İran-İsrail Gerilimi: ABD'den İsrail Çalışanlarına Seyahat Kısıtlaması

İran-İsrail Gerilimi: ABD’den İsrail Çalışanlarına Seyahat Kısıtlaması

İran’ın, Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik gerçekleştirilen hava saldırısının ardından bölgedeki tansiyon yükseliyor. İran’ın saldırıya misilleme yapacağı yönündeki açıklamaları üzerine İsrail tarafından “hazırlıklıyız” şeklinde karşılık gelirken, ABD de İsrail’deki çalışanlarının güvenliğini korumak için önlem aldı. ABD Büyükelçiliği, İran’dan gelebilecek saldırılara karşı İsrail’deki çalışanlarının seyahatlerini kısıtladı.

Alman Havayolları Lufthansa ise Tahran’a yönelik uçuş kısıtlamasını bir gün daha uzattı. Bu süreçte, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron’ın İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, bölgesel gelişmeler ve iki ülke ilişkileri ele alındı. Görüşme sonrasında, İran Dışişleri Bakanlığı işbirliğinin arttırılmasında mutabık kalındığını belirtirken, Cameron ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran’ın Orta Doğu’daki tansiyonu düşürmesi gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde, İsrail’in Şam’daki İran Konsolosluğu’na düzenlediği hava saldırısında 7 İranlı asker hayatını kaybetmişti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, saldırının cevapsız kalmayacağını ifade ederken, ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail’e desteğini yineleyerek, İsrail’in güvenliğini korumak için gereken her şeyi yapacaklarını açıklamıştı. Son olarak, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Kurilla’nın İsrail’e düzenlediği ziyarette, bölgedeki güvenlik sorunları ele alınmıştı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir