Havayolu Şirketlerine İnsan Hakları İhlali Uyarısı

Havayolu Şirketlerine İnsan Hakları İhlali Uyarısı

BM özel raportörleri, hava yolu şirketlerini uyardı. İngiltere’nin düzensiz göçmenleri Ruanda’ya gönderme planına karışırlarsa, insan hakları ihlallerine ortak olabileceklerini belirttiler.

BM’nin insan kaçakçılığı, insan hakları, mülteciler ve işkence konularındaki özel raportörleri, ortak bir yazılı açıklama yaparak, İngiltere’nin Ruanda planına havayolu şirketlerinin ve havacılık otoritelerinin katılması durumunda endişelerini dile getirdiler.

Raportörler, “İngiltere-Ruanda anlaşması ve ‘Ruanda’nın Güvenliği Yasa Tasarısı’ onaylansa dahi, havayolu şirketleri ve havacılık otoriteleri, uluslararası alanda korunan insan haklarını ve mahkeme kararlarını ihlale ortak olabilir.” uyarısında bulundu.

İlgili raportörler, düzensiz göçmenlerin Ruanda’ya veya başka bir ülkeye iade edilmesi durumunda kötü muamele, işkence ve insan hakları ihlalleri riskinin artabileceğini vurguladılar. Bu planın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini belirten Yüksek Mahkeme kararını hatırlattılar.

Raportörler, havayolu şirketlerinin ve havacılık otoritelerinin, devletin insan hakları ihlallerine katılması durumunda sorumlu tutulması gerektiğini ifade ettiler.

BM’nin özel raportörleri, havayolu şirketleri ve havacılık otoritelerinin, insan haklarına saygı göstermesi ve ihlallere katkıda bulunmaması gerektiğini vurgulayarak, ilgili uluslararası kurumlar ve İngiltere hükümetiyle temas halinde olduklarını dile getirdi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir