Hindistan’ın İlk Yerli İHA’sı FWD-200B Tanıtıldı: İşte Detaylar

Hindistan’ın İlk Yerli İHA’sı FWD-200B Tanıtıldı: İşte Detaylar

Geçtiğimiz Cuma günü Bengaluru şehrinde, Hindistan’ın savunma ve havacılık şirketlerinden Flying Wedge Defense and Aerospace Technologies tarafından üretilen ülkenin ilk yerli insansız hava aracı FWD-200B tanıtıldı. Sadece 100 kilogram kapasiteli bu yeni İHA, dikkatleri üzerine çekerken, tasarımı sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Özellikler ve Açıklamalar

FWD-200B tamamen Hindistan’da tasarlanıp üretilen bir İHA olarak öne çıkıyor. Flying Wedge Defence’ın kurucusu Suhas Tejaskanda, İHA’nın özellikleri hakkında şu açıklamayı yaptı: “İHA, 12-20 saatlik dayanıklılık, 200 kts/370 kmph maksimum hız ve 200 km yer kontrol istasyonu menzili ile ülkenin kartal gözü ve tehditlere karşı bir hava kalkanı olarak tasarlandı.”

Sosyal Medyada Tartışma Yarattı

Ancak, Hint yapımı İHA’nın görünüşü ve taşıma kapasitesi sosyal medyada alay konusu oldu. Kullanıcılar, özellikle tasarımını ve boyutunu Baykar’ın İHA’sı olan Bayraktar TB2 ile karşılaştırdılar. Bazı yorumlarda, “Daha çok termosifona benziyor. Hintli estetiği bir felaket. Bu dronu görünce canım kumpir çekti. Ben Zeplin sanmıştım, değil mi? Hint filmi gibi, gerçeklikten uzak.” gibi ifadeler yer aldı.

Bayraktar TB2 ile Karşılaştırma

Bu alaycı yorumlarla birlikte, birçok kullanıcı Bayraktar TB2’nin özelliklerini hatırlattı. Bayraktar TB2, Türkiye tarafından geliştirilen ve birçok ülkenin envanterinde olan bir İHA olarak öne çıkıyor.

Bayraktar TB2’nin temel uçuş performans kriterleri arasında şunlar yer alıyor:

  • 18,000 Feet Operasyonel İrtifa
  • 27 Saat Maksimum Havada Kalış Süresi
  • Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
  • Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
  • GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği

Ayrıca, Bayraktar TB2’nin gelişmiş özellikleri arasında, tam otomatik seyir ve rota takibi, hassas otomatik kalkış ve iniş özelliği, tam otomatik taksi ve park özelliği gibi özellikler bulunuyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir