featured

Kanada Rus Volga-Dnepr Havayolları tarafından uçurulan Antonov An-124’e el koydu

 

Devam eden Ukrayna’nın askeri işgali sırasında Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların ardından Kanadalı yetkililer, Rus Volga-Dnepr Havayolları tarafından uçurulan Antonov An-124’e el koydu.

Ukrayna Anotov üretimi olan kargo uçağı, tüm ömrü boyunca bu Rus hava kargo şirketi için uçtu.
Rusya’da kayıtlı Antonov An-124’ün, Kanadalı yetkililer tarafından tutulduğuna dair haberler ortaya çıktı. Kanada, dünyadaki diğer birçok ülke gibi, Ukrayna’daki saldırganlığı nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırımların içinde havayollarını ve uçaklarını yasaklamıştı.

Söz konusu uçak RA-82078 tesciline sahip. 27 yaşında olan uçak şu anda Ulyanovsk merkezli Rus kargo taşıyıcısı Volga-Dnepr Airlines’da uçuyor ve geçen ayın sonunda Kanada’ya geldi.

Uçağın, Kanada’nın Çin’den sipariş ettiği COVID-19 test kitlerini getirdiği bildirildi. Yolculuğun son ayağının 27 Şubat’ta Alaska-Anchorage’dan Toronto’ya vardığını gösteriyor. Kanada’nın Rus uçaklarına koyduğu hava sahası yasağından bir gün sonra Kanada’ya vardığından beri kaldığı Toronto’da el koydu.
Antonov An-124’ün Kanada’ya gelişinin ve ülke yetkilileri tarafından alıkonmasının üzerinden neredeyse iki hafta geçti. Yaptırımların ne zaman kalkacağını bilmek zor, bu yüzden uçak Toronto’da uzun bir bekleyiş içinde kalabilir.

Bununla birlikte, Volga-Dnepr Havayolları’nın uçağın geri dönüşünü sağlamak için çalıştığı bildiriliyor. Bu sağlanırsa, Kanada’nın Rus uçakları ve operatörleri üzerindeki yasağına özel bir muafiyet verilecek demektir.

Operatör ayrıca An-124’ün yolculuğunun nedenini de doğrulayarak şunları söyledi:

“Volga-Dnepr Havayolları, Çin’den Covid-19 ile ilgili hayati ürünleri taşımak için Kanada hükümetinin çıkarları doğrultusunda uçuş gerçekleştirildi. Kanada’nın kendisine tıbbi yardım getiren bir uçağa, yaptırımlar nedeniyle kalkışına izin vermemesi ne kadar doğru?”

Bu, Kanada’nın son zamanlarda Rusya’ya yönelik yaptırımlarını katı bir şekilde uyguladığı ilk örnek değil. Nitekim, Kanada’nın Yellowknife Havalimanı’ndan özel bir jet uçağın kalkışı engellenmişti. Bunun nedeni, uçakta Rus yolcuların olmasıydı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir