featured

"Hedefimiz Çin İle İşbirliği Alanlarını Artırmak"

Çin Uluslararası Radyosu –  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Abdulkadir Emin Önen, önümüzdeki hafta Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti nezdindeki büyükelçisi olarak Pekin’de görevine başlıyor.
Büyükelçi Önen, dünyanın yükselen gücü Çin’de görev süreleri boyunca gerçekleştirecekleri faaliyetler ve hedefleri hakkında konuştu.
Çin’i anlamadan dünyanın iktisadi dinamiklerini ve küresel mimarinin gelecek on yıllardaki yönünü anlama şansı olmadığını kaydeden Önen, Pekin’deki görev süresi boyunca hedeflerinin Türkiye ile Çin arasında işbirliği alanlarını artırmak ve ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu ifade etti.
Çin ile Türkiye halkları arasındaki binlerce yıllık geçmişe dayanan dostluk köprüsü sayesinde şu anda ikili ilişkilerin hem siyasi hem de ekonomik anlamda gayet iyi bir noktada bulunduğunu vurgulayan Önen, ikili ticari ilişkiler hakkında da bilgi verdi.
Şu an Türkiye’nin ticaret hacminin yaklaşık 28 milyar dolar seviyesine ulaştığını hatırlatan Büyükelçi, bunun yaklaşık $ 26 milyarlık kısmını Türkiye’nin Çin’den ithalatı oluştururken, Türkiye’nin Çin’e ihracatının ise 2 milyar dolar civarında olduğunu belirtti.
Önen, bu dengesiz ticari ilişkinin düzelmesinin ancak Çin’den doğrudan yabancı yatırımların çekilmesi ve oradaki ucuz finans imkânlarının Türkiye’deki büyük projelerde kullanılması suretiyle mümkün olabileceğine dair görüş bildirdi.
Çin’in öncülük ettiği Kuşak ve Yol projesinin Türkiye’nin Orta Koridoru’nda olmasının iki ülke arasında çok daha geniş kapsamlı iktisadi işbirliğinin ana unsuru olacağının altını çizen Önen, projenin Çin için olduğu kadar Türkiye’nin ekonomik kalkınma ve yatırım hedefleri açısından da çok önem arz ettiğini dile getirdi.
2018’in Çin’de Türkiye Turizm Yılı olarak kutlanacağını hatırlatan Büyükelçi, bu kapsamda bir milyon Çinli turist hedefine ulaşmak için 50’ye yakın projeyi hayata geçireceklerini söyledi.
Büyükelçi Önen, bunun yanında Çin’in daha yakından tanınması için Türkiye’deki kurum ve kuruluşlarda Çin masaları oluşturulması, üniversiteler arasındaki iş birliklerinin geliştirilmesi ve daha fazla Türk öğrencinin Çin’e gönderilerek orada Çin kültürünü öğrenmesine yönelik projeleri de hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti.
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 6 sene önce

    Yeni Büyükelçi’ye naçizane tavsiyem: hemen sakal ve bıyıklarını kessin!…

    Cevapla