featured

İHA'lar bu kez savaş koşullarında test edilecek

İHA’lar bu kez savaş koşullarında test edilecek
ABD’nin Ortadoğu’daki kilit müttefiki Suudi Arabistan, Çin ile askeri ilişkileri güçlendiriyor. Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed İbn Salman’ın Pekin ziyareti sırasında imzalanan anlaşmaya göre, Çin Suudi Arabistan’a Wing Loong (NATO kod adı Pterodactyl) insansız hava araçları satacak.
Çin ve Suudi basını, anlaşmanın maliyetine ve insansız hava araçlarının sayısına ilişkin ayrıntı vermezken; Çin’in Global Times gazetesinin verdiği bilgiye göre Suudi krallığı, Chengdu Aircraft Industry Group tarafından geliştirilen bu tip insansız hava araçlarını satın alan ilk Arap ülkesi oldu. Şam merkezli El Vatan gazetesi, iki adet ‘havadan karaya’ füze taşıyabilen Wing Loong’un bilgi toplama ve gözlemleme açısından en etkili araçlardan biri olduğunu kaydetti.
İSYANCILARA KARŞI MÜCADELEDE ÇOK YARARLI
Quwa: Defence News & Analysis Group ise bu insansız hava aracının modern nokta vuruşu yöntemlerini kullandığına ve lazer güdümlü füze ve bombaları taşıdığına dikkat çekti. Bu teknik imkanların, Çin yapımı aracı özellikle isyancılara karşı mücadelede çok yararlı kıldığı kaydedildi. Bilal Khan imzalı yazıda da Suudilerin artık Çin araçlarını test etmiş olabileceği tahmininde bulunuldu.
Tayvanlı kaynakların iki yıl önce, Riyad’ın Wing Loong MALE UAVs insansız hava araçlarını sipariş ettiğini bildirdiği hatırlatılan yazıda, anlaşmayla ilgili resmi bir açıklamanın yapılmadığı ama muhtemelen Suudi Arabistan’ın bu araçları artık sıcak çatışmalarda test ettiği tahmini yapıldı.
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir