featured

Hindistan, Ukrayna’daki vatandaşlarını hava yoluyla tahliye etmeyi planlıyor

 

ABD, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi konusunda dünyayı uyarıyor. Rusya bu tür iddiaları sürekli olarak reddediyor olsa da, birçok hükümetin vatandaşlarına ülkeyi terk etmelerini tavsiye etmesiyle birlikte Avrupa ülkelerinde panik yayılıyor. Birçok hava yolu şirketi güvenlik nedeniyle Ukrayna uçuşlarını iptal ediyor ve mevcut uçuşların kalan koltuk fiyatlarının yukarı doğru fırlaması nedeniyle Hindistan hükümetini devreye girmeye zorladı.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir rapora göre Hindistan, ülke dışında yaşayan 18 milyon kişisi ile dünyanın en büyük diasporasına sahip. Bunların çoğu Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşik Krallık gibi ülkelere yerleşmiş olsa da, şu anda 20.000’den fazla Hint kökenli kişinin Ukrayna’da olduğuna inanılıyor. Kiev’deki Hindistan büyükelçiliği, bunun yaklaşık 18.000’inin öğrenci olduğunu söylüyor.

Ocak ayının sonlarında büyükelçilik, Ukrayna’daki tüm Hint vatandaşlarından gelecekte işler daha da kötüye giderse kolay iletişim için büyükelçiliğe kayıt olmalarını istedi. Bölgede tansiyon yükselirken, şu uyarıda bulunuldu:

“Ukrayna’daki mevcut durumun belirsizlikleri göz önüne alındığında, Ukrayna’daki Hint vatandaşları, özellikle de kalması zorunlu olmayan öğrenciler geçici olarak ayrılmayı düşünebilir. Hint vatandaşlarına ayrıca Ukrayna’ya gelmekten ve Ukrayna içinde olanların da zorunlu olmayan tüm seyahatlerden kaçınmaları tavsiye edilir.”

Ancak, uçak biletleri normal fiyatın 2 ila 3 katına satıldığı için birçok öğrenci seyahatlerini gerçekletiremedi. Çarşamba günü, Ukrayna’daki Hindistan büyükelçiliği, Hintli öğrenciler tarafından sıkça sorulan bazı sorulara yanıt veren bir bildiri yayınladı. Hindistan’a uçuşlarla ilgili olarak belgede şunlar yazıyordu:

“Dış İşleri Bakanlığı ayrıca Sivil Havacılık Bakanlığı, çeşitli havayolları ile Hindistan ve Ukrayna arasındaki uçuşları artırmak için görüşmelerde bulunuyor.”

Elbette bu, Hintli yetkililerin yurtdışında mahsur kalan vatandaşları kurtarmaya çalışmaları ilk değil. COVID-19 salgını ve son Afganistan fiyaskosu, hükümetin devlete ait Air India’yı kullanarak çok sayıda tahliye uçuşu düzenledi görüldü. Hindistan Hava Kuvvetleri (IAF) bile kurtarma operasyonlarına yardım etmek için zaman zaman devreye girdi. Pandemi ilk başladığında, Hindistan Hava Kuvvetleri Boeing C-17 Globemaster-III uçağını kullanarak İran, Çin ve diğer etkilenen ülkelerden birkaç tahliye uçuşu gerçekleştirdi.

İkinci dalga Hindistan’da ortalığı kasıp kavurduğunda, IAF’nin ağır kaldırma uçağı filosu, çok ihtiyaç duyulan oksijen ithal edilmesinde faydalı oldu. C-17’ler, yurtiçinde ve Hindistan dışında doldurmak için boş oksijen tankları, silindirler ve hatta bazen kamyonlar taşıdı.

Hint havacılığında son aylarda çok şey değişti. Hükümet artık Air India’nın sahibi değil, TATA grubu Air India’yı satın aldı ve eski THY Yön. Kur. Başkanı İlker Aycı’yı şirkete CEO olarak atadı. Kâr etmak için gayret sarfederken, bu tür tahliye uçuşlarını Air India’ya yaptırmak kolay olmayabilir.

Bununla birlikte, halen ulusal taşıyıcı olan Air India’nın yeni sahibinin sıkıntılı zamanlarda hükümete yüksek direnç göstermesi pek olası değil. Hükümetin, acil durumlarda kullanmak için Hindistan’a kayıtlı tüm uçaklara el koymasına yasalar izin veriyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir