featured

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu kim olacak?

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu kim olacak? Merakla beklenen Türkiye’nin uzay yolculuğu için hazırlıklar başladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Milli Uzay Programı”ndaki hedefler kapsamında bir Türk vatandaşının uzaya gideceğini açıklamasının ardından, internet üzerinde ‘astronot nasıl alınır’ sorguları arttı.

Peki, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu kim olacak?

Astronot nasıl olunur?

Başvuru ve şartlar nasıl olacak?

İşte merak edilenler…

TÜRK ASTRONOT NE ZAMAN ALINACAK?

Türk astronot olabilmek isteyen vatandaşlar başvuru tarihlerini araştırılıyor. Başvuru tarihleri henüz duyurulmasa da takvimin 2023’e kadar belirlenmesi planlanıyor.

TAKVİM NASIL OLACAK?

Aday astronotların geçtiği eğitim sürecinin ardından, eğitici kurum tarafından “en başarılı” olarak değerlendirilen aday, uzayda bilimsel çalışmalar yapmak üzere seçilecek. Daha sonra uluslararası iş birliği programları dahilinde takvim belirlenecek. Bu takvimin belirlenmesinin, Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.

Astronot Programı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilecek bilimsel deneyleri de kapsayacak. Bu deneyler biyolojik deneyler olabileceği gibi, Türkiye’de geliştirilen malzemelerin uzay dayanım testleri ve deneyleri de olabilecek. Bilim misyonu, üniversiteler ve bilim insanlarıyla yapılacak görüşmeler sonucunda belirlenecek.

Uygun takvim planlanırsa Türk astronot tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan bir küp uydu gönderilmesi de gerçekleştirilebilecek.

TÜRK ASTRONOT OLABİLMEK İÇİN ŞARTLARI NELERDİR?

Ulusal uzay ajansları genellikle astronot adaylarında, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlarda ileri düzeyde bilgi sahibi olmasının yanı sıra belirli fiziksel özellikleri de karşılama şartını arıyor.

Astronot adaylarının havacılık ve uzay alanlarında deneyim sahibi olması tercih sebebi olurken, adaylar sivil veya askeri personel arasından seçilebiliyor.

Uzay aracında uçmak ve uzay yürüyüşleri yapabilmek için, adayların uzay aracıyla giysisi konusunda antropometrik gereksinimleri sağlaması gerekiyor. Adaylar, söz konusu gereksinimleri karşıladıklarından emin olmak için değerlendirmeye tabi tutuluyor.

Astronot adaylarının uzak ve yakın görme keskinliğinin her iki gözde de 20/20 seviyesinde olması veya cerrahi işlemlerle bu seviyeye getirilmesi bekleniyor. Adaylarda, tansiyon problemlerinin olmaması şartı da aranıyor.

Uzayda bilimsel çalışma yapacakların, alkol ve sigara kullanmaması, herhangi bir hastalık veya psikolojik rahatsızlığının bulunmaması gerekiyor. Normal eklem ve kemik yapısına sahip olmak, uzay misyonunu yerine getirebilecek zihinsel, kişisel ve ruhsal yeteneklere sahip olmak da gerekli kriterler arasında yer alıyor.

MİLLLİ UZAY PROGRAMI NEDİR?

Milli Uzay Programı, Dünya’daki gelişmeleri dikkate alarak, ülkemizdeki mevcut potansiyeli değerlendirmek üzere ülkemizin uzay politikaları alanındaki vizyonunu, stratejilerini, hedeflerini ve projelerini, koordineli ve entegre olarak yürütülmesine yönelik hazırlanmış kapsamlı bir projedir.

TÜRK ASTRONOT VE BİLİM MİSYONU

Türk insanlarının uluslararası iş birliği ile uzaya erişimini sağlayarak ve uzayda gerçekleştirilecek bilimsel çalışmalara katılımını teşvik ederek,

* Uzayda yapılabilecek araştırmalar konusunda Türk bilim insanına fırsat sağlamak,

* Türkiye’nin uzay alanında görünürlüğünü arttırmak,

* Genç nesilleri uzay alanında çalışmaya teşvik etmek,

* Bilim ve teknolojiye olan ilgiyi arttırmak hedeflenmektedir.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 3 sene önce

    Başkanımız bizzat kendi giderse çok mutlu oluruz.

    Cevapla
  2. 3 sene önce

    Imam hatipli ve akpli olmak. Gerisi fasa fiso blah blahh

    Cevapla
  3. 3 sene önce

    Papazin pilavi, anan ha sakin raki ve ozellikle raki balik lafi etme yakin takipte olan raki karsiti olanlar var.Ay’a falan gidemezsin.

    Cevapla
  4. 3 sene önce

    Benden başkası olamaz, bir büyük rakı alıp giderim.

    Cevapla