamieth, “Havacılık sektörü de kimya sektörüne benzer zorluklarla karşı karşıya. Yüksek enerji gereksinimlerine rağmen iklimin korunması konusunda sürekli ilerleme kaydedilmeli. Yakın bir işbirliği içerisinde hareket ederek ve yüzey tasarımı ve aerodinamik alanındaki bilgi birikimimizi başarıyla bir araya getirerek büyük bir adım atmayı başardık. Bu, iş ortaklığına dayalı iş birliği ve yenilikçi teknolojilerle elde edilen sürdürülebilirliğin mükemmel bir örneğidir.” dedi.

Lufthansa Cargo AG CEO’su Dorothea von Boxberg, “Köpekbalığı derisi teknolojisi sayesinde tüm kargo uçaklarımızı gelecekte daha da verimli bir şekilde kullanabileceğimiz ve modern filomuzun karbon ayak izini daha da azaltacağımız için gurur duyuyoruz. Lufthansa Cargo’da AeroSHARK’ı kullanıma sokmak için yaptığımız yatırımlar, Birleşmiş Milletler’in iklim eyleminde sürdürülebilir kalkınma hedefine olan bağlılığımızı bilinçli bir şekilde teyit etmektedir.” dedi.

Lufthansa Technik, BASF ile yaptığı iş birliğinde, malzeme spesifikasyonundan, havacılık otoritelerinin onayından ve düzenli bakım işleri kapsamında gerçekleştirilen uçak modifikasyonlarının performansından sorumlu. Onaylı bir havacılık tasarım organizasyonu olarak onlarca yıllık deneyime sahip olan şirket, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’ndan (EASA) 777F için operasyonlarda ihtiyaç duyulan bir Ek Tip Sertifikası (STC) alacak.

Lufthansa Technik AG CEO’su Dr. Johanes Bussman, “Teknik uçak hizmetlerinde global pazarda lider olarak sahip olduğumuz uzmanlığı, sektörümüzün ekolojik ayak izinin azaltılmasına katkıda bulunmak için her zaman kullandık. Bunu yaparak, tüm uçak nesillerinden önemli tasarruf potansiyelinden faydalanabiliriz. Bu nedenle, Lufthansa Cargo ile birlikte doğrulama aşamasındaki olumlu bulguları seri uygulamaya aktarabilecek olmamızdan büyük gurur duyuyorum. BASF ile son derece yapıcı iş birliği, havacılık sektörünün sürdürülebilirliğinin yararına sektörler arası iş birliğinin de en iyi örneği.” dedi.

BASF Boya Bölümü, Boya Çözümlerinin Ötesinde biriminde riblet yüzeyleri gibi yenilikçi ve işlevsel filmler geliştiriyor. Havacılık sektörünün katı gereksinimlerini karşılayan Lufthansa Technik ile birlikte bir çözüm uygulandı. Havacılıkta kullanılan dış yüzeyler, güçlü UV ışınlarının yanı sıra yüksek rakımlarda sıcaklık ve basınç dalgalanmaları gibi faktörlere maruz kalıyor. Bu nedenle BASF, geliştirme çalışmalarını aşırı dayanıklılık ve hava koşullarına karşı dayanıklılık sağlamaya odakladı. Havacılık operasyonunda kullanım için temel kriterler arasında basit uygulama ve kullanım kolaylığının yanı sıra özel bir konsept geliştirilen onarım kolaylığı da yer alıyor.

BASF Boya Bölümü Yöneticisi olan ve aynı zamanda bu görevinde işlevsel filmlerden sorumlu olan Dirk Bremm, “Yüzeyler konusunda uzman olarak müşterilerimize özel çözümler üretiyoruz. Yenilikçi köpekbalığı derisi teknolojisi, Lufthansa’yı sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada ve havacılık sektörünü biraz daha çevre dostu hale getirmede desteklememizi sağlıyor.” dedi.

Havacılık sektörü, çoğu zaman küçük ölçekte olsa da, köpekbalığı derisi kullanımını yıllardır araştırıyor. Lufthansa Technik ve BASF, 2019 yılının sonunda ilk defa Lufthansa Boeing 747-400’ün gövdesinin neredeyse alt yarısının tamamına, birlikte geliştirilen köpekbalığı derisi yüzeyinden 500 metrekare ekledi ve bu modifikasyon EASA tarafından onaylandı. Bu uçak (D-ABTK olarak kayıtlı) daha sonra 1.500’den fazla uçuş saati boyunca programlanmış uzun mesafeli hizmetlerde teknolojinin tasarruf potansiyelini doğruladı. Bu da, köpekbalığı derisi modifikasyonu sayesinde emisyonların yaklaşık yüzde 0,8 oranında azaldığına dair kesin bir kanıt sağladı. Kargo uçağında pencere sırası bulunmaması nedeniyle uygulama alanlarının geniş olmasından dolayı, Boeing 777F için yapılan tasarrufların daha da yüksek olduğu tahmin ediliyor. Tasarruflar, Lufthansa Technik tarafından geliştirilen yakıt tüketimi analizlerine yönelik bir yazılım kullanılarak doğrulandı. Bu yazılım, kapsamlı verilere dayanarak çok çeşitli farklı uçak modifikasyonlarının güvenilir bir şekilde kanıtlanmasına imkan sağlıyor.

Lufthansa Technik ve BASF, yeni teknolojiyi sürekli olarak geliştirmeye devam etmeyi planlıyor. Bu sayede yeni teknoloji, ek uçak tiplerini ve daha büyük yüzeyleri de kapsayacak ve böylece gelecekte dünyadaki hava yollarına sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada daha da kapsamlı destek verebilecek. İlk model hesaplamaları, en yüksek genişleme seviyesinde köpekbalığı derisi teknolojisinin kullanılmasının CO2 emisyonlarını yüzde üç oranında azaltabileceğini gösteriyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 3 sene önce

    ???Tebrikler

    Cevapla