featured

İstanbul'a Gelen Turist Sayısı Yüzde 50 Arttı

Turistik şehir kartı Istanbul Welcome Card’ın yaptığı açıklamaya göre, 2018 yılının Ocak-Mayıs döneminde İstanbul’u ziyaret eden turist sayısı, geçen yıla göre yüzde 50 arttı.

Turistik şehir kartı Istanbul Welcome Card’ın yaptığı açıklamaya göre, 2018 yılının Ocak-Mayıs döneminde İstanbul’u ziyaret eden turist sayısı, geçen yıla göre yüzde 50 arttı. Son 5 yılın en yüksek artışıyla, İstanbul’a gelen turist sayısı 5 milyon 330 bin 567’ye ulaştı. İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Turizm İstatistik Raporlarını inceleyen turistik şehir kartı Istanbul Welcome Card’ın yaptığı açıklamaya göre, 2018 yılının Ocak-Mayıs döneminde İstanbul’u ziyaret eden turist sayısı, geçen yıla göre yüzde 50 arttı. Son 5 yılın en yüksek artışıyla, İstanbul’a gelen turist sayısı 5 milyon 330 bin 567’ye ulaştı. Türkiye’ye gelen turist sayısı ise aynı dönemde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,5 arttı ve 7 milyon 783 bin 967 oldu.

Ancak turistlerin ortalama geceleme sayısı ilk 5 ayda yüzde 20 azalarak 10,2’ye düştü. New York, Paris, Londra gibi pek çok metropolde kullanılan ve özellikle tatillerde turistler için avantaj sağlayan ‘turistik şehir kartı’ artık İstanbul’da da hizmet veriyor. Haziran ayında yerli ve yabancı turistlerin kullanımına sunulan ‘Istanbul Welcome Card’, ulaşımdan şehir turuna, müze ve restoranlarda indirimlerden şehir rehberine kadar turistlerin seyahatlerini rahat geçirmelerine, zaman ve paradan tasarruf ederek sehri kesfetmelerine olanak tanıyor.

TURİSTLER ARTIK İSTANBUL WELCOME CARD İLE İSTANBUL’U KEŞFEDECEK

İstanbul’a kültür, eğlence, alışveriş, iş ve sağlık için gelen turistlerin mutlu ayrılmasının turizme yapılacak en önemli yatırımlardan biri olduğunu ifade eden Istanbul Welcome Card CEO’su Erdoğan Tur, “İnternetteki bilgi kirliliği ve seyahat forumlarında İstanbul hakkındaki olumsuz yorumlar, turistlerin özellikle fiyatlar konusunda güven problemi yaşamasına neden oluyor. Bu inançla hayat geçirdiğimiz İstanbul’un ilk turistik şehir kartı ‘Istanbul Welcome Card’ ile turistlere güvenli ve avantajlı tatil olanağı sunuyoruz. Havalimanında karşılama, otele transfer, ücretsiz şehir ve boğaz turu, yüzden fazla tur, aktivite restoran ve mağazada indirim, müzelerde hızlı geçiş, İstanbul’da gezilecek yerler ve 7/24 destek hattıyla ülkemize gelen turistlerin memnuniyeti için akılcı çözümler üretiyoruz. Kültür, eğlence ile alışverişin yanı sıra sağlık ve iş amaçlı gelen ziyaretçilerin de ortak ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz” dedi.

“YIL SONUNA KADAR İSTANBUL 13 MİLYONDAN FAZLA YABANCI TURİSTİ AĞIRLAR”

İlk 5 aydaki artışın yıl geneli için çok önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Erdoğan Tur, şunları aktardı: “İstanbul son 20 yılda turizm açısından çok büyük bir kademe atladı. 2000’li yılların başında yılda sadece 2 milyon 500 bin turist ağırlayan İstanbul, 2015’te yaklaşık 12,5 milyon turiste ev sahipliği yaptı. Ancak yaşanan olumsuz gelişmeler, 2016 ve 2017 yıllarında turist sayısının düşmesine neden oldu. 2018 ise, İstanbul için adeta dönüm noktası. Yıl sonuna kadar yaklaşık 13 milyon turisti ağırlayarak yeni bir rekor kıracağımızı öngörüyorum.”

İSTANBUL, ALMAN VE RUSLARIN YANI SIRA, ARAP ÜLKELERİNİN GÖZBEBEĞİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye’ye gelen turistler milliyetlerine göre incelendiğinde, 2018’in ilk 5 ayında İstanbul’u en çok ziyaret edenler 505 bin 899 kişiyle Almanlar olurken, İranlı turistler 408 bin 239 kişiyle ikinci ve Ruslar 249 bin 350 turistle üçüncü sırada yer aldı. Her üç ülkeden İstanbul’a gelen turist sayısı önceki yıla göre yaklaşık yüzde 58 artış gösterdi. Arap ülkelerinden gelen ziyaretçi sayılarında ise geçen yıla oranla yüzde 42,8 artış gerçekleşti.

BİR TURİST ORTALAMA 682 DOLAR HARCIYOR

2017 yılının Ocak-Mayıs aylarına göre 2018 yılında İstanbul’a havayoluyla geliş yüzde 50, deniz yoluyla geliş yüzde 36 oranında arttı. Havayoluyla gelen turistlerin yüzde 78’i Atatürk Havalimanı’nı tercih ederken, aynı dönemde kişi başı harcama tutarı 682 dolar oldu.

(İHA)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Yüzde 75 transit yolcu geliyor istanbul la bir bakın thy internet sayfası na thy taşıdığı yolucu yüzde 75 transit yolcu sebeb i se avrupa da çok ucuza yolcu taşıyor 700 1000 euro avrupa li bilet fiyati thy yolu 300 400 euro taşıyor yane dolmuşculuk yapıyor bir hafata önce istanbul londira yolculuk yaptım 180 yolcu varidi 165 afrika arab pakistanlı veya başka yolculardı bunu tek tek sayarak yaptım nerde istanbula turist geliyor lütfen rakamla oynamayın ay hafa ta marmarista iki gün bir gezintiye yaptım turist bir araştırdım içmeler de 1000 turist vardı yüzde 99 rus ve ya
    Balkan ülkelerden gelen turistlerde avrupalı yok

    Cevapla