featured

İstanbul Havalimanı direkt Avustralya uçuşları istiyor

İstanbul Havalimanı (IST), Ekim 2018’de açılmış ve iki yıldan fazla bir süredir faaliyette. Önümüzdeki ay, Atatürk Havalimanı’ndan (ATA) ticari uçuşların son transferinin ikinci yıldönümünü kutlayacak. İki yıldır İstanbul’un başlıca ticari yolcu merkezi olma özelliğindeki havalimanı, şimdi Avustralya’ya direkt seferleri gözlüyor.

İstanbul, dünya çapında bir merkez olarak iyi konumlanmıştır. Bayrak taşıyıcı Türk Hava Yolları, buradan Los Angeles ve Singapur gibi uzak noktalara uçuşlar yapmakta. İGA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi CEO’su ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, Asya-Avrupa pazarını ele geçirmeye calışıyor.

Anna.aero’ya göre, havalimanının elverişli konumunu Avrupa’ya seyahat eden Çinli yolcuların transfer noktası olarak İstanbul Havalimanı’nı kullanabilecekleri bir ağ oluşturmak için kullanmak istiyordu. Ancak hedefleri daha da genişliyor. Türk Hava Yolları’nın zengin repertuarına Okyanusya’yı da daha eklemek istiyor.

Kadri Samsunlu :

İstanbul Havalimanı’nı Avustralya’ya bağlamak ve Avustralyalı gezginlere IST aracılığıyla 40’tan fazla Türkiye içi ve 120’den fazla Avrupa varış noktasına erişimlerini sağlamak bizim için yüksek bir öncelik. Türk Hava Yolları’nın uçmadığı tek kıta burası ”dedi.

İstanbul Havalimanı 29 Ekim 2018’de resmi olarak açılmasına rağmen, şehrin eski Atatürk Havalimanı, faaliyetin ilk birkaç ayında yolcu uçuşlarına hizmet vermeye devam etti. Bu geçiş döneminde yeni havalimanında hizmet veren tek taşıyıcı Türk Hava Yolları oldu.

Ancak altı aydan kısa bir süre sonra, Atatürk’ün kalan yolcu hizmetlerini de yeni merkeze aktarma zamanı geldi. Bu transferin, 1 Mart 2019’a çekilmeden önce 31 Aralık 2018’de gerçekleşmesi gerekiyordu.

Ancak, sadece bir hafta kala, 5 Nisan 2019’a çekildi. Büyük göç sonunda 6 Nisan’da 12 saatlik bir süre içinde gerçekleşti. Bu süre zarfında, uçuşların aktarılması yüzlerce TIR, ekipmanları O-7 Otoyolu üzerinden yeni havalimanına taşındı.  Atatürk havalimanında bugün sadece kargo seferleri yapıyor.

İstanbul, farklı kıtalarda yer alan farklı bölgeleri ile coğrafi olarak büyüleyici bir şehirdir. Bosphorus olarak da bilinen İstanbul Boğazı, şehri Avrupa ile Asya arasında bölen doğal bir suyolu.

İstanbul Havalimanı ve Atatürk Havalimanı, şehrin Avrupa yakasında yer alıyor. Sabiha Gökçen International (SAW) ise meşhur coğrafi bölünmenin Asya yakasında yer almakta

İstanbul’dan Avustralya’ya direkt uçuşlar çok heyecan verici bir teklif olsa da, Avrupa’da ilk olmayacak. Nitekim Qantas, Londra Heathrow-Perth direkt uçuşu Mart 2018’de ilk Avrupa-Avustralya bağlantısını gerçekleştirdi.

İstanbul Havalimanı faaliyetin ilk yılında % 94’lük bir yük faktörü ile oldukça başarılı olduğunu kanıtladı. Bu nedenle, Avustralya bayraklı taşıyıcı Qantas da, Londra, New York ve Paris’ten Melbourne ve Sidney’e ‘Project Sunrise’ adı altında benzer Non-Stop uçuşlar geliştirmek istiyor.

CEO Alan Joyce kısa süre önce, sektördeki mevcut zorluklara rağmen, Qantas’ın bunları 2024’te gerçekleştirmeyi umduğunu söyledi.
Hal böyle olunca, İstanbul Havalimanı’nın da partiye katılmaya neden bu kadar hevesli olduğu anlaşılabilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 3 sene önce

    Thy’nin oraya uçması hayal ötesi, ekonomik değil, gelir istenen seviyede olmaz,teknik sebepler de cabası. Bekleyenler daha çokkkk beklerler…

    Cevapla
  2. 3 sene önce

    Qantas tr ye gelmez tryi güvensiz ülke olarak görüyorlar. bikere Tr hava sahasındayken yolcu hastalanma sorunu oldu da, istanbul a cok yakın olmasına rağmen burası yerine tee geri dönüp güney kıbrıs a larnacaya indi. Üstelik bu kriz ortamında hic bi sirket hele thy fazla dolduramayacağı o kadar uzun ve yüksek maliyetli uçusu yapmaz.

    Cevapla
  3. 3 sene önce

    IGA’nın bu arzusu kısa vadede geçekleşebilecek bir olay değil. Mevcut durumdaki pandemi hiç olmasaydı da aynı yorumu yapardım… İşin baş aktörü, IHGA değil, THY. THYT’nın elinde de İstanbul-Sydney/Melbourne arasını non-stop uçabilecek uçak yok. İstanbul’dan Avustralya’nn batı kıyısına (Perth’e) belki uçabilir ve fakat doğu kıysına ulaşamaz: dünüşleri ise hiç yapamaz eldeki uçaklar. “Yapamaz” derken, bu uçaklar MTOW ile kalktıkları takdirde yapamaz diyorum. Eh, kabini ancak %60-70 dolu, kargo kapasitesini yarıya düşürmüş bir seferle de THY böyle bir ER uçuşu ekonomi bağlamında kabullenemez. Bir ara Endonezya Denpasar inişli seferlerden bahsediliyordu ama öyle ya da böyle o konuda demek ki anlaşma sağlanamadı! Daha fazla teknik detaya şimdi girmek gereksiz. Tabi, işin bir de yolcu konforu yönü var. IGA’nın iddiası Asya ve Okyanusya seferlerinde İstanbul’un “ideal aktarma noktası” olması. Bunun aslında tek dayanağı THY’nın İstanbul’dan Avrupa’nın pek çok şehrine sıklıkla sefer yapması. Orası tamam da: Okyanusya – İstanbul arası ciddi süreli bir seyahat. Ekonomi kabinindeki yolcu için hiç kolay çekilir bir seyahat olmaz. O kadar saat uçacaksın, sonra İstanbul’dan kalkarak 2.5-4 saat arası bir sürede Avrupa’nın tüm noktalarına varabileceksin. Eğer gideceğiniz yer Avrupa’nın ikincil bir meydanı ise eyvallah ama Paris, Londra, Frankfurt gibi bir meydansa: o zaman o ekonomi yolcusunun yerinde ben olsam Avustralya’dan bir ME3 havayolu ile Ortadoğu Körfez’e gelirim (uçuşum İstanbul’a gelmekten daha kısa sürer), aktarma noktasında 2-3 saat bacaklarımı uzatırım, gevşerim ve ondan sonra 5.5-7 saat sürecek Avrupa uçuşuna geçerim. Yani seyahat süremi uzatsam dahi daha konforlu, daha az yorucu bir seyahat yapmış olurum. (Hele ki bu ikinci alternatifin bileti daha da ucuza gelirse!!..)

    Cevapla
  4. 3 sene önce

    30 senedir THY nin Avustralyaya gelmesini bekliyoruz.

    Cevapla
  5. 3 sene önce

    Madem cok istiyorsunuz, size garanti verildiği gibi thy’ye yakıt ve yolcu garantisi verin boş koltuk parasını siz karşılayın ozaman icra edilir merak etmeyin. Thy babanızın şirketiymiş gibi davranmayı bırakın artık, siz thy para kazandırmıyorsunuz thy size para kazandırıyor bunu unutmayın

    Cevapla