featured

İngiltere’nin Typhoon savaş uçaklarına Yunanistan talip oldu

İngiltere Hava Kuvvetlerinin 2025’e kadar kullanımdan çekeceği 30 adet Typhoon savaş uçağına Yunanistan talip oldu.

Muhafazakar Parti Başkanı Elliniki Lysi’nin sorusunu cevaplayan Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopulos, “Hava Kuvvetlerinin operasyonel kapasitesini güçlendirmek amacıyla  en uygun çözümü bulmak için mümkün olan bütün seçenekler inceleniyor” dedi.

İngiltere’den alınması sözkonusu olan bu 30 uçağın, Yunan Hava Kuvvetlerinde halen hizmette olan McDonnell-Douglas yapımı 18 adet F-4E Phantom II uçaklarını kullanımdan çekmek için iyi bir fırsat olacağı düşünülüyor.

Yunanistan, Türkiye ile anlaşmazlıkları gerekçesiyle, Hava Kuvvetlerindeki avcı uçakları filosunu modernize etmeye çalışıyor. Atina, Ocak 2021’de siparişi verilen Fransız yapımı 18 Rafale savaş uçağına ek olarak eylül ortalarında da 6 Rafale uçağı daha sipariş verileceğini duyurmuştu.

İngiliz Hava Kuvvetleri, 30 adet Typhoon Tranche 1 uçağının en geç 2025’te hizmetten çekeceğini geçen ay açıklamıştı. Bu da uçaklarının uçuş ömürlerinin henüz yüzde 42’sinde (2.544,8 uçuş saati) olduğu için tartışmalara yol açmıştı.

Geliştirilen dört tip Typhoon’un en eski versiyonu olan Tranche 1, havadan havaya füze kullanımı ile sınırlı bir uçak. Uçağın dış kapsül kullanılmadan havadan yere füze atma kapasitesi de çok sınırlı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir