featured

İsrail kimseye satışı yapılmayan F-22 Raptor savaş uçağı alacak

İsrail yönetiminin, Washington’dan sadece ABD’nin kullandığı F-22 Raptor tipi savaş uçağını satın almak için girişimlerde bulunduğu duyuruldu.

KİMSEYE SATIŞI YAPILMAYAN F-22 RAPTOR

F-22 Raptor, Lockheed Martin firması tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen avcı uçağıdır.

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’ne göre, F-22 uçakları Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü’nün önemli bileşenlerindendir.

Yüksek maliyeti, Rus ve Çin beşinci jenerasyon uçak projelerindeki ertelemeler, ABD’nin yurtdışına satış yasağı, daha ucuz ve yetenekli F-35’lerin geliştirilmesinde yeterince ilerlenmiş olması sebepleriyle, Nisan 2009 da ABD Savunma Bakanlığı 187 adet olan siparişlerine yenisini eklemeyeceklerini açıklamış ve Eylül 2009’da imzalanan 2010 yılı ABD Ulusal Savunma bütçesinde F-22 için kaynak ayrılmamıştır.

Japonya ve Avustralya’nın ilgisine rağmen ABD tarafından ihracatına izin verilmeyen F-22’nin tek kullanıcısı olan Amerikan Hava Kuvvetlerinde Mayıs 2010 itibariyle 168 adet bulunmaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir