featured

Londra’da 3. Pist Mümkün mü?

Temmuz ayında; Londra’da gruplar havaalanındaki genişleme planlarına karşı sabaha karşı eylemlere başlamışlar, saatlerce pisti kapatmış ve çok  sayıda  uçuşun iptaline neden olmuşlardı.

İngiltere’de 1 Temmuz’da yayınlanan resmî raporda, yeni pistin Gatwick yerine Heathrow Havaalanı’nda inşa edilmesi önerilmişti.
Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Havaalanları Komisyonu, Heathrow’nun “acilen gerekli” ek kapasiteyi sağlamak için en iyi seçenek olduğunu bildirdi.
Rapor, yıllardır Heathrow’da yeni bir pist açılmasına karşı olduğunu söyleyen muhafazakâr hükümetin politika değişikliği olarak yorumlandı.
Ancak çevreciler, yeni bir pist inşasının hava kirliliği ve sera etkisi yaratan gaz emisyonlarının azaltılmasını daha da zorlaştıracağı kanısında.
Uzun süre devam eden çevrecilerin gösterileri oldukça etkili oldu.  Heathrow veya Gatwick’e pist inşa etmek konusu, en az 6 ay süre ile ertelenmiş
görünüyor.
BBC’ye yakın kaynakların bildirimine göre; Heathrow’a yapılacak bir pistin çevresel etkileri hakkında “güven artırıcı”olması gerekli. Bu da,  başka bir inceleme anlamına geliyor. Bir kaynaktan alınan bilgiye göre; havaalanı işletmecileri çevresel kaygılar taşıyor. Havaalanı içinde faaliyet gösteren araçlar elektrikli olmak zorunda. Hükümet Heathrow veya  Gatwick dışında daha fazla maddi olanak talep ediyor. Devam denirse, etkilenen çevre halkı için tazminat ödenmesi söz konusu. Başbakan kararsız, dahası, bir sonraki yaza kadar karar alınmadığı takdirde, Mayıs’da yapılacak Londra belediye başkanı seçimlerini bekleyecek demektir.
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir