Kokpit ve Kabinin önemi ortada ancak aynı muameleyi göremeyen teknisyenler huzursuz... Özel sağlık sigortası mı özel ek maliyet mi?

Kokpit ve Kabinin önemi ortada ancak aynı muameleyi göremeyen teknisyenler huzursuz… Özel sağlık sigortası mı özel ek maliyet mi?

  • Yeni Yılda Çalışanlar Yine Mutsuz ve Karamsar…
  • Yüksek Veri Kesintileri ücretleri yarı yarıya düşürdü…
  • Kokpit ve Kabinin önemi ortada ancak aynı muameleyi göremeyen teknisyenler huzursuz…
  • Adamına göre emeklilik haksızlıktır…
  • Özel sağlık sigortası mı özel ek maliyet mi?

Değerli Okurlarım,

Her yeni yıl tüm dünyada yeni heyecanlar ve beklentiler ile umutlar doğururdu. Lakin son yıllarda dünyadaki yaşanan savaşlar, akan göz yaşı ve kan ile ağır felaketler herkesin gelecekle ilgili kaygılarını ve umutlarını maalesef çok olumsuz etkiledi. Pandemiden beri süre gelen ekonomik krizler ve ülkemizdeki olumsuz etkileri herkesi hala derinden sarsmaya devam ediyor.

Asgari ücrete yapılan zamlar daha çalışanların cebine girmeden her alanda yapılan ağır zamlar maalesef ücretli çalışanların yarasına tuz oldu. İnsanlar artık ülkesine ve geleceğine güvenle bakamıyor. Her ne kadar teknoloji hızla ilerleyip insanların yaşam konforunun giderek daha yükseldiği düşünülse de fırsat eşitsizliği ve adaletsizlikler daha da artmaya ve insanlar daha da mutsuz olmaya mahkûm edilmekte.

Havacılık özel yetenekler ve yetkinlikler isteyen bir meslek. Bu alanda tecrübe ve yeterliliğe sahip olmak son derece önemli. Dünyada havacılık giderek büyüyor ve gelişiyor olsa da bu yükü omzunda taşıyan emekçilerinin değeri ise her geçen yıl daha da küçülüyor. Ücretleri, sosyal hakları ve çalışma koşulları hak ettikleri çizgide değil. Şimdilerde üzerlerindeki ağır vergi yükü doğrultusunda aldıkları ücretler daha anlamsız ve değersiz bir hal aldı. Bu yıl açıklanan vergi oranlarına bakılınca neredeyse ilk aylardan itibaren yüksek vergi dilimi ile kesintiler yaşanacağı apaçık ortada. Bu durum verilen zamları ya da yapılan iyileştirmelerin tümünü çöp ediyor. Çarşı pazarın orantısız fahiş zamları ile çalışanların üzerlerindeki bu ağır vergi yükü maalesef artık taşınamaz bir halde. 

THY şu an başlayan toplu sözleşme süreçlerinde mutlaka bu sorunun üzerine gitmeli ve en azından belli bir kısma işveren desteği sağlanmalı. Uçucu personellerdeki gibi sabit bir dilim oranı vb. alternatifler sunulmalı. Yoksa bu şartlarda verilecek zamlar bir önceki yılın vergi kesintisi olmamış rakamlarına denk gelecek. Örneğin geçen yıl vergi kesintisi olmasa 50 bin TL alması beklenen biri bu yıl asgari ücrete yapılan zam oranında neredeyse yıl sonunda vergi ve kesintiler yaşadı. Yıl sonunda belki 30 binlerin altında maaş aldı. Şimdi bu durumdaki birine %50 zam verseniz bile önceki yılın vergi yükü ve kaybını karşılamış olmuyor.  Bu kadar yüksek kesintilerle açıkçası çalışanların maaşları sanki hep bir yıl geriden gelmiş gibi oluyor.

Yani özetle çalışanların ücretleri üzerindeki ağır vergi yükü karşısında yapılacak zamlar neredeyse bir önceki yılın vergi kesintisiz rakamlarına tekabül ediyor. Oysa zamlar da hayat pahalılığı da yerinde durmadan sürekli artıyor. Bu tabloda bir önceki yılın maaşına bu yılki zamlarla yaşamak zorunda bırakılmış oluyor insanlar. Bu da özellikle THY’deki insanları hem başka ülkelerde hem de başka firmalarda iş arayışına itiyor. Aldığımız duyumlara göre özellikle yetkili teknisyenlerde büyük bir kaçış furyası söz konusuymuş. Bu nedenle toplu sözleşme döneminde insanları rahatlatacak rakamlarda iyileştirmeler yapılmazsa sanırım bu sayılar giderek daha da artacak. Mikail Beyin bu durumu yönetim kuruluna çok iyi aktarması ve şirketteki tecrübeli personel kaybına engel olunması gerekiyor. Özellikle yetkili teknisyenler kendilerine sahip çıkılmasını ve ücret koşullarının iyileştirilmesini bekliyor. Bize ulaşan okurlarımızın bu konudaki sitemleri ve şikayetleri bir hayli fazla. 

Risk unsuru baz alındığında birincil önemde kokpit ve kabin gelse de iş yükü ve işin ehemmiyeti düşünüldüğünde lisanslı personel olarak eşit değerlendirme gerekirken altında bir bakış açısına ve muameleye açıkçası çok kırgın ve tepkililer. Bu ay Ahmet Bey’in müjdesini vererek açıkladığı ek primlerin mevcut vergi kesintileri ile neredeyse gelirlerini yarı yarıya düşürdüğü iddialar arasında. Yani hali hazırda 1 maaş ve ikramiye + 2 maaş ek prim alan bir personel sanki vergi kesintisi olmamış 1 Maaş + 1 ikramiyeye düşük bir ilave ücret almış gibiymiş bordrolar. Açıkçası bu durum ücretlere yapılacak zamlardan çok daha önemli bir hal alıyor. Sendikaların bu konuyu gündemlerine aldıkları ama işveren tarafının buna pek sıcak bakmadığı duyumlarını alsak da bu konuda tüm çalışanların Ahmet Bey’den diğer iştirak şirketlerde ve üst yöneticilerde olduğu gibi sabit bir oranın uygulanması yönünde büyük bir beklentisi var.

Ayrıca okurlarımızdan emeklilik ve özel sağlık sigortası konularında da çok şikâyet aldık. Emeklilik politikalarında ara kademelerde sanırım adamcıl bir yaklaşım hâkim. Herkes kendine yakınları koruyarak hoşnut olmadıklarını bu yolla göndermeye çalışıyor. Açıkçası ömrünü mesleğine ve şirketine adamış insanlara karşı adil ve vefakâr olmalısınız. Özel sağlık sigortalarındaki kota ve alınan ek ücretler sağlık sorunu yaşayanlar için ayrı bir külfete dönüşmüş vaziyette. Şirketin çalışanlarına sosyal bir imkân olarak sunduğu bu sağlık sigortasının ek bir maliyet doğurması ve muayene sınırlaması çok kötü bir durum. Sigorta firmaları da pandemi sonrası daha fazla kar için kısıtlamalara ve prim oranlarını yüksek tutarlara çıkarmaları karşısında şirket yöneticilerinin farklı alternatifler sunabilmesi gerekiyor.  Bu kadar büyük bir portföye çok daha özel şartlarla hizmet vermek isteyen bence birçok firma sırada bekliyordur.

Velhasıl çalışanların omzundaki vergi yükü hafifletilerek, sunulan sosyal imkanlarında ek maliyet doğurmaması için herkes sizden kalıcı çözümler bekliyor. Tecrübeli iş gücünü koruyan bir ücret zammı ve onları motive edecek adımlara çok ihtiyaç var. Geçim sıkıntısı yaşayan, huzursuz ve mutsuz çalışanların verimi ve aidiyet duygusu hep düşük olur. Bunun için kalıcı ve güçlü adımlar atmanızı bekliyor herkes…

2024’ün her şeye rağmen herkese sağlık, huzur ve bol kazanç getirmesini diliyorum…

Sağlıcakla kalın…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. 4 ay önce

    Sevgili Okurum,

    Öncelikle bilgin yok yorumuna gelince google’a ismimi yazarsan 6 adet bireysel kitabımı ve 40’un üzerinde makalemi görebilirsin. Kısacası bilgi sahibi olmadan fikir üretmemek gerekir.

    İkincisi teknik bana babamın emaneti emanete hıyanet olmaz. İnsanın hayatında ölümsüz değerler vardır bunu da böyle düşünebilirsin.

    Üçüncüsü yazılarımda farklı konular da mevcut daha dikkatli okumanı tavsiye ediyorum. Tgs Tss ve diğer havacılk şirketlerinin de sürekli sorunlarını dile getiren hatta ilk taşeronların kadroya geçirilmesi için çıkışlar ve yazılarla konuyu şirket ismi önerisiyle gündeme getiren biziz.. Daha bütüncül bakmalısın.

    Dördüncüsü kimseyi birbirine kırdırtmaya çalışmıyoruz. Doğruları yazıyoruz, siz çalışanların sorunlarını bu kadar yerinden dile getirilmesinden rahatsızsanız çalışan değil muhtemelen işveren vekili gibi rolü üstlenenlerdensiniz.

    Selametle,

  2. 4 ay önce

    Abi gözünüzü karartıp gidin geri geldiğinizde zaten burası duruyor olacak ryan air lutfansa corendon kuveyt emirates herkes adam arıyor başvur ve gerisini onlara bırakın az bir cesaret dik durun eli tornavida bile tutmamış sadece sicilinden ve yalamalığından kıdem almış adamlardan emir almayın

  3. 4 ay önce

    Şu an easasında herhangi bir tip işli olan CS’in bir şirketle görüşüp anlaşması en fazla 1 ay. İstifa süreci vs derken mart ayını görmeden size kendinizi değersiz ve kötü hissettiren malum zihniyetten kurtulabilirsiniz. Toy halimle bunu başarmak üzereyim, azıcık cesaret lütfen.

18 Yorum

  1. 4 ay önce

    Artık kurtulmanın zamanı geldi aldığımız maaşlara kimse inanmıyor yalan söylediğimi düşünüyor. Kaçıp kurtulmanın zamanı geldi eminin bütün sıkıntılarım gidecek yaşama sevincim gelecek insanlardan borç istemekten parasızlıktan bıktım. Ne yaparlarsa yapsınlar kendimizi ne kadar geliştirirsek geliştirelim bu düzende değişen bir şey olmaz.

  2. 4 ay önce

    Bu işin artık sadece maddi kısmı kalmadı.maneviyatımızı tamamen kullanıp bizi tüketmek için ellerinden geleni yapıyorlar.o yüzden istediğiniz zamı verin istediğiniz hakları verin bu şirket bitmiş okeye dönüyor.kaçın kurtulun bak görüceksiniz kaybettiğiniz hayatınızı geri kazanıcaksınız mutlu insanlar olucaksınız

  3. 4 ay önce

    Mülakatlar için hazirlanan arkadaşlar tam gaz devam

  4. 4 ay önce

    ankara hat ve revizyondn akin akin yurtdisina gidis var.ryan corendon kuveyt yurt disi istihdam icin kapilarini sonuna kadar acms.cesaret gosterin birazck.

  5. 4 ay önce

    Burdayım mutluyum gelin abi

  6. 4 ay önce

    Evet dostlarr sadece lisansı olan teknisyen olarak bakılmasın mevzuya komponent teknisyeni arkadaşım ,arkadaşlar ben başardım sizde başarırsınız dışarıda komponent teknisyeni araya şirketler var herkez gözünü dört açsın bakın gidin kurtulun..

  7. 4 ay önce

    Kaçan kurtulur

  8. 4 ay önce

    Şu an easasında herhangi bir tip işli olan CS’in bir şirketle görüşüp anlaşması en fazla 1 ay. İstifa süreci vs derken mart ayını görmeden size kendinizi değersiz ve kötü hissettiren malum zihniyetten kurtulabilirsiniz. Toy halimle bunu başarmak üzereyim, azıcık cesaret lütfen.

  9. 4 ay önce

    ‘Risk unsuru baz alındığında birincil önemde kokpit ve kabin gelse de iş yükü ve işin ehemmiyeti düşünüldüğünde lisanslı personel olarak eşit değerlendirme gerekirken altında bir bakış açısına ve muameleye açıkçası çok kırgın ve tepkililer’ Sn. yazar teknisyenler adına teşekkür ederiz Rahmetli babanızın emaneti olarak görüp sorunlarımıza sahip çıktığınız için fakat mesleğimizin önemi ve ‘risk unsuru’ baz alındığında birincil önemde tekniği yazmamak sektör bilginizin eksikliği değildir diye düşünüyorum, Sayg.

    • 4 ay önce

      Sevgili Okurum,

      Öncelikle düşüncenizi ifade ettiğiniz için teşekkür ederim. Yorumumu şöyle düzeltmek istiyorum. Kokpit terminolojide “frontline personnel” kategorisinde görüldüğü için aslında bu yorumu yaptım. Yoksa Annex 1 altında yer alan lisanslı personellerin hepsi insan hayatından eşdeğer derecede sorumlu olup yaptıkları meslek aynı derecede değerlidir,

      Sayg.

  10. 4 ay önce

    Yurtdisina gitmekten korkmayin zira iş ayni iş. Dönüştede piyasa zaten adam ariyor.

  11. 4 ay önce

    Bırakın tecrübeleri, gecen yıl mülakat’a cagrılan ve olumlu sonuçlanan sürecin sonunda öyle bir maaş teklif edildi ki yıllık net primler dahil artı üzerinden bir de vergi düşülecek rakam 290.000 TL şaka gibi bu teklifi lisanslı bir teknisyeni yapılıyor varın gerisini siz düşünün İstanbul şartlarında bu adam kiramı versin yesin içtin mi ne yapsın 290.000 TL 16 aylık maaş teklifi ülkede yakında beyaz yakında sıkıntısı başlayacak asgari ücret 17.000 TL vergiler düşürüldükten sonra teklif edilen rakam 17.000 TL’ye tekabül ediyor yazık

  12. 4 ay önce

    Abi gözünüzü karartıp gidin geri geldiğinizde zaten burası duruyor olacak ryan air lutfansa corendon kuveyt emirates herkes adam arıyor başvur ve gerisini onlara bırakın az bir cesaret dik durun eli tornavida bile tutmamış sadece sicilinden ve yalamalığından kıdem almış adamlardan emir almayın

  13. 4 ay önce

    Ya işin gücün kaosa sürüklemek insanları artık inandırıcılığın kalmadı teknık ekibinden başka konuştuğun yok bilgin yok işin gücün teknik teknik teknik yeter bu firmada birtek teknisyenler yok diğer iştirakleri bir kere ağzına almadın Thy teknık thy a.o birbirine kırdırmaya çalışıyosun. Doğru düzgün yazın yok. Teknikte teknik

    • 4 ay önce

      Sevgili Okurum,

      Öncelikle bilgin yok yorumuna gelince google’a ismimi yazarsan 6 adet bireysel kitabımı ve 40’un üzerinde makalemi görebilirsin. Kısacası bilgi sahibi olmadan fikir üretmemek gerekir.

      İkincisi teknik bana babamın emaneti emanete hıyanet olmaz. İnsanın hayatında ölümsüz değerler vardır bunu da böyle düşünebilirsin.

      Üçüncüsü yazılarımda farklı konular da mevcut daha dikkatli okumanı tavsiye ediyorum. Tgs Tss ve diğer havacılk şirketlerinin de sürekli sorunlarını dile getiren hatta ilk taşeronların kadroya geçirilmesi için çıkışlar ve yazılarla konuyu şirket ismi önerisiyle gündeme getiren biziz.. Daha bütüncül bakmalısın.

      Dördüncüsü kimseyi birbirine kırdırtmaya çalışmıyoruz. Doğruları yazıyoruz, siz çalışanların sorunlarını bu kadar yerinden dile getirilmesinden rahatsızsanız çalışan değil muhtemelen işveren vekili gibi rolü üstlenenlerdensiniz.

      Selametle,

    • 4 ay önce

      Adamsın

      Cevapla
    • 4 ay önce

      Yok a
      Hangi vasıfsızsın acaba sen?
      Uçak nedir? bakım nedir?
      Bakım maliyeti nedir?
      Önemi nedir?
      Teknisyen okulu hariç kaç senede yetişir?
      Dil yetkinliği nedir?
      Dünyadaki değeri nedir? Bir bakmanı tavsiye ederim.

    • 4 ay önce

      Bir lafa bakarım laf mı diye birde lafı söyleyene bakarım adam mı diye seni kale bile almazdım sefa tolga inan abinin yerinde olsam vizyonsuz

      Cevapla