featured

İklim değişikliği uçak yolculuklarını daha da zorlaştıracak

Perşembe günü sonuçları açıklanan bir araştırmaya göre, dünyanın en yoğun hava limanlarındaki uzun mesafeli uçuşların neredeyse yarısı, iklim değişikliği sonucu oluşan aşırı sıcaklar nedeniyle aksamalar yaşayabilir.

  • Sıcak günlerde, uçuşlar ağırlık kısıtlamalarına tabi tutulur. ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Columbia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dünyanın en yoğun 19 havalimanındaki beş uçak üzerinde yoğunlaşarak bir araştırma gerçekleştirdi.
  • Araştırmacılar, gün ortasında kalkması gereken uçakların yüzde 10 ila 30’unun ağırlıklarını 320 kg veya ortalama üç yolcu ve bagajları kadar azaltmaları gerekeceği sonucuna vardı.
  • Çoğu havaalanı için, ağırlık sınırlama günleri 2080 yılına kadar yılda 10 ila 50 gün arasında artabilir. Bangkok, Dubai, Miami, Los Angeles, Phoenix, Denver, Washington, D.C. ve New York’un LaGuardia havaalanı da dahil olmak üzere, yüksek ve sıcak bölgelerdeki kısa pistli hava limanları bundan en çok etkilenecek olanlar arasında.
  • Araştırmacılar, Dubai ve LaGuardia’da yaz zirvesinde kalkması gereken uçuşların yarısının tam kapasiteye ulaşamadan kalkmak zorunda kalacağını öngörüyor.
  • New York’un JFK, Londra’nın Heathrow ve Paris’in Charles de Gaulle gibi daha uzun pistlere sahip serin bölgelerdeki havaalanları ise bu durumdan daha az etkilenecek. Tüm havaalanlarında, büyük uçaklara getirilecek olan ağırlık kısıtlamalarının yüzde 50 oranında artması bekleniyor.
  • Yükselen ısılar uçuşları iki şekilde etkileyebilir. Haziran’ın son haftası Phoenix’te olduğu gibi 48 dereceyi bulan aşırı sıcaklarda uçaklar kalkış yapamıyor. Amerikan Havayolları’nın temsilcisinin yaptığı bir açıklamaya göre, bunun sebebi bölgesel uçakların yalnızca 47 derecede test edilmiş olması. Büyük uçaklar ise 52 derecede test edildi.
  • Bir uçağın kalkabilmesi için, düzlemdeki kaldırma kuvvetinin uçağın ağırlığından daha büyük olması gerekiyor. Çalışmanın temel araştırmacısı Radley Horton, sıcak havalarda uçağa itebilecek daha az molekül bulunduğu için daha az kaldırma kuvveti olduğunu söyledi.
  • Hava ne kadar sıcak olursa, uçağın da o kadar hafif olması gerekir. Bir uçağın hafiflemesinin üç yolu vardır: yakıt, kargo ve yolcu.
  • Uluslararası Sivil Havacılık için iklim değişikliği ile ilgili bir rapor hazırlayan Paul Williams, “Yakıt dolu bir tankın gerekli olduğu daha uzun uçuşlarda, havayolları yolcuları ve bagajlarını uçaktan indirmek zorunda kalıyor” dedi. Çalışmaya katılan doktora öğrencisi Ethan Coffel ise “Sıcaklık arttıkça ağırlık sınırlamada oldukça önemli artışlar görüyoruz” dedi.
  • İklim bilimcileri, yüzyılın sonuna kadar ortalama sıcaklıkların 3 santigrat dereceye kadar yükselmesini bekliyor. Williams, her 3 derece artış için uçağın ağırlığının yüzde 1 oranında düşürülmesi gerektiğini söyledi. Standart bir Boeing 737 için bu yaklaşık 680 kiloya eşit.
  • Yükselen sıcaklıklar iklim değişikliğinin hava yolculuğunu etkileyebilecek yollardan yalnızca bir tanesi. Araştırmacılar, yükselen deniz seviyesinin kıyı havalimanlarını tehdit ettiğini, aşırı hava koşullarının iptallere yol açtığını ve rüzgar düzenindeki değişikliklerin türbülansı artırarak yakıt verimliliğini değiştirdiğini bildirdi. Havayolu endüstrisinin karbon ayak izi çok konuşulan bir konuyken, bu çalışma, uçuşlarda iklim değişikliğinin potansiyel “ters etkisi”ni sayılı araştırmadan biri.
     
  • Williams, havayolu şirketleri için “iklim değişikliği çok uzak bir tehdit olarak görülüyor” dedi. Araştırmacılar, birkaç yolcunun bile çıkarılmasının havayolu maliyetleri üzerinde büyük etkileri olabileceğini öngörüyor. Bu artışların bilet fiyatlarına yansıması da mümkün.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. hele şükür iklim değişikliğinin havayoluna olabilecek etkileriyle ilgili bir yazı okudum…bu konuda uçakların hazır hale gelmesi için uçak teknolojileri ile ilgili bir hazırlık çalışması çoktan başlamış olmalı…

    Cevapla